mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

„Száz éve” leírtam: Dzsudzsák a kutyának sem kell már!

- Én már megint elhittem, hogy Dzsudzsák visszajön Európába, és egy normális csapathoz igazol – mondta egyik barátom tegnap este. Én meg azt mondtam neki, hogy egy frászt. Dzsduzsák akkor sem jött vissza, amikor még tehette volna, most meg már nem is teheti. Mert a kutyának sem kell.


Eldőlt Dzsudzsák sorsa – adta hírül tegnap szinte mindegyik internetes oldal.
És ez valóban így van.
Eldől Dzsudzsák sorsa – már jó sok évvel ezelőtt.
Amikor a pénzt választotta a normális karrier helyett.

Korábban több alkalommal leírtam, Dzsudzsák a PSV-s időszakának végén felmérte, hogy tudása, vagy inkább akarata, hozzáállása nem elég egy európai élklubhoz. Lehet, hogy akkor odaigazolhatott volna egy ilyen klubhoz, de nagy valószínűséggel sokáig nem maradhatott volna.

Felmérte, hogy ő nagyjából egy európai középcsapatban játszhatna.
Tegyük hozzá: egy jó európai középcsapatban. Egy sorozatosan a BL csoportkörben, sőt, onnan is továbbjutó, de az egyenes kiesésben gyorsan kieső csapatban.

Ha sokat dolgozna ezért.
Na és sokkal-sokkal kevesebb pénzért….

És ő nem ezt választotta.
Az Anzsit, és a sok, könnyebb pénzt választotta.
És ekkor dőlt el a sorsa.

Azóta a sajtó már eladta minden európai ország egyik vezető csapatába – csak általában ezeknél a csapatoknál nem tudtak róla.

Több alkalommal írtam már a jelenségről, melyet bérújságírásnak hívok. Ez az, amikor egyes futballisták menedzserei „ösztönzik” az újságírókat, hogy pártfogoltjairól több cikk jelenjen meg. Dzsudzsák Balázsnál ez moszkvai időszakában volt hatványozottan észlelhető, akkor szó volt liverpooli, dortmundi vagy  római szerződés. Aztán mindig kiderült, hogy a cikkek fele sem igaz, sőt, volt olyan, hogy bár már a magyar újságok és weblapok azt írták, már csak Balázs aláírása hiányzik a liverpooli szerződésről, kiderült, Liverpoolban erős túlzással azt sem tudják, ki Dzsudzsák Balázs (Persze, nyílván ez így, ebben a formában nem igaz, itt én az átigazolására gondolok).

Az elmúlt időben aztán halványodtak a csapatok erősségei, de azért most, hogy Balázsnak nem volt csapata, ismét szóba kerület a Premier League.

Az újságokban.

Mert azt kötve hiszem, hogy az Dzsudzsák, aki évek óta nem edzett normálisan, aki évek óta nem játszott egy normális ütemű meccset, akinek csapata ugyan hónapokig nem volt, de immár évek óta van egy kis pocakja, nos…nem hiszem, hogy ez a Dzsudzsák valóban szóba kerülhet a Premier League-ban szereplő csapatnál. De még az angol másodosztályban sem, ahol a melegítés alatt futnak annyit a játékosok, amennyit Dzsudzsák egy meccsen.

A holland utolsót el tudom képzelni, de senki nem gondolja, hogy Dzsudzsák, aki még Dárdai hívó szavára sem volt lemondani a nagy pénz reményéről, elmegy a holland utolsóhoz.



Nem is ment.
Inkább maradt az Egyesült Arab Emírségekben, és az al-Ittihad Kalba SC-hez igazolt. Ahhoz az  al-Ittihad Kalbához, amelyik két forduló után az arab liga nyolcadik helyén áll egy győzelemmel és egy döntetlennel.

31 évesen.

Akkor, amikor Dzsudzsáknak lett volna még egy esélye, hogy egy most épülő, új magyar válogatottban kapjon szerepet, de azt is leírtam már, hogy az arab, pocakos pénzkereső ligában nem lehet felkészülni a válogatott meccsekre!

Akkor, amikor Európa jegyzett játékosai, még dobnak egy nagyott.

De az az igazság, hogy Dzsudzsák soha nem tartozott Európa jegyzet játékosai közé.

Csak mi szerettük volna, hogy így legyen!  



Luca Greco, a Svájci Minifootball Szövetség elnöke: Nekünk olyan nyerő ember kell edzőnek, mint Urbán! Azért ment el Lazovics a Vidiből, mert nem tetszett neki, hogy a tulajdonos "lecseszte" a szerbeket?