mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Benkő László: Becsület, szív, akarat és jövőkép nélkül nem léphet előre a futballunk

Volt a Budapesti Honvéd játékosa, szakosztályvezetője, elnöke, majd MLSZ-elnök lett. Az üzleti életben sikeresen privatizálta a Caola néven ismert vállalatot, de az elmúlt években sem szakadt el a futballtól: napokig győzködte Csányi Sándort, hogy vállalja el a labdarúgó szövetség elnöki posztját,  minden válogatott meccsen ott ül a lelátón, minden MLSZ ülésre elhívják. Nyugdíjas élet helyett 85 évesen is mindennap dolgozik a mifocink.com,  „Elfelejtett klubvezetők, elfelejtett sportvezetők” riportsorozatának vendége, Benkő László.


HIRDETÉS
Megjelent Fehér György sportújságíró első, nem sporttémájú regénye, A kemény fiúk is sírnak néha. Itt a lehetőség, hogy vásárlás előtt belehallgass a könyvbe, hiszen Urmai Gábor, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze felolvassa Neked az első három fejezetet. Amennyiben megtetszett, keresd a könyvet a Libri és a Líra könyvesboltokban, az OMV kutakon, vagy egyszerűen rendeld meg a book24.hu-n!

Kertes ház, kényelemes kanapé, állandóan simogatott házőrzők helyett ízlésesen és kényelmesen berendezett irodában fogadott Benkő László.
- Nagyon sok munka van, most költözünk éppen az új irodába és az új gyárba. Persze, régebben minden jobban ment, volt, hogy több mint ezer ember dolgozott a Caola hat gyárában, de azért itt is jó lesz minden – mondta büszkén Benkő László, miközben körbevezetett az új diósdi üzemen.

Senki nem akart mondjuk Sopronkőhidára menni katonának

Persze, mint minden fiatal, Benkő László is ismert futballista akart lenni, sőt, 1952-ben a Bp. Honvéd labdarúgója lett. A sportkarrier reményében közgazdasági tanulmányait is félbehagyta, ám egy térdsérülés közbeszólt.
- Emiatt még nem szakadtam el a Honvédtól, hiszen előbb szakosztályvezetője, majd elnöke lettem a klubnak – mondta, ám arra a kérdésre, miszerint abban az időben a Honvéd kivételezett klub volt, lényegében kánaán volt az egyesületnél összehúzott szemöldökkel válaszolt.


Benkő László diósdi irodája tele van emlékekkel, kupákkal, ajándékokkal (Fotó:mifocink.com)

- Erről csak annyit, hogy az úgynevezett VIP helyiségben egy madzag volt a WC lehúzója. Elhanyagolt volt a Bozsik Stadion, senki nem törődött vele. Persze, az igaz, hogy bárkit le tudtunk igazolni, akit akartuk. Bár egyetlen játékost sem köteleztünk arra, hogy piros-fehérben játsszon, de az is igaz, hogy senki nem akart mondjuk Sopronkőhidára menni katonának.

Kispesten sokat köszönhetnek Benkő Lászlónak, hogy mást ne mondjunk, ő vezényelte le a hadseregről való leválást, illetve a szakosztály önállósodását is.

Az UEFA és a német szövetség tartotta életben az MLSZ-t

A Honvéd után 1994-ben a Magyar Labdarúgó-szövetség rendszerváltás utáni második elnöke lett. Megválasztásának története természetesen egy lemondással kezdődött: június 9-én, a válogatott Belgium elleni 3-1-es vereségének napján a szövetségi kapitány Verebes József mellett távozott az MLSZ elnöke, Laczkó Mihály. Maga helyett 1978 és 1986 közötti elődjét, Szepesi Györgyöt ajánlotta, aki elvállalta a jelöltséget, de jelentkeztek mások is. A liga saját elnökét, Mezey Györgyöt jelölte, az edzők Genzwein Ferencet ajánlották, a közgyűlésre legtöbb tagot delegáló amatőr klubok pedig Benkő Lászlót, a Caola Rt. tulajdonosát, a Kispest-Honvéd FC elnökét jelölték.

Merthogy Benkő László akkor már a Caola tulajdonosa volt, mégis úgy véli, hogy nem az üzleti életben elért sikerek, hanem sportvezetői pályafutása miatt választották meg MLSZ elnöknek.
- Pedig én nem is akartam elnök lenni, hiszen akkor a szövetség áldatlan állapotok között működött. Persze, kicsit motivált, hogy rendet tegyek a szövetségben és a magyar futballban, de ez akkor esélytelen volt. Hogy mást ne mondjak, mindössze heten dolgoztak akkor a szövetségben, amely három év alatt három különböző albérletben működött. Sőt, az, hogy működött, lényegében nem is nekünk, hanem az UEFA-nak és a német szövetségnek volt köszönhető. Magunktól ugyanis még a villanyszámlát sem tudtuk kifizetni, ők küldtek pénzt a működésre.

És hogy a németeknek vagy épp az UEFA-nak mi érdeke fűződött ahhoz, hogy pénzzel segítse az MLSZ-t?

Az Aranycsapat minden tagjával jó barátságban volt, nem csoda, hogy a gyár folyosójának falán ott van a csapat tablója (Fotó: mifocink.com)

- Erre nem tudok válaszolni. Jóisten megáldott azzal a képességgel, hogy egész életemben nagyszerűen tudtam kapcsolatot teremteni. Emellett mindig fontos volt számomra a jellem és a becsületesség, így senki előtt nem titkoltam labdarúgásunk helyzetét. Talán ezért segítettek. És még ilyen körülmények között is sikerült elérni nagyszerű sikereket, hogy mást ne említsek, Dunai Antal vezetésével kijutottunk az atlantai olimpiára.
Benkő László elmondása szerint eleve nem akart sokáig MLSZ elnök lenni, nem is húzta három évnél tovább.
- Azóta az a hivatalos magyarázat, hogy kilátástalan volt küzdelem, amit folytattam, ezért készítettem elő a visszavonulást. Persze, ennél voltak nyomosabb okok is: túl sokan akartak beülni az MLSZ elnöki székébe, én pedig nem akartam olyan emberekkel „versenyezni”, mint például Fenyő János, aki nagyon vágyott erre a posztra.

Benkő László ezek után egy rövid időre visszatért a Honvédhoz, majd a sikeres üzleti életre koncentrált.

PEMŰ, Magyar Kábel, Caola

Merthogy Benkő László nemcsak a futballban, de az üzleti életben is sikeresnek mondható: 1970-1985 között a Pest Megyei Műanyagipari Vállalat (PEMÜ) kereskedelmi vezérigazgató-helyettese volt, de vezette a Magyar Kábel Műveket, míg a rendszerváltás utáni privatizációban a Caola kozmetikai cég tulajdonosa lett, és a mai napig az.
- A PEMÜ-nél például hulladékból építettem olyan sportcsarnokot, ami még most is működik, sőt, Solymáron egy nagyszerű kézilabda csapatot hoztunk össze. A Caola privatizálása pedig egy érdekes történet. Laczkó Mihállyal volt egy gyárunk Csepelen. Szereztem egy löveghúzó gépet, amivel a rúzsok külső kupakját gyártottam, először azt, aztán egyre több dolgot szállítottam be a Caolának. Amikor a rendszerváltás után lehetőség volt a privatizálásra, megtettem, és bár volt idő, amikor sokkal jobban ment minden. Volt, hogy az országban hat gyárunk is volt, ám előfordult, hogy rossz tanácsadókra hallgattam, rossz embereket alkalmaztam felelős beosztásban. Ennek ellenére még mindig működik a cég, és erre büszke vagyok.

A régi termékek képei is ott vannak a folyosón (Fotó:mifocink.com)

Érdekes módon, bár Benkő László igen rövid ideig vezette az MLSZ-t, mégis ő az, akiről mindig, mindenki csak jót mond. Aki mindig ott van a válogatott meccseken, akit mindig meghívnak az MLSZ-be, ha fontos dolgokról kell beszélni.
- Ez azért lehet, mert mindig korrekt voltam mindenkivel. Nekem nincs haragosom, ráadásul most is meghallgatják a véleményem.

A magyarok a saját fiaikat szeretnék látni a pályán!

Mert véleménye természetesen van a magyar futballról, a válogatottról, a stadionépítésekről, vagy épp a labdarúgó akadémiákról.
- Teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor és Csányi Sándor nélkül még ott sem tartana a futballunk, mint most tart. Nem véletlen, hogy jómagam napokig győzködtem Csányit, hogy vállalja el az elnöki pozíciót, ám olyan emberekkel kellene azonban körülvennie magát a szövetségben, akik értenek is a futballhoz, nemcsak megélnek belőle. A stadionépítéseket támogatom, de ezeket a stadionokat valahogy meg is kellene tölteni. Az én időmben a Honvédnál egy hírverő meccsre többen mentek el, mint most egy egész bajnoki fordulóra. Pedig nem voltak gazdagabbak akkor az emberek, amikor minden meccset telt ház előtt rendeztek, mint most. Sőt! Ennek egy oka van: a magyarok a saját fiaikat szeretnék látni a pályán, nem gyenge légiósokat. Ugyanez a véleményem az akadémiákról is! Kellenek ezek az akadémiák, intézmények, ha ott magyar szakemberek tanítják a fiatalokat, akik aztán szerepet kapnak a magyar bajnokságban. És nem azért, mert 18 évesek, hanem mert jók!

"Leekens? Szimpatikus ember, de félek, az hogy a futballról mit tud, az soha nem derül majd ki."

Benkő Lászlónak megvan a véleménye a külföldi szakemberekről, a külföldi edzőkről, sőt, a belga szövetségi kapitányról, George Leekensről is.
- Kétszer már találkoztam vele, szimpatikus ember, de félek, az hogy a futballról mit tud, az soha nem derül majd ki. Egészen egyszerűen azért nem, mert nem beszél magyarul. Elgondolkozott már azon valaki, aki külföldi kapitányt vagy edzőt szerződtet, hogy az mondjuk egy meccs szünetében hogyan tudja felrázni a csapatát, hogyan tud taktikai utasítással átalakítani egy csapatjátékos, ha a mondanivalóját még le is kell fordítani? Szerintem a játékosok nagy része azt sem érti, mit akar egy külföldi edző mondani, nehogy végrehajtsa azt.



A közvélemény egy része értetlenül áll azelőtt, hogy míg két éve egy sikeresnek ítélt Európa-bajnoki szereplést tudhatott magáénak a válogatottunk, tavaly történelmének leggyászosabb szereplését produkálta. Benkő László azonban mindig ideges lesz, ha ezt hallja.
- Mitől lett volna sikeres az Eb-szereplés? A jó jelző inkább a szerencsés lenne. Mindenki a portugálok elleni 3-3-at emlegeti, csakhogy azon a meccsen például Dzsudzsák úgy lőtt két gólt, hogy el sem találta a kaput. Mindkét lövése a lelátón kötött volna ki, ha nem pattan meg a védőn. Ami pedig a további szereplést illeti: ezek a játékosok megelégedettek és jóllakottak. Annyi pénzt tesznek zsebre, amiről a régi nagy játékosok nem is álmodhattak. De érdekes módon a régiektől soha senki nem kérdezte meg, hogy mennyit keresnek, mert akkor még volt futball, volt játék. Most ezt nem igazán mondhatjuk el. Pedig a játékosok nagy része évi 30 és 80 millió forint között keres. Szemléletváltás kell! És már a legalsó, iskolai szinten. Amikor én gyerek voltam, ha 12 után még volt tanítás, ellógtunk focizni. Most fél 5-ig bent ülnek a gyerekek az iskolapadba, ésután még otthon is tanulni kell. Mikor marad idejük sportolni? Becsület, hit, szív, akarat és megfelelő jövőkép nélkül nem lesz előre lépés a futballunkban.

"Minden nap én érek be elsőnek a gyárba"

Bekő László 85 évesen élhetné a nyugdíjasok, uram bocsá, a gazdag nyugdíjason nyugodt életét, de ő nem teszi. Sőt!

"Az az igazság, hogy egyelőre nincs senki, akire rábízhatnám a céget"

- Minden nap én érek be elsőnek a gyárba, általában már reggel hét óra előtt itt vagyok. Tárgyalok, irányítom a céget, dolgozom nap mint nap. Ez a cég 1931 óra létezik, most én felelek érte. Nagyon jól esik, amikor lemegyek a gyárba, ahol például találkozom olyan nénivel, aki már 50 éve a Caolánál dolgozik. Persze, néha pihennék, de az az igazság, hogy egyelőre nincs senki, akire rábízhatnám a céget.

És hogy sportvezetői vagy épp az üzleti életben elért sikerei közül mire a legbüszkébb Benkő  László?
- A becsületességre. Az emberek mostanában elfelejtenek emberek lenni, pedig az a legfontosabb.  

 



Őrület! A Fradinál 12 millió eurónyi bevétel játékos eladásból – 3 év alatt A korábbi szövetségi kapitány nekiment az MLSZ-nek: Semmibe vették a munkánkat!