mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Fordított diósgyőri világ

Árki Gábor sportigazgató talán tudtán kívül, de elárulta, mi a legnagyobb probléma Diósgyőrben, miért ment tönkre két-három év munkája, miért nincs eredmény, miért van helyette káosz, és miért akadt ki a jelenlegi vezetőedző. És a legnagyobb baj az, hogy Árki, bár elmondta a hibát, ő maga nem is tudja, hogy ez hiba.



Árki Gábor elmondta, miért rossz a diósgyőri rendszer. Igaz, csak véletlenül. És talán ős em tudja, hogy elmondta...

Valahogy itthon másképp kezelik azt, ha már évközben kiderül, egy edző a bajnokság után távozik a csapattól. Diósgyőrben ugyanis néhány hete kitudódott, hogy Szivcsnek menni kell, és azóta megy a kölcsönös sárdobálás.  Ugyanez a helyzet például Dortmundban, de ott még véletlenül sem mond egyetlen rossz szót sem egymásra a klub és Jürgen Klopp – az is igaz, hogy a két csapat lehetőségei, no és eredményei köszönő viszonyban sincsenek egymással, így az összehasonlítás csak elméleti síkon lehetséges.

No de hogy a diósgyőri eseményeknél maradjunk: mióta kitudódott, hogy Szivicsnek mennie kell megy az adok-kapok. Hol Szivics szúr oda a vezetőknek, hol a vezetők döfnek egyet Szivicsbe. (A csakfoci.hu információi szerint a dolog odáig fajult, hogy már ma leválthatják Szivicset)

Ami tény, hogy nagyon úgy néz ki, néhány hét alatt sikerült lerombolni azt, amit évekig építgettek Diósgyőrben. Ehhez pedig nem kellett más, mint néhány totálisan szakmaiatlan és átgondolatlan döntés.

Pedig Diósgyőrben tényleg elkezdődött valami.
Volt pénz, volt szakmai vezetés (bevallom, nem épp Árkira, sokkal inkább elődjére, Kovács Zoltánra gondolok), voltak minőségi játékosok és szerződtettek egy fanatikus edzőt.

És láss csodát: jöttek az eredmények.
A Diósgyőr amellett, hogy bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, megnyerte a Ligakupát és kiléphetett a nemzetközi porondra, ahol nem „égett meg”, sőt, véleményem szerint bravúrral jutott tovább bolgár ellenfelén.



Amikor még minden szép és jó volt Diósgyőrben...

Aztán megváltozott minden.

Tudom, hogy a futball biznisz, de azt is tudom, hogy Magyarországon kevesen – vagy talán senki – tudják ezt nyereségesen csinálni. Diósgyőrben talán azt gondolták, itt az idő, hogy keressenek egy kicsit.

Télen tehát magyar szinten horribilis áron eladták a csapat két meghatározó játékosát, Eleket és Kádárt, ám az értük kapott pénzből nemhogy olcsóbb, de semmilyen játékost nem igazoltak a helyükre. A csapat pedig nekivágott a bajnokságnak két belső védővel, ami valljuk be őszintén, nem épp az átgondolt csapatépítés példája.

Persze, ahogy várható volt, az eredmények elmaradtak, sőt, ma már ott tartunk, hogy az ősz meglepetéscsapata az elmúlt 31 év legrosszabb félszezonját futja, amit persze az edzőn vernek el.

Ám Árki Gábor a mai Nemzeti Sportban pontosan elmondta, mi a legnagyobb hiba az egész csapatépítésben.
- Több jelöltünk is van az edzői posztra, már tárgyalunk is. Először világosan kell látni, milyen lehetőségeink adódnak. Az igazolni kívánt futballisták nevei már megvannak, de egyeztetünk még az ügyvezető és a tulajdonos úrral, és azután dől el, meddig nyújtózkodhatunk.

Na, kérem szépen, itt az óriási hiba.
Edző még nincs, de Diósgyőrben már „valaki” összerakta a jövő csapatának embereit.
„Valaki” már eldöntötte, kiket akarnak igazolni.

És ez a „valaki” még véletlenül sem az új edző, lévén hogy az még nincs meg.

Ez viszont olyan helyzetet szül, mint amilyenben most van Szivics. Pontosabban még rosszabbat. Mert Diósgyőrben összeállították az „új csapatot”, de mi van akkor, ha az új edző másokat akar?

Azt gondolom – de szóljanak, ha tévedek – hogy előbb az új edzőt kellene megtalálni (mint ahogy Dortmundban már be is jelentették, ki követi Kloppot), és vele kellene közösen egyeztetni azokról a játékosokról, akiket leigazolna a klub.

Ellenkező esetben fél év múlva újra ott leszünk, hogy az edzőnek van egy olyan csapata, amelyiket nem ő akart, és amivel nem jönnek az eredmények.

És amiért persze az edző lesz a hibás.  



Mai "full" pozitív példa: Lipcsei Péternek és a Fradi U21-es csapatának a bajnoki cím ünneplése mellett is maradt ideje megkoszorúzni Fehér Miki sírját. Ha Kispesten ilyenek a jó igazolások, milyenek a rosszak?