mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vérprofi kommunikáció – legalább az….

Az MLSZ megpróbálta helyrehozni tavalyi, rossz döntését. Pintér Attila kinevezésén már akkor mindenki röhögött, amikor Pintér még meg sem szólalt, Dárdai érkezésével viszont egy biztossá vált: bármi is lesz a következő három válogatott meccs eredménye, megérkezett a profizmus.


 

- Minden tettért és eredményért én vállalom a felelőséget.
Na ez a mondat nem hangzott már el jó ideje nemhogy a válogatottnál, de még magyar klubcsapatnál sem. Ám most Dárdai Pál kimondta, és ezzel egy új, az elmúlt időszakban számunkra ismeretlen világba repített minket. Egy világba, ahol profizmus uralkodik, ahol nincs alibizés, ahol nincsennek kifogások.

Pintér Attila azt mondta, neki nem kell a világon egyébként mindenhol használt játékoselemző program, mert ő annélkult nyert bajnokságot Győrben. Erre Dárdai Pál bemutatkozó sajtótájékoztatóján elővesz egy ilyen programot, megmutatja, hogy két hét alatt milyen játékosprofilokat hozott össze.

Hogy melyik módszer válik be jobban?
Nos, az biztos, hogy Pintérré nem vált be.
Az MLSZ tavaly az elmúlt 10-20 év legrosszabb döntését hozta, amikor egy szakmailag felkészületlen, arrogánsan viselkedő, közhelyeket puffogtató embert nevezett ki kapitánynak, aki egyébként minden klubcsapatánál összeveszett a játékosokkal. Meg is lett az eredménye. És itt nem az Észak-Írország elleni vereségre gondolok, hanem arra, hogy nyolc hónap alatt minden jött-ment játékosnak megadatott, hogy válogatott mezben pályára léphessen. Pintér klubcsapatot csinált a nemzeti csapatból, ahova megszámlálhatatlanul hívta be as „próbajátékosokat”. Egy idő után nem az volt a kérdés, hogy meddig marad kapitány, hanem hogy kinek köszönhetjük az ő áldásos tevékenységét.

Persze, nem azt akarom mondani, hogy Dárdaival aztán rögtön a világ élvonalába kerülünk, mert az biztos, hogy ő is csak ugyanabből a közegből válogathat, amiből Pintér válogatott.

Azt akarom mondani, hogy Dárdai első sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nem a pro liszensztől lesz valaki felkészült. Az új, megbízott kapitány az első fél órában olyan prezentációt rittyentett, hogy olyat itthon rég hallottunk magyar edzőtől, sőt, megkockáztatom, hogy jónéhány magyar tréner – Pintérrel az élen – nem is tudna ilyen előadást előkészíteni és megtartani.

Azt akarom mondani, hogy Dárdait biztos nem kell majd kommunikációs térningre küldeni, mert a betanult 16 mondaton kívül nem tud kinyőgni két értelmes szót sem.
 
Azt akarom mondani, hogy ha arra kerül a sor, Dárdai nyugodt szívvel képviselheti az országot a nemzetközi, protokoláris eseményen, mert meg fog tudni szólalni. Ezt Pintértől nem várhattuk el, nem véletlen, hogy ő inkább a Haladás-Ferencváros Ligakupa meccsen volt az Európa-bajnoki selejtezőcsoportok sorsolása helyett.

De azt is akarom mondani, hogy az MLSZ megint talált egy ember, akivel leplezheti saját hibáit, felelőségét. Mert most mindenki Dárdaira figyel, így azok, akik évek óta jól megélnek a magyar futballból, cserébe "Pintér Attilákat" adnak nekünk - nos azoknak a nevét még mindig nem tudjuk....

Persze, ne gondoljuk, hogy Dárdai amolyan Herry Potterként nemzetközi szintű futballt varázsol majd nekünk, de tény, hogyha azt a mentalítást át tudja adni a játékosoknak, ami őt jellemzi, már előrébb lépünk.

Hogy ez mire lesz elég?
Az év végére kiderül!



Kubatov Gábor szembeköpte a Fradi-szurkolókat A játékosok jobban emlékeznek a váci sztorira, mint Berki....