mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Szép volt kaposvári vezetők!

Ismét bebizonyosodott, hogy felelőtlen klubvezetés felelőtlen döntéseivel milyen gyorsan le lehet rombolni tíz év munkáját. Kaposváron pont ez történt. Ráadásul néhány héttel ezelőtt eladták a klub egy részét egy olyan embernek, akit korábban pénzügyi visszaéléssel vádoltak, sőt, emberrablásért el is ítéltek. Csoda, hogy a Hivatásos Labdarúgók Szakszervezete ma felszólító levelet küldött a klubnak a játékosok elmaradt fizetése miatt?


 

Tavaly kezdődött minden.
Egy évvel ezelőtt a Kaposvár kieső helyen állt a bajnokságban, de a klub vezetősége egy felelőtlen és rossz döntéssel tetézte a bajt. Edzőcserét hajtott végre – még nem ez volt a probléma – és Kaposvárra került az eddig sehol, semmilyen eredményt nem produkáló Selymes Tibor.

Ráadásul Selymes az első hét után kirúgta a háromnegyed csapatot, és külföldi, nevesincs légiósokkal töltötte fel a keretet. Már akkor felhívtuk a figyelmet arra, rossz úton jár a klub, hiszen egy esetleges kiesés miatt rengeteg támogatástól esik majd el a klub, amit tetéz majd, hogy a légiósok miatt is kevesebb pénz folyik be a kasszába. Sőt, azt is megjósoltuk, hogy egy kiesés esetén a légiósok olyan gyorsan eltűnnek majd, mint ahogy jöttek, és akkor a Kaposvár ott áll majd az NB II-ben, csapat nélkül.

Persze, már a tavasz folyamán látszódott, ez így nem fog menni. A csapat a légiósokkal sem nyert, ráadásul a pénz is elfogyott. Az önkormányzat végül több tízmilliós kölcsönnel nyújtott segítő kezet, de ez is kevés volt.

Amit januárban leírtunk, az mind bekövetkezett.
A csapat kiesett, a légiósok, no és Selymes Tibor is lepattant.

A csapat jelenleg 12. az NB II-ben, ám sokan azt gondolták, az őszi tulajdonosváltás után rendeződnek a dolgok a klubnál. Mondom, sokan gondolták így – mindenki, aki nem járt utána, hogy ki lett a Kaposvár többségi tulajdonosa.

A klubnál a Sólyom Sándor nevével fémjelzett Puebla Kft. szerzett többségi tulajdont. Mely kezességet vállalt a tartozások rendezésére. Az önkormányzat a decemberi megállapodás szerint évente 15-15 millió forinttal növeli a támogatását, miközben a klub 2019-ig évente 15-15 millió forinttal törleszti az önkormányzattal szembeni jelenlegi 75 millió forintos tartozását.

Elhittek mindent Sólyom Sándornak, pedig ha egy kicsit is utána jártak volna a dolgoknak, akkor…

Akkor tudták volna, hogy….

A magyarnarancs.hu cikke szerint Sólyom Sándort a 90-es években csalással és hűtlen kezeléssel, tiltott pénzügyi tevékenységgel vádolták, sőt emberrablás előkészítéséért szabadságvesztésre ítélték.  A tőzsdei manőverekre, befektetésekre specializálódott Falcon Bróker Kft. a 90-es évek végén félmilliárd forintot vesztett: 230 milliót az akkor még magyar kézben lévő Dunaferr-csoporttól kapott, hogy a pénzt a tőzsdén megforgassa és gyarapítsa. Nem sikerült; a Falcon felszámolásakor, a kétezres évek elején a cég mindössze 3,2 millió forint köztartozást tudott kiegyenlíteni, a Dunaferr Dunai Vasmű Kft. sose kapta vissza pénzét. A dicstelenné vált Falcon nevet Mecsek Bróker Pénzügyi Tanácsadó Kft.-re cserélő társaságot 2002-ben törölték a cégjegyzékből. A Falcon Brókert 1995-ben Sólyom Sándor alapította, akire ezekben az években több bűncselekmény árnyéka vetült. A dunaferres ügyben sikkasztással gyanúsították meg, ám a rendőrség a nyomozást megszüntette. Az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozói szerint a normális tőzsdei kockázat része volt, hogy a Falcon a Dunaferr befektetett pénzét elvesztette. Vizsgálták a Dunaferr vezetőinek felelősségét is, de nem találták megalapozottnak a hűtlen kezelés gyanúját. Nem sikerült bizonyítani azt sem, hogy a tőzsdei megbízás fiktív ügylet volt, és a pénzen végül a megbízók és a falconosok osztoztak.

A HVG korabeli összeállítása szerint ugyanakkor nem volt véletlen, hogy Sólyom cégére bíztak negyedmilliárd forintot; az üzletembert a Dunaferr által létrehozott Buda Bróker Rt. igazgatóságába választották, ahol 1999 áprilisáig meg is tartotta e tisztségét. Ebben a testületben dolgozott Jakab Irén is, aki a Dunaferr pénzügyi igazgatójaként bízta meg a Falcont vagyonuk tőzsdei megsokszorozásával. A Buda Bróker 2000-ben az Equilor Befektetési Rt., valamint annak akkori vezérigazgatója, Töröcskei István érdekeltségébe került, s egy év múlva kimúlt.

Ugye ismerős a Töröcskei név. Ő az, aki jelenleg az Államadósság Kezelő Központot vezeti, nem mellesleg három saját banki vállalkozását vitte csődbe – közte a Széchenyi Bankot – milliárdos tartozást felhalmozva.

Persze, a mutyinak itt még nem volt vége: Pomázi Csaba -, akinek 5 milliárdos vagyona volt 2013-ban - 2001-ben, a falconos megbízás után lett a Dunaferr igazgatósági tagja, Sólyommal való üzleti kapcsolata azonban egyértelmű: Sólyom 1999 márciusában S'Idual Kft. néven céget alapított Szolnokon Pomázi érdekeltségeivel, a S'igma Nova Kft.-vel, a Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft.-vel és az Alfa Nova Kft.-vel; a 2007-ig tartó éveket együtt töltötték a cégben. A HVG egy 2001-es cikke szerint a Dunaferr környékén úgy emlegették Pomázit, mint a miniszterelnök feleségének rokonát. De Pomázi tárgyalt a Dunaferr nevében Zarándok Jánossal, a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző versenytársával a vasmű mészkőbeszállításával kapcsolatos, végül kompromisszummal zárult vitában. Pomáziról érdemes azt is tudni, hogy Sólyom egyik büntetőügyében tanúként hallgatta ki az APEH bűnügyi igazgatósága. Az adócsalás gyanújával indított eljárásban az adónyomozók szerint Sólyom és társai fantom- és működő cégek nevében fiktív számlákat állítottak ki.

A Falcon Bróker nem csak a Dunaferr pénzét tapsolta el. A Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt jogosulatlan pénzügyi szolgáltatással vádolta meg az ügyészség, miszerint 1998-ban az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet engedélye nélkül 20 százalékos kamatot ígérő, kölcsönszerződésnek álcázott betétgyűjtést folytattak 283,78 millió forint értékben. Sólyom felelősségre vonását meggátolta, hogy 1997 szeptemberében kiszállt a cégéből. Az új ügyvezető-tulajdonosról utóbb kiderült, hogy egy budaörsi kamionsofőr ellopott személyi igazolványával visszaélő szélhámos. Sólyom a kihallgatásain tagadta, hogy a szerződések betétgyűjtésről szóltak volna.

Sólyom 2001 karácsonyán nem tudta elkerülni az előzetes letartóztatásba helyezést egy zsarolási, emberrablási bűnügysorozat miatt, amelynek egyaránt voltak alvilági, rendőrségi és a közigazgatás felső szintjét elérő szereplői. A Központi Nyomozó Főügyészség kiderítette, hogy az ismeretlen elkövetők áldozatai szinte kivétel nélkül üzleti kapcsolatban álltak Sólyommal. Az ügy titkos minősítést kapott, annyi mégis kiszivárgott, hogy a nyomozók szerint Sólyom a Falcon-cégcsoport bedőlése után nehéz anyagi helyzetbe került, s kiszolgáltatottá vált hitelezőivel szemben. Két fővárosi rendőr is belekeveredett a bűnügybe, akik Sólyommal közösen gondolták ki, hogyan szerezzenek pénzt. Ami a konkrét ügyet illeti, 2001 júniusában egy gyulai ügyvéd, Pikó Sándor - aki praxisa mellett szálloda- és diszkóbár-üzemeltetéssel is foglalkozott - eladásra szánt gyulai házába két álarcos férfi rontott be. Az ügyvéd élettársával együtt a vevőket várta, velük volt Sólyom Sándor is, akit régről ismertek. Az emberrablók mindhármuk kezét megkötözték, szemüket bekötötték. Pikótól azt követelték, hogy másnap délig fizessen ki nekik egy nagyobb összeget. A fogva tartás másnapjának délelőttjén, 2001. június 18-án Sólyomot a gyulai házból autóval az egyik békéscsabai pénzintézetbe engedték, aki Pikó telefonos előkészítése után eleget tett a banditák követelésének. A gyulai ügyvéd számlájáról 25 millió forintot hívott le. Azóta sem tisztázott, hogy az emberrablók miért bíztak meg az egyik túszban, honnan tudhatták, hogy nem értesíti a rendőrséget, és hogy visszajön a pénzzel. Ezek után szabadon engedték a foglyokat. Néhány órával később Pikó és Sólyom átment a békéscsabai bankba, ahol az ügyvéd további 16 millió forintot vett fel. Visszatértek Gyulára, ahol a jogász a pénzt átadta Sólyomnak, erről egy átvételi elismervényt is aláíratott vele. Minderre azért volt szükség, mert az emberrablók állítólag azzal fenyegetőztek, hogy végeznek Sólyom gyerekeivel, aki azonnal Budapestre utazott a pénzzel, amit a Duna Plaza bevásárlóközpont parkolójában ismeretleneknek adott át.

A vizsgált híváslisták szerint az ügyvédet egy héttel a történtek előtt az ingatlan eladása miatt keresték, és a számát ebben az időszakban Sólyom többször tárcsázta. Mint aztán kiderült, a gyulai akció értelmi szerzője Pikó egykori üzlettársa és barátja, a látszólag ugyancsak elrabolt Sólyom volt. Sólyomot többek között emiatt 2 év 9 hónapos szabadságvesztésre ítélték. A gyulaihoz feltűnően hasonló esetek történtek Kecskeméten és Budapesten is.

Sólyom vállalkozói kedvét azonban nem törte meg az igazságszolgáltatás. Sikerült újra talpra állnia, 2005 nyarán lerakta Puebla nevű cégbirodalmának alapjait, mely révén tizennégyféle utalványt kínál. Egyes utalványaik (például a számítógép-használati, a sport- és a munkaruházati) után a munkáltatók az érték nettó tíz százalékát fizetik, a kultúra- és beiskolázási utalványnál 2 százalékot, minden további Puebla-utalvány kezelési költsége nettó 1 százalék.

Nos, ez az ember lett a kaposvári tulaj, akinek minden szavát elhitték az önkormányzati vezetők. És csak egy érdekesség a tulajdont szerző cégről: a múlt ősszel alapított Puebla Utalványkibocsátó Kft. gazdálkodásáról semmilyen adat nem áll még rendelkezésre, noha mindössze bő két hónapos működésről kellene beszámolnia. A Puebla Tanácsadó Kft. könyvelésében máson akad meg a figyelem: 2010-ben és 2011-ben forintra ugyanazt az eredményt produkálta, 363 millió 620 ezer forintos bevételt, 1 millió 263 ezer forint adózott eredményt. 2012-re kaptak szárnyra, ekkorra megduplázódott a nettó árbevétele, de vele együtt az adóssága is 49-ről 127 millió forintra.

Mondjuk, én biztosan megkérdezném azt az embert, aki végül eladta a klubot – pontosabban egy részét – ennek az embernek, hogy mennyire járt utána a vevőnek.
 No, és azon se lepődjön meg senki, hogy az ígértekből nem lett semmi.
Vannak játékosok, akiknek mára négy-öt havi követelése gyűlt össze. Sajnálatos módon a tulajdonosváltást követően is csak a hitegetés ment Kaposváron, az elmaradt fizetéseket azóta sem rendezték.  Karácsony előtt a labdarúgók ígéretet kaptak rá, hogy a jelentős tartozásból kéthavi összeget megkapnak, hogy legalább az ünnepekre ne maradjanak pénz nélkül. Ehhez képest az egész csapatnak mindössze egymillió forintot biztosított a tulajdonos. Ki lehet számolni, hogy egy huszonöt fős keretnél ez fejenként átlagosan negyvenezer forintot jelent... A Hivatásos Labdarúgók Szervezete ezen a ponton kénytelen megtenni az első lépést, a mai nap folyamán az elmaradt fizetések rendezésére felszólító levelet írunk a Kaposvári Rákóczi FC részére – mondta a hlsz.hu-nak dr. Horváth Gábor, a HLSZ főtitkára.

Félek, nem ez lesz az egyetlen gond Kaposváron.



Tán az oroszokat is meg kellett volna kérdezni! Menesztették a Fradi-stadion vezetőjét