mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Európa örökös gólkirályának tárgyi hagyatéka a Puskás Intezetbe kerül!

Puskás Ferenc és Sebes Gusztáv tárgyi öröksége után újabb szenzációs értékmentésről számolhatunk be: Deák Ferenc, Európa örökös gólkirályának gyűjteményét a Puskás Intézetre bízták az egykori fantasztikus csatár örökösei.




A gólkirályi babérkoszorú


Van Önnek bankszámlája? És kap rá állami támogatást?
Ha érdekelné egy lakástakarék számla, melyre minden évben jelentős állami támogatást kapna, hívja a 30-479-64-50-es számot!


A futballtörténelem egyik legnagyobb góllövője, a 20 válogatott mérkőzésen 29 gólt (!) jegyző, egyetlen idényben szerzett 66 bajnoki góljával európai rekorder Deák Ferenc tagja volt az 1948-49-es, 140 rúgott góllal magyar bajnok jubileumi (50 esztendős volt akkor a klub), bajnok ferencvárosi csapatnak, s történetesen abban az évben is elképesztő produkciót mutatott be: 59 gólt szerzett egymaga a 140-ből. A politikai kényszer hatására később a nagy rivális, Újpest játékosa lett, s mint ilyen rendőrtiszt, sőt később kormányőr és a parlamenti őrség tagja, amit nem csak megbízhatóságának, de tekintélyt parancsoló, az igazi régi vágású centerekre jellemző termetével is kiérdemelt. Legendás volt a Kenyérmező utcában működő „Csobánci borozója” is, ahol feleségével, majd Ferenc fiával maga szolgálta ki a vendégeket, és anekdotázott velük a régi szép (vagy kevésbé szép) időkről. Ebből az időből való az itt látható fotó, amelyen a nyolcvanas évek elején először hazatérő Puskás Öcsi a borozó előtt látható többek között magával "Bambával", Iluskával, a nagy gólvágó feleségével és Attila fiúkkal.



 Van Önnek bankszámlája? És kap rá állami támogatást?
Ha érdekelné egy lakástakarék számla, melyre minden évben jelentős állami támogatást kapna, hívja a 30-479-64-50-es számot!


Nos, ma már emléktábla tiszteleg a legendás csatár előtt a Hollán Ernő utcában, ahol évtizedekig élt, közel a család által ma is működtetett Deák pincéhez, amely a Tisza utca és Hegedűs Gyula utca sarkán található. Deák nem véletlenül Pestszentlőrinc díszpolgára, hiszen élete és gazdag pályafutása erről a településről és a SZAC-ból indult. Világraszóló rekordját is itt, lőrinci játékosként érte el, s a futball történetével és statisztikájával foglalkozó németországi székhelyű szervezet, az IFFHS ezt igazoló oklevele és díszlabdája is a felcsúti Puskás Intézet gyűjteményébe került, ahogyan a ferencvárosi 59 gólért kapott ezüst babérkoszorú, a játékosok számára elkészíttetett bajnoki tabló, számos nagy értékű fotó, a válogatott szereplésekért kapott hivatalos MLSZ-pecsétgyűrű és emlékplakett és egy sor egyéb értékes tárgyi emlék.
 


 

- Deák Ferenc a magyar futball leggazdagabb időszakának egyik legkiemelkedőbb alakja, akit úgy is a legnagyobbak között tartunk számon, hogy a történelem szeszélyei miatt nem jutott neki és kortársainak világbajnokság, majd a válogatottban sokszor Hidegkuti Nándor vagy Palotás Péter játszott a középcsatár posztján az ötvenes évek első felében – mondta Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója. – Mi sem jellemzőbb a gólérzékenységére, mint az a hírlapi, mérkőzés utáni minősítés, amely miatta lett szállóige, vagyis, hogy Deák gyengén játszott, a négy gólján kívül semmit sem csinált... Óriási megtiszteltetés, hogy a család által gyönyörűen megőrzött relikviákat mi gondozhatjuk tovább, Az anyag leltározásában, dokumentálásában és elszállításában Mravik Gusztáv, archívumvezetőnk szerzett döntő érdemeket, hónapok óta napi kapcsolatban állt a családdal.


 

- Fiaimmal együtt biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legjobb helyre kerültek a Papa emléktárgyai – beszélt döntéséről Deák Ferencné. – A Puskás Intézet munkatársai általunk is régóta ismert, elkötelezett szakemberek, akik megbecsülik majd mindazt, amit eddig mi őrizgettünk. Remélem, a jövő kiállításain minél többen láthatják majd a férjem, Európa örökös gólkirályának emlékeit.


Forrás: fourfourtwo.hu
Fotók: Mravik Gusztáv



Muszbek Mihány: aránytévesztések a stadionépítésnél. Be kellene vezetni a fizetési sapkát és a pénzügyi fair playt! Mindehol itt az új generáció - csak nálunk nincs