mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nyár óta egyetlen korosztályos mérkőzést sem rendeztek a 4 milliárdból az utánpótlásnak felépített Pancho Arénában

Nagyszerű stadiont adtak át tavasszal Felcsúton. Egy stadiont, amely állítólag az utánpótlásért van, amely állítólag amellett, hogy a Puskás Akadémián nevelkedő gyerekek stadionja, a korosztályos válogatottaknak is otthont biztosít. Ezzel szemben az igazság az, hogy a korosztályos Európa-bajnokság óta egyetlen utánpótlásmeccset sem rendeztek az állítólag erre épült stadionban.


 

A múlt héten Magyar Országgyűlés válogatott – Egyesült Királyság Válogatott mérkőzést rendezek a Pancho Arénában úgy, hogy közben U18-as válogatottunk Telkiben játszott Európa-bajnoki selejtező mérkőzéseket. A gond csak az, hogy az eredeti tájékoztatás szerint a Pancho Aréna azért épült, hogy többek között otthona legyen a korosztályos válogatottaknak.

A pénteki, Kecskemét elleni mérkőzésen a Puskás Akadémia a következőképen állt fel: Danilovics  -Szélesi,Tar, Kelics, Gohér- Margitics, Polonkai, Czvitkovics – Sallai, Tischler, Lencse

Ebben a csapatban egyetlen, a Puskás Akadémián nevelkedő játékos, Sallai Roland található. Hozzá kell tenni, reméljük, rá nagyon vigyáznak majd Felcsúton, mert egy igazán tehetséges játékos, aki sok örömet okozhat még a magyar szurkolóknak. Ám ha hozzávesszük, hogy csereként még beállt az ősfelcsútinak egyáltalán nem nevezhető Szakály és a Mezőkövesdről igazolt Harsányi, akkor gyorsan láthatjuk, hogy az a kitetel, miszerint a Pancho Aréna a Puskás Akadémia növedékeinek otthona lenne, nem igaz.

Sőt, az is kiderült, hogy az akadémistáknak meg kell küzdeni azért, hogy pályára léphessenek egy olyan stadionban, ami elméletileg nekik épült.

Merthogy egy hirtelen ötlettől vezérelve megkérdeztünk néhány dolgot a Puskás Akadémiától, és bár első próbálkozásunkra nem érkezett válasz, második e-mailunkra már igen. Igaz, Takács Bence Ervin kommunikációs igazgató úgy válaszolt kérdéseinkre, hogy nem válaszolt rá, ráadásul amit írt, azt nagyon komolyan be lehetne helyezni mondjuk az MSZMP 1970-es beszámolójába.

Ime a kérdéseink és a válaszok:

1. A Puskás-Suzuki Kupa és a korosztályos Európa-bajnokság óta eltelt időszakban a Puskás Akadémia - mint elsősorban utánpótlás-nevelő egyesület - mely korosztálya(i) és  mikor játszhattak bajnoki mérkőzést az eredeti tájékoztatás szerint elsősorban nekik épült stadionban?
A Puskás Akadémia mind szerkezetileg, mind infrastruktúrálisan is az utánpótlásért van. Ennek szellemében lép pályára egyre több akadémistánk az NB I-ben és alakítottunk ki egy Európában is pazar feltételrendszert fiataljaink számára. A Panchoban így pályára lépni, érdem. Amiért akadémistáinknak meg kell küzdeni.

2. A Puskás-Suzuki Kupa és a korosztályos Európa-bajnokság óta eltelt időszakban mikor rendeztek bármilyen utánpótlás mérkőzést a Stadionban?
Kiváló pályarendszerünknek köszönhetően, amit akadémistáinknak folyamatosan fejlesztünk, minden korosztályos csapatunk a lehető legjobb körülmények között készülhet és játszhat.

3. A Magyar Országgyűlés Válogatott – Egyesült Királyság Országgyűlés Válogatott mérkőzés mely korosztályba tartozik.
A Pancho Arena, köszönhetően pazar adottságainak számos rendezvényt befogad és számos klubbal, szervezettel jó kapcsolatot ápol. Kifejezetten örömteli, hogy a britek nálunk léptek pályára, ami tekintve hogy hány egyéb helyszín is kínálkozott, megtiszteltetés a Puskás Akadémiának. Ennek folytatását reméljük és dolgozunk is érte. A parlamentek válogatottjához hasonlóan rendeztünk már ügyvéd világbajnokságot, U19-es EB meccseket, U21-es EB selejtezőt, U21-es felkészülési meccset, női BL selejtezőt (MTK) is, így bátran kijelenthetjük a Puskás Akadémia amellett hogy neveli a jövő labdarúgóit, befogadó intézmény is. Várunk minden érdeklődőt szeretettel a Pancho Arénába, ahol a focin túli események is helyet kaphatnak.

Gondolom, amikor a majd négymilliárdos TAO pályázatot beadta a Puskás Akadémia, abban nem az szerepelt, hogy építenek egy stadiont, amelyben minden más, NBI-es klubtól elzavart, idősebb játékos játszhat majd és ezért milliókat tehet zsebre, de az akadémián nevelkedő fiatalokank meg kell küzdeniük minden másodpercért.

A Pancho Arénát 3,8 milliárd forintból húzták fel, ennek az összegnek a 70 százaléka társasági adójuk egy részét felajánló, nyereséges magáncégektől érkezett, az úgynevezett TAO-program keretében. A maradék 30 százalékot az akadémia teremtette elő magánadományokból és hitelből. Az eredeti kommunikáció szerint a stadion az utánpótláscsapatok fellegvára lesz, hiszen a Puskás Akadémia növendékei mellett a korosztályos válogatott mérkőzéseknek is otthont ad majd.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a nyári, korosztályos Európa-bajnokság óta egyetlen korosztályos mérkőzést sem rendeztek a majd 4 milliárdból az utánpótlásnak épített stadionban.



Tévedés: nem az új stadionoktól lesz jobb a magyar foci Az a Szekér István lett a Hali pályaedzője, akit néhány éve még a stadionból is kitiltottak