mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Tévedés: nem az új stadionoktól lesz jobb a magyar foci

Teljes tévedésben vannak a magyar döntéshozók. Azt gondolják, attól lesz jó a magyar foci, ha milliárdokat osztanak szét azért, hogy új stadionok épüljenek, melyben nevesincs légiósok bénázzanak úgy, hogy azt egyébként alig látják, mert senki nem megy ki a meccsekre.



Gyönyörű két új stadionunk van.
Igen, kettő, mert a Pancho Aréna inkább egy ember hatalmának fitogtatása, és álom, melyet saját kertjébe épített meg, nagyrészt közpénzből. Egy stadion, amely kong az ürességtől, de ez előre látható volt, hiszen ki az az őrült, aki kiöregedett, máshol már nem kellő, Felcsúton sok-sok milliót kereső futballisták játékára kíváncsi egy olyan faluban, ahova átszállás nélkül naponta kétszer juthat el az ember Budapestről. Felcsúton a bajnoki kezdtet óta talán nem voltak annyian meccsen, hogy egyetlen telt házat össze lehessen hozni, pedig az csak 4500 embert jelent. Ráadásul arra pont nem használják, amira állítólag építették.

Persze, a másik két stadionunk csapatainál sem rózsásabb a helyzet.
A debreceni arénába még üzemeltetőt sem találtak, így az emberek adójából fizetik majd a sok százmilliós éves hiányt, amit a stadion kitermel. Mert kitermeli, az fix, hiszen a Loki meccsire is alig járnak. Akik pedig kimennek, azok is azt látják, hogy nevesincs légiósok bukdácsolnak és állíttatják ki magukat olyan, nemzetközi meccseket, ahol euró milliók forognak kockán.

Az „új Albert Stadion” más tészta.
A Ferencváros a világon egyedülálló módon eladta az ország egyetlen Aranylabdásának nevét, de mégsem ez tartja távol a szurkolókat a meccsektől, hanem az erővel, hatalmi szóval irányítani akaró vezetés.

A három stadionban két forduló alatt nincs annyi néző, hogy ha mindenki egy helyre terelnénk, akkor legalább az egyikben telt ház lenne.

Persze, nem azt mondom, hogy nem kellenek új stadionok, csak sokkal átgondoltabban kellene építkezni, hiszen azt már a tervezéskor mindenki tudta, hogy például Debrecenben sosem lesznek húszezren egy meccsen, hiszen amikor sorozatban is bajnok volt a Loki, akkor is úgy kellett lasszóval fogni tízezer embert. Arra apellálni pedig, hogy majd egy Európa-liga vagy egy BL-csoportmeccsen megtelik a stadion nemcsak önámítás, hanem az emberek átverése. Magyar csapat jelenleg olyan messze van egy ilyen csoportkörtől, mint Makó Jeruzsálemtől.

És ez még akkor is így van, ha ezen most sokan megsértődnek.

Ám a kormányzat nem tanult a hibákból, a sok-sok milliárdból felépített, majd kis jóindulattal harmadházzal üzemelő, éves szinten több mint 100 millió hiányt termelő stadionokból, és újabb milliárdokat oszt szét. Pontosabban a nemzeti stadionfejlesztési program megvalósítására 7,42 milliárd forintot különített el a jövő évi költségvetésben, ebből a 2,1 milliárd a Bozsik-stadion felújítására jut.

Ám ennél is érdekesebb a pénzek elosztása, hiszen a jelenleg az NBIII-ban szereplő, a magyar profi futballban eddig semmit nem mutató Kisvárda „stadionjára” 800 millió jut, míg a többszörös magyar bajnok Vasas, vagy épp a Pécs, a Nyíregyháza, a Zalaegerszeg 500-500 millió forinttal kalkulálhat erre a célra, a Győri ETO, az Újpest, a Kaposvár, a Kecskemét, a Paks, a Lombard Pápa és a Békéscsaba otthonának korszerűsítésére 240-240 jut, a nemrégiben széleskörűen renovált mezőkövesdi létesítményt pedig 180 millióból csinosítják tovább.

A dilettantizmus és hozzá nem értés magas fokát azt mutatja, hogy ebből a felújításra szánt keretből annak az MTK-nak is elkülönítettek 240 milliót, amelynek most épül új stadionja – 5 milliárdból. Nem hiszem, hogy ennek az okát bárki értelmesen el tudná magyarázni, hacsak nem az az indok, hogy már most tudják, ki mennyit lop majd el abból az 5 milliárdból, és mit kell majd pótolni az új stadionban.

Ezeken az összegeken felül a szombathelyi Haladás Stadion fejlesztésére 4,9 milliárd, a székesfehérvári Sóstói Stadionra 4,5 milliárd, a diósgyőrire pedig 2,75 milliárd forint biztosítottak, míg az országos sportági szakszövetségek akadémia rendszerének kialakításával, továbbá az MLSZ utánpótlás-neveléssel összefüggő feladatainak támogatására 1,7 milliárd jut.

Ez utóbbihoz gyorsan hozzá kell tenni, hogy ezek szerint semmit nem ért a belga cég akadémiai átvizsgálása, amely megállította, hogy a tudatos szakmai munka minimum jele sem látható a magyarországi akadémiákon, ráadásul ez az akadémiai rendszer Európában már elavult, sehol nem alkalmazzák.

Hozzáteszem, én is azt mondom, hogy kellenek a fejlesztések, de téves az a felkiáltás, hogy azért kell ennyi pénzt – átgondolatlanul – elkölteni, mert 20-30-40 évig semmilyen fejlesztés nem történt. Az igazság az, hogy sokkal jobb infrastrukturális helyzetben vagyunk, mint például az a Portugália, amely a futball minden szegmensében fényévekkel jár előttünk.

Ezt nem én mondom, hanem az a André Portulez.
Hogy ki is ő?

A magyar futball szerelmesei talán még emlékeznek arra, amikor Kaposváron játszott, ám mivel sok csalódáson van túl, úgy gondolta, 28 évesen inkább menedzsernek áll.  Ő segédkezett egyébként a ferencvárosi Liban Abdi és Ulysse Diallo Portugáliába igazolásában is.

És ő az, aki rávilágított arra, mi az egyik legnagyobb különbség a magyar és a portugál viszonyok között

„A portugál klubok idén kétszázmillió euró bevételt könyvelhettek el játékosok eladásából, míg a magyar csapatok összesen hatmillió eurót tettek zsebre, pedig Portugáliában csak három-négy klubnál vannak olyan jó infrastrukturális körülmények, mint Magyarországon. De mit ér az akadémia, amely akár száz-kétszáz gyereket is nevel, ha a klub első csapatában szinte csak a külföldiek kapnak szerepet? Cristiano Ronaldo a világ legjobb játékosa, ám tizenöt-tizenhat éves korában még homokos pályán kellett edzenie, amelyet a csapata ráadásul kénytelen volt megosztani egy másik együttessel. Szörnyű körülmények közül indult, most mégis a csúcson van. A tehetség fontos, az infrastruktúra is, de a képzés a leglényegesebb. És a képzés nem azt jelenti, hogy külföldieket igazolnak az első csapatokba, hanem hogy lehetőséget adnak a fiataloknak.”

Talán ezt kellene szem előtt tartani, mielőtt milliárdokat osztanak szét olyan kluboknak, ahol légiósok lopják a napot sok-sok milliós fizetésért.

 



Örülni kell annak, hogy ennyivel megúsztuk: részleges stadionbezárásra és pénzbüntetésre ítélték az MLSZ-t Nyár óta egyetlen korosztályos mérkőzést sem rendeztek a 4 milliárdból az utánpótlásnak felépített Pancho Arénában