mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Inkább az osztrák negyedik liga, mint az NB I

15-20 évvel ezelőtt levezetni, és 40 felett egy kis pénzt keresni jártak a magyar játékosok az osztrák alacsonyabb ligás csapatokhoz. Ma ott tartunk, hogy még az osztrák negyedik-ötödik liga is kiszámíthatóbb és biztosabb jövedelmet nyújt, mint a legtöbb NB I-es klub. Nem csoda, hogy magyarok tucatjai mennek inkább oda játszani, mint szenvedjenek itthon, Az már a rendszer hibája, hogy azokat a játékosokat is tárt karokkal várják szomszédaink, akik itthon a bundaper miatt nem játszhatnak, mivel gyanúsítottak. Tóth Áron hozzánk eljutattot cikkében csakis az osztrák alacsonyabb osztályban szereplő magyar légiósok helyzetét próbáljuk minél reálisabban bemutatni.



Az talán kevésbé szégyenletes,  hogy a korábbi masszív védő, a 41 éves Bagoly az ötödosztályban, a Sauerbrunnban légióskodik. Ő a Dunaferr bajnok csapatának is tagja volt. A szintén 41 éves Tiber a Vasasban töltött el szép éveket, sőt új klubbjában, az ötödosztályú Wimpassingban 31 meccsen 20 gólt is lőtt már. Sáfár, a korábbi válogatott kapus a harmadosztályban vezet le. Viszont néhányan még a  40-en innen vannak, tehát akár jobb szerződéshez is juthattak volna: Fülöp Zoltán az ötödosztályú Perg, Csordás Csaba a hetedosztályú Hochneukirchen, Hanák pedig az ötödosztályú Trausdorf embere. Az a Hanák, aki hazai vizeken 65 meccset játszott le Debrecenben, 62-t Sopronban, 49-et Pakson, és 28-at Győrben. Az is kicsit érdekes, hogy a mindössze 30 éves Tóth Zoltán, a Tatabánya, és a ZTE egykori védekező-középpályása is csak a harmadosztályban, a Gurtenben kapott
helyet. Gulyás Máté, az Újpest egykori üdvöskéje ugyanúgy harmadosztályú csapatban, a Kitzbühelben játszik honfitársával, a Reac-os  Franck Matondoval együtt. Kis Zoltán, aki hosszú évekig az Újpest alapembere volt csak a harmadik liga keleti-csoportjába tudta kvalifikálni magát. Kis-ről már Újpesten is kiderült, hogy gólképtelen, hosszú éveken át nem talált a kapuba. A Pinzgau Saalfelden nevű csapat játékosa. Ennél az osztrák klubnál 4 magyar is szerződést kapott, Kisen kívül még Németh Norbert, Hegedűs Ádám, és Tandari Tamás. Németh legutóbb Mezőkövesden, előtte Egerben szerepelt. Kispesten, és Győrben is játszott, de legszebb éveit a Vasasnál töltötte el, 70 meccsen 39 gól, majd másodjára 14 meccsen 4 gól. Az orosz élvonalt is megjárta a Tom Tomskal. A jó fizikumú Tandari a Vasas színeiben mutatkozhatott be az NBI-ben még anno. A még csak 29 éves Granát a negyedosztályú Purbach focistája, leginkább a Győrből  ismerhetjük, de 2007-ben a másodosztályban a Gyirmót színeiben 1 meccsen 2 gólt lőtt. Vayerrel kiváló csatársort alkothatnak. Ugyanis a Győr, a Paks,  a Fehérvár, és a Santa Clara korábbi csatára is a Purbachot erősíti. A csupán 34 éves Herczegfalvi a Kispestben szerepelt, majd a Slavia-val a Cseh, a Cansas-sal az Amerikai élvonal következett. Ezután még 7 meccset lejátszott a Kispest II-ben, aztán irány Ausztria. Most a hetedosztályú Pamhagenben keresi a kenyerét.
Szintén Pamhagenbe sodorta az élet Budovinszkit. A válogatott, a Fradi, és a Kispest egykori játékosát. A régebben a Vasas első csapatának ajtaján kopogtató Bali a negyedosztályú Horitschon, Gál András a hetedosztályú Schweibbs, és a pár évvel ezelőtt Siófokban is gyengén muzsikáló Kozmor az ötödosztályú Markt Allhau játékosállományához tartozik. A szintén siófoki Sütő is a Markt Allhau soraiban tudhatja magát, és Kapcsos Vince, aki a válogatott mezét is magára húzhatta, Gál csapattársaként a Schweibbs középpályása. A Zalaegerszeg-Manchester 1-0-s meccs hősét, Koplárovicsot az ötödosztályú Utzenaich foglalkoztatja. Kaj András azok után, hogy egy évtizedet lehúzott a Haladás Csapatában, a negyedosztályú Herz Pinkafeldet választotta, vele tartott Tóth Péter is. A szintén szombathelyi kötődésű Nagy Gábor a negyedosztályú Trawalcennél kapott ajánlatot. Az ereje teljében lévő korábbi válogatott játékos, Orosz Péter az Öskü Oedt-tel kötött kontraktust. Stark Péter, és Pusztai Olivér a negyedosztályba illeszkedett be, a Schwadorf, és az Annabichler csapataiba. Vasas Zoltán a negyedosztályú Zelam SEE, Rátkai Zsolt a harmadosztályú Aka Rapid Wien, és a csak 25 éves,
Egert, és Debrecent is megjárt Horváth Zoltán a negyedosztályú Oberwart tagja. Szili a kimondhatatlan nevű Askö Doppl-Hart 74 csapatában, a hetedosztályban próbálkozik. De mindközül a legkellemetlenebb Pest Krisztián helyzete. A középpályás mindenbizonnyal akkor járt a legmagasabban, amikor az Újpestben 2000,  és 2002 között 20 meccset lejátszhatott, igaz gólt nem lőtt. Most a  nyolcadosztályú Michaelnbachhoz tartozik.

Tóth Áron



Nyíregyházán megmutatták, hogyan kell szétverni egy bajnokcsapatot Végre valaki beintet az MLSZ-nek