mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mint az oviban!

Sajtótájékoztatóra hívta a Budapest Honvéd vezetősége az újságírókat. Aztán az egész olyan volt, mint az oviban. Csupán arról nem lehetett kérdezni, ami mindenkit érdekelt.

Újabb légiósok Kispesten - de akkor minek van a Magyar Futball Akadémia? (fotó: honvedfc.hu)

Vicces lett volna, ha a sajtótájékoztatót az eredeti időpontban tartják meg, hiszen pénteken még Csábi József volt a csapat edzője. Ám azt a sajtótájékoztatót elhalasztották, hivatalos a MOB sajtótájékoztatója miatt, ma pedig már Marco Rossinak hívják a Honvéd vezetőedzőjét.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az eredeti tájékoztató témája az új igazolások bemutatása lett volna, csak közben Hemingway kurtán-furcsán kirúgta Csábi Józsefet, így egyértelmű volt, hogy az újságírók erről is akarnak kérdezni.

Csakhogy nem lehetett nekik.

Hemingway ugyanis, mint az oviban, gyorsan kijelentette, hogy „Csábiról nem beszélünk”. Tudják, ha nem beszélünk a problémáról, akkor nincs is. A Honvédnál egyetlen téma van, Csábi elbocsátása, de arról nem lehet kérdezni, meg lehetett ismerni azonban az újabb, nevesincs légiósokat.

Merthogy abból ismét van bőven.
Egy fokkal jobb minőségű futballistákat hoztunk, mint szoktunk – jelentette ki Hemingway, ami azt jelenti, hogy hazájukban akár már a második ligában is pályára léphettek azok a futballisták, akik most a Honvéd szerelését ölthetik magukra.  Vagy mint egyikük, a jónevű ománi bajnokságban rúgott 10 gólt fél éve alatt.

Fabio Cordella nemzetközi igazgató – aki szerint Csábi József nagyon rossz edző – ismét kitett magáért. Bár januárban úgy nézett ki, néhány saját nevelésű fiatalnak is lesz esélye beverekedni magát a csapatba, most az olasz úriember révén kilenc légióst mutattak be a Honvédnál.

Josip Elezt például úgy mutatták be, mint a Lazio kölcsönjátékosát, igaz, azt már elfelejtették elmondani, hogy a futballista eddig 0, azaz nulla percet játszott a római csapatban, sőt, a Grossetóban – ahova 2014-ben kölcsönadta a Lazio – is csapán 15 meccs jutott neki egy év alatt.

Elez a Laziótól jött Kispestre- igaz, a római első csapatban egyetlen percet sem játszott soha

Bár alig fél éve, a nyári játékos bemutatón Hemingway azt mondta, a cél, hogy a fiatal, saját nevelésű játékosok beépüljenek a csapatba, most ismét nevesincs külföldiek érkeztek a Bozsik-stadionban. Persze, ne mondjunk előre véleményt a légiósokról. Nézzük, mint mond róluk a csapat hivatalos weboldala.

Lucas Elías Ontivero (20 éves), argentin, balszélső
Nagy tehetség, aki a Real Madridnál nevelkedett, majd az angol Tottenham Hotspur és az olasz Genoa labdarúgója volt. Később szerepelt az argentin Independiente és az uruguayi CA Fénix csapatában, ez utóbbitól a Galatasaray kétmillió euróért vásárolta meg. Alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a törököktől ki akarja vásárolni, ugyanis 4.5 millió euróban állapították meg a kivásárlási árát. A mértékadónak tartott transfermarkt.de portál szerint a becsült piaci érték alapján az NB I második legértékesebb játékosa. A török sztárklub az elmúlt szezonban kölcsönadta Gaziantepspor csapatának. Roberto Mancini, az Internazionale vezetőedzője vitte volna Itáliába, de a külföldi kontingens telítettsége miatt nem jött létre a szerződés. A Honvédhoz fél évre, kölcsönbe került. (Csak halkan tennénk hozzá, óriási tehetség lehet a srác, aki 20 éves korára már hét csapatnál járt, mert ez azt mutatja, hogy a kutyának sem kell)

Jesús Manuel Meza Moreno (29 éves), venezuelai, támadó középpályás
Gyerekként először a kosárlabda és a baseball iránt érdeklődött, de hamar rájött, hogy az ő sportja a labdarúgás. Tizenhat évesen debütált a venezuelai élvonalban. 2007-ben Kuba ellen, egy barátságos mérkőzésen a válogatott színeiben is pályára lépett. Részt vett a 2011-es Copa Americán. Legutóbbi klubja a görög Olimpiakosz Volosz volt, de korábban a mexikói Atlas csapatában is megfordult. Hétszeres venezuelai válogatott, másfél évre szerződött a Honvédhoz.

Francis Koné Kouassi (24 éves), togói, csatár
Bár Elefántcsontparton született, de togói állampolgár is, és kétszeres togói válogatott. Pályafutását 2006-ban az elefántcsontparti Séwé Sport de San-Pédro csapatánál kezdte, majd Thaiföldre került, ahol gólkirály és az év játékosa lett. 2012-ben fél évig az ománi Al-Musannah SC csapatát erősítette. Hat hónap alatt 13 mérkőzésen tíz gólt szerzett. 2013-ban került a portugál SC Olhanense együtteséhez. Három éves szerződést kötöttek vele Kispesten.

David Izazola Ramírez (23 éves), mexikói, csatár
Hazájában a Pumas, a Querétaro és az Atlético San Luis együttesében futballozott. 2011-ben tagja volt a mexikói U20-as válogatottnak, amely bronzérmet szerzett a világbajnokságon. Ugyanebben az évben a mexikói első osztályban is bemutatkozott a Cruz Azul ellen. „Kiváló lehetőség ez a karrierem továbbépítésére. Az Európában maradásom érdekében létfontosságú, hogy beilleszkedjek a magyar futballba, olyan lehetőség ez, amit ki kell használnom, az éghajlat és egyéb tényezők nem okozhatnak problémát” – nyilatkozta Izazola korábban a goal.com oldalon. Fél évre, kölcsönbe érkezett.

Josip Projics (27 éves), szerb, balhátvéd
Több mint tíz évvel ezelőtt az FK Napredak Krusevac csapatánál kezdte pályafutását. A 2008–2009 szezonban az orosz első osztályú FC Volga Novgorodhoz igazolt, de egy év múlva visszatért a Napredakhoz. 2011-ben a szerb FK Jagodina labdarúgója lett. Legutóbb a görög Levadiakoszt erősítette. A 2012–2013-as szezonban szerb kupagyőztes lett az FK Jagodinával. Fél plusz egy éves szerződést kötött Kispesten.

Jean Pierre Morgan (22 éves), francia, balhátvéd
A Montpellier neveltése, 2011-től 2014-ig az Agde játékosa volt. Az elmúlt szezont az AS Béziers-nél töltötte. Három évre kötelezte el magát a Honvédnál.

Josip Elez (20 éves), horvát, védő
A Hajduk Splitben nevelkedett, majd a Lazio figyelmét felkeltve Rómába igazolt. Az azúrkékek tavaly kölcsönadták, az elmúlt szezont a Grossettónál töltötte. A védőt a tavaszi szezon idejére kölcsönadták a Honvédnak.

John Jairo Palacios Granja (26 éves), kolumbiai, csatár
A brazil Gremiónál kezdte a labdarúgást, 2006-ban. Egészen 2011-ig Pelé hazájában játszott, majd a hondurasi Motaguánál folytatta pályafutását, ahonnan Peruba, majd szülőhazájába Kolumbiába igazolt. A Bp. Honvéd az első európai csapata, a perui Alianza Universidad csapatától érkezett. Jól fejelő, erős testalkatú játékos.

Bratislav Punosevac (27 éves), szerb, csatár
A Partizan Beogradban nevelkedett, majd a Napredak és az FK Kopaonik játékosa lett. 2011-ben a román Otelul Galatihoz igazolt, ahol bajnoki címet nyert. 2013-ban nem csak országot, kontinenst is váltott, a japán Avispa Fukuoka lett az új állomáshelye. Tavaly visszatért Szerbiába, a Radnicski Nis gárdájához. Két és fél éves szerződést írt alá a Honvédhoz – írja a klub honlapja.

Ígérjük, mind a kilenc, „minőségi igazolás” tavaszi játékát figyelemmel kisérjük.



Csábinak azért kellett távozni, mert nem állt be a „bólogató Jánosok” közé A pokolba kívánják a kaposváriak a hitegető Sólyom Sándort