mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kérlek, táncolj még Törő!

Hihetetlen, de Törőcsik András hatvan éves. Az újpestiek utolsó legendája, a magyar futball egyik legnagyobb csillaga. Világsztár lehetett volna, ha…

 


Mindent tudott a labdával...


Ha nincs az a megmagyarázhatatlan, mely korlátozta, hogy a futballisták 28 év alatt nem mehettek külföldre. Mert az biztos, hogy Törőcsik Andrásért sorban álltak Európa legjobb csapatai, és az is biztos, hogy teljesen más pályát futott volna be, ha mehetett volna.

Sőt, azt is biztosra veszem, hogy ma egy teljesen más Törőcsik Andrást ismernénk.

De ahogy a futballban, úgy az életben sincs ha…
Törőcsik maradt, és egy szerencsétlen baleset után elindult – a lejtőn, és bár előfordul, hogy a csúszás megáll egy pillanatra, felfelé nagyon ritkán vezet az út.

A fiatal tehetséget 1974-ben, 19 évesen szerezte meg az Újpesti Dózsa, és már az első meccsen látszott, csiszolatlan gyémántot talált. Olyan ékszert, akinek játékáért, finom cseleiért, fineszes megoldásaiért ezrek mentek ki a stadionba, akinek játékáért, finom cseleiért ezrek rajongtak.

És nem csak Újpest szurkolók.
Minden gyerek őt akarta utánozni a grundon, és ha valami csoda folytán ma futballozhatna, biztos vagyok benne, hogy sokkal több Törőcsik feliratú mezt látnánk a fiatalokon, mint Messi vagy Ronaldo nevével ellátott felsőt.


 

A szó szoros értelmében zseni volt, aki mindent tudott a labdával.
De mint a zsenik egy része, ő is rossz irányt választott. 


Rosszul reagált az 1978-as vb-n történtekre, az argentinok elleni kiállítását az MLSZ eltiltással büntette.
"Én is azt éreztem, hogy jók lehetünk a döntetlenre, sőt, akár nyerhetünk is, de nagyon csalt a portugál bíró. Kegyetlenül csalt! Nem bírtam elviselni, rúgtak, csíptek, haraptak, de nem ez váltotta ki a dühömet, hanem a bíró. Mosolygott, amikor ellenünk ítélt, és javarészt csak ellenünk fújt. Amiért engem kiállított, az csak egy sima fault volt, előtte olyat az argentinok közül szinte mindegyik bemutatott, nem is gondoltam arra, hogy kiállít. Amikor mégis kiküldött, akkor neki akartam menni. Ha az argentin Kempes nem fog meg, akkor biztos betakarom a bírót" – mondta az argentinok elleni kiállítása után jó pár évvel.
 

 

Visszatért, de ekkor már hallani lehetett kilengéseiről, a piálásról, az éjszakázásról, az elsikált botrányokról…
„Akkor még nem dohányoztam rendszeresen, csak időnként szívtam egy-két cigit. A meccsek előtt pár nappal mindig leálltam, akkor nem volt elhajlás. Nem is volt baj, csupán azt éreztem, hogy öregszem. Egy-két átmulatott éjszaka után másnap roppant nehezen tudtam mozogni, de ez sem érdekelt. Volt pénzem mindenre, ruhára, ételre-italra, cél nélkül, csak úgy éldegéltem… Már akkor dühöngtem, amikor a Váci úton a pálya felé befordultam"
– emlékezett vissza arra az időre egy interjúban.

De bálvány volt, akinek ezt is elnézték a szurkolók.
Mindent megbocsájtottak neki.

És jött az a szerencsétlen baleset.
Törőcsiket meghívták a világválogatottba, de a ZTE elleni bajnokit követően egy autóbalesetet súlyos csípősérülést szenvedett. És hogy milyen a sors: helyette a lengyel Zbigniew Boniek játszott a gálán, akit később le is szerződtetett a Juventus. Azért Törőnek is megadatott a légiósélet, játszott a Montpellierben és a Toronto valamint a North York Rockets teremlabdarúgó csapatokban, de ez már nem volt az igazi. Hazatért, szerepelt a Volánban és az MTK-ban, de ekkor már mindenki tudta, hogy nagy a baj.

Barátok, régi játékostársak, nagy ellenfelek próbáltak segíteni neki, de ez kevés sikerrel járt. Bár voltak tiszta időszakok, Törőcsik András életét az alkohol és a szenvedélybetegség szövi át.

2011-ben szeretett klubja, az Újpest nyújtott segítő kezet neki, az egyesület utánpótlásának koordinátoraként dolgozott, de itt sem teljesedhetett ki. 2014 márciusában elesett, és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy kómába került, az operáció során vérömlenyt távolítottak el az agyáról. Bár élet-halál között lebegett, jelenleg egy rehabilitációs intézetben kezelik, és bár kevés hír szivárog ki, úgy hallani, jól van, igaz, nővére szerint még legalább két év, mire elhagyhatja az intézetet.



Bár ritkán hagyhatja el az intézetet, tegnap az újpesti Polgárok Házában barátok és családtagok köszöntötték őt. Az ünnepséget ünnepséget a családja, több barátja és az UTE Baráti Kör szervezte (fotó: Grnák László/ blikk.hu)

 

Mi mást is kívánhatnánk neki, mint teljes gyógyulást, felépülést.
No és azt, hogy hallja még a szurkolók rigmusát, azaz…
Táncolj Törő!

 



Felvidék történelmi mérkőzésen legyőzte Székelyföld válogatottját Pofátlanság a Mianmar elleni felkészülési mérkőzést összehasonlítani a portugálok elleni Eb-meccsel