mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az a Szekér István lett a Hali pályaedzője, akit néhány éve még a stadionból is kitiltottak

A Haladásnál igyekeznek módszeresen lerombolni azt, amit néhány év alatt felépítettek. Most például az a Szekér István lett Szentes Lázár segítője, aki öt éve még nemkívánatos személy volt a klubnál, Kóbor László, az Illés Akadémia kuratóriumának elnöke még a pályáról is ki akarta tiltani, mert kiszervezte Szolga Mátét a holland Twentéhez.


 

Tavaly még mindenki pozitív példaként emlegette a Haladást.
Artner Tamás vezetésével volt végre egy klub az országban – az MTK-n kívül – ahol nem estek hasra a nevesincs ötöd rangú légiósok előtt, inkább saját utánpótlás-nevelésükre hagyatkozva építettek csapatot. Ám a nyáron valami megváltozott. Érkezett egy olasz marketingmenedzser a klubhoz, és innen már nem volt megállás.

A magyar futballban még egyetlen, kiöregedett külföldi sztárocska sem hozott megváltást, és ahogy a Fradinál Lauth sem teszi ezt, Szombathelyen Rocchi sem lett megváltó – legalábbis eddig. Az ok pedig egyszerű: ezeket a játékosokat ki kell szolgálni, ám sem a Fradinál, sem a Halinál nincs olyan játékos, aki ezt megtehetné.

Tudta ezt Artner Tamás is, nemhiába mondta, hogy neki bizony sem Rocchi, se a többi külföldi nem kell, ám ekkor már nem volt beleszólása a dolgokba. Olyannyira nem, hogy egy Haladás meccs előtt állítólag az is elhangzott az egyik vezető szájából, hogy vagy játszatja Artner az olaszt, vagy mehet, amerre lát, és hoznak a helyére ingyen olasz edzőt.

Nos, Artner nem ezért – vagy nem pontosan ezért – de távozott, és bár olasz edző nem jött, érkezett Szentes Lázár. Már ez a döntés is érdekes, mert ha valaki nehéz ember a magyar labdarúgásban, akkor Szentes Lázár az. Szakmailag nem tudom megítélni, bár ha megnézzük, hogy mit ért el edzőként eddig, máris láthatjuk, hogy nem sok siker övezte eddigi munkáját.

Az viszont biztos, hogyha szegény Varga Zoltánra azt mondták, hogy üldözési mániája volt, akkor ez Szentesre hatványozottan igaz.
És ez sokkal nagyobb baj, mint az, hogy eddig sehol, semmilyen eredményt nem tudott felmutatni. Mert ennek az üldözési mániának köszönhetően minden csapatát morálisan bombázta szét.
És ez közel sem túlzás.

Saját tapasztalatból tudom, Szentes Lázár volt az első edző pályafutásom során, aki visszakérdezett, hogy miért ezt a kérdést teszem fel.  A Sport Plusz című hetilapban található a 11-es nem mindig büntető rovat, ahol az ország 11 vezető újságírója kérdez egy valakitől minden héten. Szentes a Debrecen edzője volt, és a Brugge elleni UEFA-Kupa meccs után, lapzára előtt 10 perccel megsértődött azon, hogy milyen kérdéseket tesznek fel neki az újságírók.

Na de most nem Szentes a téma, hanem a volt válogatott Szekér István, aki úgy lett a Haladás másodedzője, hogy öt évvel ezelőtt átvágta az egész klubot, ezért még nézőként sem engedték be a stadionba.

Szekér ugyanis szövetkezett Hrutka Jánossal, és úgy tárgyalt klubokkal például a Twentével Szolga Máté szerződéséről, hogy arra semmilyen joga nem volt. Sőt, miután erre figyelmeztette a Haladás, a klub engedélye nélkül vitte ki a játékost a holland klubhoz. De nemcsak Szolga esetében járt így.

Akkoriban Illés Akadémia kuratóriumának elnöke, Kóbor László a Haladás weblapjának adott hosszabb interjúban mondta el a dolgokat – amit ide kattintva tudtok elolvasni -, majd kifejtette, „Én mindenesetre javasolni fogom, hogy Szekér István ne látogathassa a Szombathelyi Futball Kft. rendezvényeit, és abban is biztos lehet mindenki, hogy Hrutka János tőlünk nem kap több labdarúgót, ha most minket megkerülve, értéken alul adja el egy játékosunkat”.

Most ez a Szekér István lett a Haladás másodedzője.



Nyár óta egyetlen korosztályos mérkőzést sem rendeztek a 4 milliárdból az utánpótlásnak felépített Pancho Arénában Az MLSZ vezetősége ismét bizonyította: nem ebben a világban élnek