mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Örülni kell annak, hogy ennyivel megúsztuk: részleges stadionbezárásra és pénzbüntetésre ítélték az MLSZ-t

Az biztos, hogy a Románia-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőn nem irodalmi stílusban megírt, kitalált rigmusokat kiabáltak egymásnak a szurkolók. Ma pedig az UEFA döntött – részleges stadionbezárásra büntette Magyarországot.


Az UEFA határozata szerint a Finnország elleni november 14-i Eb-selejtezőn a magyar labdarúgó-válogatott részleges stadionlezárás mellett köteles játszani. Ez azt jelenti, hogy összesen legalább 2500 férőhellyel kell csökkenteni a nézőteret.Az MLSZ közleménye szerint ez a Ferencváros stadionjának esetén azt jelenti, hogy két szektort kell bezárni.

Persze, ennyivel nem úszta meg az MLSZ, hiszen az UEFA 30 000 eurós büntetéssel sújtotta az MLSZ-t, valamint kötelezi, hogy 30 napon belül kifizesse a magyar szurkolók által a stadionban okozott károkat.

Hozzá kell tenni, olcsón megúsztuk.
Persze, tudom, hallottam, sőt, mivel a helyszínen voltam átéltem, hogy a román szurkolók szétfütyülték a magyar Himnuszt, hogy rakétával, petárdákkal dobálták a mieinket, tudom, hallottam, átéltem, hogy a stadionban olyan gyűlölettel fogadtak minket, amit nehéz leírni.

De mivel a helyszínen voltam, átéltetem, hogy a magyar szurkolók milyen gyűlölettel viselkedtek a románok felé, milyen rigmusokat kiabáltak, hogyan válaszoltak, vagy épp vágtak vissza a román támadásra.

Persze félreértés ne essék, nem a magyar szurkolókat szidom – vagy épp mentem fel – csupán annyit mondok, hogy az Izrael elleni mérkőzésen történetek után, és az akkori teljes stadionbezárás után most olcsón megúsztuk a rasszizmus vádját.

Így érzik ezt az MLSZ-ben is, nem véletlenül adták ki a következő közleményt:
„Az UEFA döntésével ismét jelezte, hogy a rasszista megnyilvánulásokkal szemben zéró toleranciát alkalmaz, ezért azok a szurkolók, akik a jövőben ilyen tartalmú kifejezéseket használnak, jelentős károkat okoznak a magyar labdarúgásnak és a válogatottnak. Az MLSZ és a válogatott számára sem elfogadható az a tény, hogy minden előzetes figyelmeztetés, kérés ellenére nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által szankcionálandó, az UEFA által is súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények. A mostani döntés ennek az egyértelmű következménye. A mostani eset is nyomatékosan rávilágít arra, hogy a FIFA, az UEFA, a világ labdarúgása elkötelezett a kirekesztő, gyűlölködő nézőtéri magatartás száműzése mellett és megerősítik az MLSZ ilyen irányú törekvéseinek helyességét, szükségességét. November 14-én fontos Európa-bajnoki selejtezőt játszik a válogatott az Üllői úti stadionban Finnország ellen. A magyar szurkolók ezen a mérkőzésen bizonyíthatják, hogy a csapat szenvedélyes biztatása megfér a sportszerűséggel, azzal, hogy a fair play szellemét végig szem előtt tartva segítik a válogatottat.”

A románok egyébként hasonló büntetést kaptak, a november 14-i selejtezőn nem engedhetnek be nézőket a bukaresti Nemzeti Aréna egy részébe (a 122-es szektornak ezek között kell lennie), emellett 32 ezer eurós (mintegy 10 millió forintos) büntetést kell fizetniük.


Az MLSZ egyébként kedden határoz arról, hogy a rasszizmus miatti legalacsonyabb büntetés ellen fellebbez-e. Én több alkalommal is kiemeltem az MLSZ – már bocsánat – töketlenkedését, főleg az előző, zárt kapus válogatott meccs kapcsán, de azt hiszem, most nem kell feszengeni.

Tudom, én is úgy érzem, méltánytalanság ért minket, és a románokonak sokkal komolyabb büntetést kellett volna kapni, de ha csak a mi oldalunkat nézem, akkor örülni kell annak, hogy ennyivel megúsztuk.  

 

 

 



A TV2-nél semmit nem tudnak az Berki elleni nyomázásról - legalábbis hivatalosan Tévedés: nem az új stadionoktól lesz jobb a magyar foci