mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az MLSZ vezetősége ismét bizonyította: nem ebben a világban élnek

Játékvezetésünk sem jobb, sem rosszabb helyzetben nincs, mint a futballunk. Sőt. játékvezetőink olyan eseményeken játszanak főszerepet, melyeket játékosaink csak tv-ben néznek. Persze, ahogy megyünk egyre lejjebb a ligákban, úgy lesz egyre rosszabb a játékvezetésünk, és tény, az alsóbb osztályokban oda nem való, 50-60 éves, 100 kilós játékvezetők dirigálnak – nem egyszer ittas állapotban. Ettől függetlenül jó lenne, ha a magyar futball vezetése is legalább hasonló szinten állna, mint a játékvezetésünk. Vági Márton viszont most körlevélben oktatta ki a klubokat arról – figyelem – mit árulhatnak a büfében, és mit nem. Mintha ez lenne a legnagyobb gond a magyar futballban. Mi megszereztük a levelet, amiben Vági két dolgot is bizonyított. Egyrészről azt, hogy egyáltalán nem „szurkolóbarát” az MLSZ vezetősége, másrészről azt, hogy egyáltalán nem ebben a világban élnek.


Tisztelt Sportvezetők! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!


Mint azt Önök is tudják, Szövetségünk elkötelezett a sportrendezvények biztonsága, illetve a kulturált mérkőzés rendezés fenntartása iránt, aminek Elnökségünk több döntésével is hangot adott, valamint előírta az ezt célzó szabályokat. Tekintettel arra, hogy ezen szabályok betartása az elmúlt időszakban néhány esetben csorbát szenvedett, az alábbiakban szeretném két jelenségre felhívni a figyelmüket.

A 2014-2015. bajnoki év mérkőzésein több alkalommal és több helyszínen is tapasztalható volt, hogy a sportszervezetek a mérkőzés szervezés során nem tartják be a szeszes italok árusítására vonatkozó előírásokat.

Felhívjuk szíves figyelmüket a 210/2009. (IX.29.) Kormányrendeletre, mely a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről határoz. Ezen rendelet 12. § szerint tilos 5%-nál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazása a versenyrendszerben szervezett, illetve a versenynaptárban egyébként szereplő sportrendezvény kezdetét megelőző két órától a sportrendezvény befejezését követő egy óráig terjedő időszakban a sportlétesítmények területén. Az alacsony alkoholtartalmú italokra is érvényes azonban, hogy üveg, műanyag palack, konzerv dobot stb. nem vihető be a nézőtérre.

Fentieken túlmenőleg alapesetben tilos szeszes italt forgalmazni a diáksport egyesületek és nevelési-oktatási intézmények sportlétesítményeiben, valamint külön szeretném figyelmüket felhívni, hogy a nemzetközi mérkőzésekre teljes alkoholtilalom vonatkozik.

Kérem a sportszervezetek elnökeit, ügyvezetőit, hogy a fenti szabályt betartani és betartatni szíveskedjenek. Felhívom figyelmüket, hogy a követelmény betartását a mérkőzés biztonsági ellenőrök fokozottan ellenőrizni fogják, a hatályos Biztonsági Szabályzat 53.§ 4. számú melléklet 1/k) pontjának megfelelően.

 Másik jelenségként szeretném felhívni a figyelmüket a sportszakemberek nyilvános viselkedését, illetve nyilatkozattételét illető problémára.

A nemzeti bajnokságok versenykiírásainak „Egyéb rendelkezései” egyértelműen előírják, hogy a sportszervezet valamennyi sportszakembere (sportvezetője, labdarúgója, edzője, stb.) köteles olyan magatartást tanúsítani és tanúsíttatni, beleértve a mérkőzéssel kapcsolatos nyilatkozatokat is, amely a labdarúgó sportág, az MLSZ és a szponzorok, valamint a média jó hírnevét szolgálja.

A versenykiírások ugyanezen pontjai azt is előírják, hogy nem megengedett a sportszervezetek, illetve képviselőik (pl.: tulajdonos, vezető, a sportszervezettel szerződéses, vagy alkalmazotti viszonyban lévők) részéről a Játékszabályokban (Laws of the Game) és a fair play követelményekben (FIFA, UEFA és MLSZ Alapszabályok, illetve etikai kódexek) előírtakat megszegve a játékvezetők működésével kapcsolatos, a fair play szabályait sértő, tiszteletlen magatartás és/vagy a becsület csorbítására alkalmas kommunikáció minden formája.

Tekintettel arra, hogy többhónapos kedvező tapasztalat után az utóbbi fordulókban ismét gyakrabban kerül említésre a bíráskodás (elsősorban az edzői nyilatkozatokban), ezért szeretnénk megelőzni, hogy a Fegyelmi Bizottságnak esetlegesen elmarasztalást, súlyos büntetést kelljen kiszabnia. Emlékeztetnék a Fegyelmi Szabályzat 83. §-ára, mely szerint fegyelmi vétséget követ el és büntetendő az a sportszakember, valamint a mérkőzés más hivatalos közreműködője, aki a játékvezető – ide értve a játékvezető segítőjét is – téves vagy tévesnek vélt döntése, ítélete ellen szóval vagy mozdulattal sértő módon tiltakozik, vagy a működésére becsületsértő kijelentéseket tesz.

Tekintettel arra, hogy az ilyen eljárás, illetve viselkedés komoly károkat okoz a magyar labdarúgásnak, a szabályok betartását, illetve betartatását Szövetségünk elvárja, azok megsértését tapasztalva minden esetben fegyelmi eljárást fog kezdeményezni, melynek eredménye az eljárás alá vont szakemberek klubjaira is nem kívánatos következményekkel járhat.

Tájékoztatom továbbá Önöket, hogy a fenti 2. pont tekintetében levéllel fordultam a televíziós társaságok vezetőihez is, hasonló szellemben.

Kérem Önöket, hogy fentiekről tájékoztassák a sportszervezetek vezetőit, munkatársait!

dr. Vági Márton



Az a Szekér István lett a Hali pályaedzője, akit néhány éve még a stadionból is kitiltottak Az MLSZ-nek nincs véleménye arról, hogy a Pancho Arénát nem arra használják, amire a TAO-s támogatást kérték. Sőt...