mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mi a fejlődés, ha nem ez?

Csányi Sándort beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába. Az MLSZ elnök rövid nyilatkozatában azt mondta, ez a siker is bizonyítja, hogy az európai futball képviselői elismerik azt a folyamatot, ami itthon végbemegy. Bele sem merek gondolni, milyen lenne a futballunk, hogyha ez a mostani folyamat nem menne végbe. Persze, azt is gondolom, nem Csányi Sándor a hibás, hanem azok, akikkel körülvette magát, akiknek döntési jogot adott.

Csányi Sándor előbb Budapestre hozta a 2020-as Európa-bajnokság néhány meccsét, most pedig beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába. Ez valóban siker, de...

Az, hogy ötvennégyből negyvenkét ország jelöltje szavazott számomra bizalmat, hatalmas megtiszteltetés és óriási öröm egyben. A mostani siker számomra azt is bizonyítja, hogy az európai futball irányítói átlátják, és elismerik azt a folyamatot, melyet a szövetség 2010-ben elindított, s amelynek kulcsa a labdarúgás hátországának, kiemelten is a mostanra 120 ezer gyereket megmozgató OTP Bank Bozsik-program fémjelezte utánpótlásképzésnek a gyors tempójú reformja - mondta Csányi Sándor megválasztása után.

Fejemet vakarva arra gondolok, mi lenne itt, ha nem „fejlődnénk olyan dinamikusan”, mint ahogy Csányi Sándor mondja.

Merthogy „fejlődünk”, az biztos.

Nézőszámunk emelkedett: az előző fordulóban 3500-al többen mentek ki a meccsekre, mint egy héttel korábban, így már majdnem elérte a forduló össz nézőszáma egy Bundesliga II-es meccs nézőszámát. De csak majdnem.

Mi ez, ha nem fejlődés?


Klubcsapataink játékosai nyugodtan nézhetik a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mérkőzéseit, nem zavarja meg őket senki, hiszen azok a csapatok, melyek most versenyben vannak, még be sem kapcsolódtak a sorozatba, mikor a mi legjobbjaink már ki is estek onnan.

Mi ez, ha nem fejlődés?


Az NB I-es mezőnyben idén csak egy csapatról derült ki, hogy éveken keresztül lényegében lopott pénzből üzemelt. Csak egy klub kért maga ellen csődvédelmet. Igaz, egy másik klubról kiderült, hogy az adóhatóság már évekkel ezelőtt értesítette az MLSZ-t, hogy az egyesület lényegében egy pénzmosoda, de a szövetség akkor nem tett semmit. Tavaly persze, amikor a klub tulajdonosa számára is egyértelművé vált, hogy az előző tulaj mit csinált – no, akkor, takargatva saját felelősségét ki akarta zárni a klubot.


Mi ez, ha nem fejlődés?

Csányi Sándor a tisztújító közgyűlésen (fotó:mlsz.hu)

A profinak nevezett NB II-es mezőnyből is csak egy csapatnál derült ki, hogy olyan üres a kassza, hogy a játékosok hónapok óta nem kaptak fizetést, igaz, ennél a klubnál azt is meghúzták, hogy januárban egy olyan embert ültettek a tulajdonosi székbe, akit korábban csalásért, sikkasztásért és emberrablásért is elítéltek. Az ígéretekből persze semmit nem teljesített, egy hónap múlva le is lépett, az MLSZ pedig végigasszisztálta az egész folyamatot.

Mi ez, ha nem fejlődés?

 

Építettünk három csodás stadiont: az egyiket egy poros falu közepére, a másodikat egy, húszezrest olyan városba, ahol akkor sem voltak 10 ezren, amikor a csapat egymás után volt bajnok, most pedig 3500 az átlag nézőszám, a harmadikat pedig az Üllői útra, ahol most már egy rangadóra 9000-en is kimennek.

Mi ez, ha nem fejlődés?

 

Találtunk egy nagyszerű szövetségi kapitányt, akiről állítólag meg is egyezett a szövetség és a Hertha, ám minden hónapban kihullik egy csontváz a szekrényből: előbb az derült ki, hogy potom 100 milliát ki kellett fizetni Dárdaiért, most meg az, hogy a megállapodásnak van egy pontja, mely szerint a németek bármikor visszahívhatják a kapitányt, sőt, úgy hírlik, meg is teszik ezt. Persze, ezt elfelejtette kommunikálni a szövetség.

Mi ez, ha nem fejlődés?

 

Az MLSZ kommunikációja egyébként is érdekes, hiszen arra válaszolnak, amire akarnak, de a kényes kérdésekre sosem akarnak. Nekünk például másfél éve egyetlen kérdésre sem adtak választ, viszont azt a válogatott mellé beosztott sajtós előre megmondja, miről kérdezhetek a nemzeti csapat sajtótájékoztatóján, és miről nem. No és azt se felejtsük el, hogy az MLSZ kommunikációja ma úgy működik, hogy egy adott dolognak elmondják a jó részét, ám általában a csapatokat, klubokat, nézőket, szurkolókat érintő negatív hatásokról hallgatnak

Mi ez, ha nem fejlődés?

 

Persze, ne legyünk igazságtalanok.


Tudjuk, hogy évente 40-60 ezerrel nő az igazolt játékosok száma, de azt is tudjuk, hogy ezen játékosok 90 százaléka a Bozsik program megmagyarázhatatlan dilettantizmusának köszönhetően hat-nyolc éves, mert ma már egy óvódás gyereknek is igazolást kell csináltatni és játékengedélyt kell váltani, hogy a statisztikai adatokat kozmetikázni lehessen, és azt is tudjuk, hogy egy év elteltével ezen játékosok 80 százaléka már másik sportág igazolt versenyzője.

Tudjuk azt is, hogy a TAO programnak köszönhetően óriási a fejlődés, de azt is tudjuk, hogy csak ott, ahova „Isten keze elér”. No és azt is tudjuk, hogy ma már lényegében az egész utánpótlás-nevelést a TAO programra húzták rá, viszont azt a döntéshozók sem tudják, mi lesz akkor, amikor nem lesz TAO program.

Tudjuk azt is, hogy rengeteg új műfüves pálya épül az MLSZ jóvoltából, miként azt is tudjuk, hogy a magyar futball egyik legnagyobb átverésének lehetünk szemtanúi. A tájékoztatás szerint ugyanis az a 30 százalékos részesedés, amit a csapatoknak/városoknak be kell fizetni az önrész, ám ez nem igaz. Ez egészen pontosan az a bérleti díj, ami az MLSZ-t illeti meg azért, hogy a klub csapatai, amelynek építik a pályákat, 15 évig használhassák azt. Azaz előre elkérik 15 évre a bérleti díjat.

Persze, lehet, hogy csak én látom rosszul a dolgokat.
Lehet, hogy csak én vagyok túl optimista.
Lehet, hogy nekem kéne pozitívabban szemlélni a magyar futball helyzetét.

Csányi Sándornak százszor, ezerszer gratulálok ehhez az óriási sportdiplomáciai sikerhez, mert ez tényleg nem mindennapi. De bevallom, sokkal jobban örülnék, ha tömött lelátókat látnék hétvégenként, ha klubcsapatainknak szeptemberben, októberben is szurkolhatnák a nemzetközi kupában. No és persze ha válogatottunk végre kijutna egy világversenyre – erre egyébként most van esélye!

Csányi Sándor mellet Berzi Sándor látható. Ő sportvezetőként 1979 óta dolgozik a magyar futballban, 1989 óta pedig az MLSZ-ben. Emlékszik valaki, mit értünk el azóta? (fotó:mlsz.hu)

Néhányszor kifejtettem már, hogy nem biztos, hogy Csányi Sándor a leginkább a hibás. Pontosabban ő abban hibás, hogy engedi átverni az emberek. Abban pedig óriási a felelőssége, hogy az MLSZ-ben egy csomó hozzá nem értő, dilettáns döntéseket hozó emberrel vette magát körül. Csányi, aki bankjában csupa hozzáértő és ami a legfontosabb, ambiciózus vezetőkkel veszi körül magát, az MLSZ-ben megelégszik azokkal, akik immár tízen-húszon-harminc éve zsigerelik ki a magyar futballt, akinek irányításával ezen idő alatt kis túlzással a béka segge alá süllyedt a futballunk.

És akik ennek ellenére élnek csodásan a futballból, ahelyett, hogy érte élnének. (persze, tisztelet a kivételnek)



Csányi Sándort beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába! Pisont ismét bizonyította, tökéletesen alkalmatlan arra, amit csinál