mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Csábinak azért kellett távozni, mert nem állt be a „bólogató Jánosok” közé

Bólogató Jánosok mindig is voltak. És mindig lesznek. Csábi József nem akart beállni közéjük, és ezt meg is mondta George F. Hemingwaynek. De a Honvéd-tulajnak nem lehet nemet mondani. Annak még főleg nem, aki a Honvéd-tulajt irányítja.

Nem nevezhető tudatos építkezésnek Hemingway klubvezetési modellje

George F. Hemingway sokat tett a Honvédért. Megmentette a csapatot a csődtől, a kieséstől. Van, aki azt mondja, hogy a saját pénzéből tette ezt, és van, aki azt mondja, nem.

George F. Hemingway nem mondható megfontolt, a jövőre gondoló klubvezetőnek. Mert az ilyen klubvezető tudja, egy-két hónap alatt nem lehet jó csapatot csinálni. Eredmények nem lesznek azonnal. Ráadásul a jó klubvezető azt is tudja, hogy annál a csapatnál soha nem lesznek eredmények, ahol az edzők egymásnak adják a kilincset. Kispesten viszont amióta Hemingway a tulajdonos, tizennégy különböző edző ült a kispadon. Bocsánat, tizenkettő, hiszen Supka Attila mellett immár Marco Rossi is duplázik.

Nem nevezhető épp tudatos építkezésnek.
Mint ahogy azt sem, hogy az edzőknél már csak játékosok cserélődtek gyorsabban Kispesten. Kemenes Szabolcs, a csapat kapusa nemrégiben el is mondta, hogy esély nincs arra, hogy megtanulja a társak nevét, mert mire ez megtörténne, már mások futballoznak előtte – mondjuk ezért gyorsan le is váltották a csapatkapitányi posztról.

Kiderült, Csábi is a klub igazoláspolitikája ellen emelt szót.
„Az elmúlt tíz napban sokat vitáztam a tulajdonossal, kedden konkrétan elmondtam, hogy szakmailag vállalhatatlan, ahogy és akiket idehoznak a klubba. Korábban az volt a módi, hogy a nekünk ajánlott játékosoknak megnéztem a karrierívét, ha ezek alapján megfelelt, élőben is megnéztük. Ezzel szemben az elmúlt nyolc-tíz napban Látatlanul is szerződtettünk futballistát, a beleegyezésem nélkül” – mondta a mai NS-ben Csábi József.

Csábi felemelte a hangját az ellen, hogy nem látta azokat a játékosokat, akiket szerződtetett a klub - mennie is kellett

Mondjuk, nem tudom Marco Rossi hogyan áll majd ehhez a játékos politikához, hiszen ugyanebben a lapban, sőt, ugyanazon az oldalon a következőket mondta a régi-új edző: „Hiába mondják nekem, hogy ez vagy az a játékos szenzációs spíler, érdemes szerződtetni, előbb látnom kell, edzenie kell velem, és akkor kiderül, valóban így van-e.”

Nos, nagyjából ezért a mondatért rúgták ki Csábit.

Persze, ne legyünk naivak.
Egyre hangosabban hallani azokat a pletykákat, mely szerint Hemingwaynek nem sok beleszólása van abba, hogy milyen légiósok játszanak Kispesten. Sokkal inkább az az olasz vonal dönt, amelyik idehozza azokat a légiósokat, akiket Olaszországban – vagy épp sehol máshol – nem tudnának értékesíteni, vagy épp el kell tüntetni egy kicsit az olasz közvélemény szeme elől. Ugye még mindenki emlékszik a Lanzafame-ügyre.

És ebben nagy segítségükre van Fabio Cordella, a klub nemzetközi igazgatója. És vannak, akik azt mondják, Marco Rossi is épp alkalmas erre a feladatra - mármint az idehozott légiósok játszatására.

És hogy mennyire igaz ez, nézzük meg mit mond Massimiliano Martini, a Corriere dello Sport munkatársa a magyarországi olasz légiósokról:
„Andrea Manciniről lényegében csak az apja miatt tudnak Olaszországban. A gyerek finoman szólva sem tartozik a tehetségek közé, elképzelhetetlen, hogy Olaszországban a harmadik vonalnál tovább juthatott volna. Ugyanez vonatkozik Raffaele Alcibiadéra is, akire legfeljebb azok emlékeznek, akik korábban jártak a Juventus tartalékmeccseire.„

Az olasz szakíró szerint Mancinit csak az apja miatt ismerik Olaszországban, ahol a harmadik vonalnál feljebb biztosan nem játszott volna - Magyarországon már a második NB I-es csapatnál van. De kinek az érdeke ez?

És ők csak a jéghegy csúcsai, a Honvédnál annyi „vak és gyengén látó” légiós fordult meg, hogy még a labda is sírt, amikor ezek a „futballisták” labdába értek. Jöttek, láttak, aztán továbbmentek. Felvették a pénzt - amiből állítólag valamennyit visszacsöpögtettek valakinek vagy valakiknek. A nevükre nem emlékszik már senki, és ez sokaknak pont így volt jó.

Persze, valószínű, hogy az igazságnak a felét sem ismerjük, de külső szemlélőként a Honvéd inkább látszik egy játékos-transzfer klubnak, mint egy tudatosan építkező egyesületnek.

 



Csábi Józsefet megszívatták, ismét Marco Rossi a Honvéd edzője Mint az oviban!