mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vajon a Honvéd lesz annyira korrekt, és kifizeti Supka Attila milliós nagyságrendű büntetését?

Sokan felkapták a fejüket, amikor a bajnoki címvédő Honvéd tulajdonosa, George Hemingway tavaly ilyenkor magyar edzőt, Supka Attilát nevezte ki az együttes új edzőjének. Azt a Supkát, akinek egyébként akkor még volt állása az NB II-es Szeged edzője volt. A szegediek akkor azonban nem estek hanyatt az NB I-es csapat előtt és bíroságra vitte az ügyet, amely most lezárult. Nem árulunk el nagy titkot, hogy nem az NB II-es csapatot hipp-hopp otthagyó Supka nyert. Egy évvel ezelőtt az MLSZ már félmillió forintra megbüntette az edzőt, amelyhez most újabb összegek csapódtak. A kérdés az, hogy most a Honvéd magára hagyja-e Supkát, vagy kifizeti helyette a büntetést? 

Supka korábban a Debrecennel két bajnoki aranyérmet, két Szuperkupát is nyert, míg a Honvéddal éppen a Debrecen ellen győzött a Magyar Kupa 2007-es döntőjében. Ugyancsak 2007-ben az év edzőjének is megválasztották. Az elmúlt években azonban csak az NB II-ben jutott neki munkalehetőség, decemberig Szegeden dolgozott, épp ezért volt meglepetés, hogy egyik napról a másikra a Honvéd élére nevezték ki. A szegediek egyből jelezték: nem hagyják annyiban a dolgot.

Nyáron két éves szerződést kötöttünk egymással, és mi az első pillanattól kezdve hosszú távban gondolkodtunk, és úgy tűnt, Supka Attila is így van ezzel. Nem titok, hogy volt már egy érdeklődés iránta pár hete a Haladás részéről, de akkor is egyértelműsítettük, szeretnénk, ha maradna. Most ismét felmerült a távozása december elején, erről minket is értesített, de mivel alig két nappal voltunk az utolsó bajnokink előtt, komolyabban nem tudtunk erről beszélni. Mi úgy voltunk vele, hogy a csapat ekkor már 12 forduló óta nem nyert, így fontosabbnak gondoltuk a fontos zárómeccsre való megfelelő, zavartalan felkészülést, mint az edzőkérdést, ezt az egyeztetést inkább a mérkőzés után ejtettük volna meg komolyabban.Azt követően viszont már nem tudtunk érdemben egyeztetni egymással, mert Supka Attila bejelentette, hogy elfogadja a Honvéd ajánlatát. Ez kisebb sokként ért bennünket, hiszen nem véletlenül kezdtünk közösen pár hónapja egy hosszútávú munkába. Nem ezt vártuk tőle, szerintünk az elválást így ebben a formában nem tehette volna meg, hiszen a szerződése rendelkezik ezekről a dolgokról is, de picit nagyobb hűséget is elvártunk volna tőle az előzmények után. Ezért fordultunk bírósághoz – mondta akkor Adam Kapic, a Szeged 2011 szakmai igazgatója az üggyel kapcsolatban.

Mi sem természetesebb, miszerint a Honvédnál azonnal kijelentették: minden a legnagyobb rendben, Supka teljesen jogszerűen mondott fel Szegeden.

Az MLSZ már tavaly is más állásponton volt, így a szövetség Fegyelmi Bizottsága szerint „Supka Attila vezetőedzőt (Honvéd), mert a Szeged 2011 Kft. sportszervezettel megkötött határozott idejű munkaszerződésében vállalt kötelezettségének nem tett eleget, 500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.”

És ehhez az összeghez most újabb „súlyos tízezrek” csapódtak. A szegedi klub közleménye szerint ugyanis lezárult a Szeged2011 és Supka Attila közötti munkaügyi vita, amely a tréner 2017 decemberében történt, Honvéd vezetőedzői tisztségének elfogadásával és Kispestre távozásának körülményei során keletkezett. A bíróság a mostani döntésével részben az immáron Szeged-Grosics Akadémia néven szereplő egyesületnek adott igazat, egyben Supka Attila jogtalan felmondása miatt az edzőt több havi bére, valamint a perköltség megfizetésére kötelezte.  

Hogy mindez mennyit is jelent, egyelőre homály fedi, de nagy kérdés, hogy a Honvéd vezetősége lesz-e annyira karakán és korrekt, hogy ezt a büntetést kifizeti Supka helyett, vagy azt mondják, az edző örüljön, hogy az NB I-ben dolgozhat, és saját szebből oldja meg ezt a problémát!

Ez a kérdés egyébként már tavaly, az MLSZ büntetésénél is felmerült, meg is kérdeztük erről a Honvédot, ám akkor azt a választ kaptuk, hogy a „A Budapest Honvéd FC semmilyen formában nem kíván nyilatkozni Supka Attila büntetésével kapcsolatban, amíg az esetben nincs a legfelsőbb fokon jogerős döntés.”

Nos, most már van, így újra megkérdezzük a klubot!

 Négy meccs, 240 ezer eladott jegy – ezt várja az UEFA az MLSZ-től az Eb-n A Honvéd a Kúriához fordul a a Supka-ügyben