mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Rózsa úr...be kellene fejezni ezt a flegma viselkedést!

Nem szoktam foglalkozni a játékvezetőkkel, mert általában azt vallom, hogy ők semmivel sem teljesítenek rosszabbul, mint a futballisták. Ám amellett a flegma, „királykodó” magatartás mellett, amit Rózsa Norbert az ELTE kispályás bajnokságon hétről-hétre bemutat, nem lehet, nem szabad szó nélkül elmenni.


Rózsa Norbert azt gondolja, így kell vezetni egy meccset

Mondanám, hogy mit várunk egy utcák-terek bajnokságtól, de az ELTE bajnoksága az ország egyik legjobb, egyébként futsal szabályok szerint zajló 4+1-es bajnoksága. Nem mellesleg Rózsa Norbert az egyik legtehetségesebb futsal játékvezető... volt – amíg el nem rontotta karrierjét a flegma magatartásával.

Mert most sem az a kérdés, hogy jól vezeti-e a meccseket vagy sem, mert nyilván hibázik – mint ahogy hibázik egy játékos is. Igaz, amit például tegnap tett az egyik meccsen, arra már nehéz magyarázatot találni. Állítása szerint ugyanis azért nem fújt le egy szabálytalanságot – a „szenvedő csapat” gólt kapott belőle, ám végül megnyerte a meccset – mert ő nem tudta eldönteni, a védő vagy a támadó játékos kezdte el a szabálytalanságot. Akár még el is lehetne fogadni ezt a felvetést – sőt, korrektnek is lehetne nevezni – ha a dolog nem kettő méterre történt volna tőle.

Mert ha egy NB I-es futsal játékvezető nem tud eldönteni egy szituációt, ami tőle kettő méterre van, akkor inkább menjen haza.

De mondom, nem az a lényeg, hogy „jól” vezeti-e a meccseket, vagy „rosszul”. Az nem kétség, hogyha egy játékos - legyen bárki azt - sportszerűtlenül reklamál, akkor annak jár a sárga, vagy a piros lap. Akkor is, ha a játékosnak az nem tetszik.

De a játékvezető sosem veheti át a játékos stílusát. Kiállíthatja őt, de neki mindig "úriembernek" kell maradni!

És a lényeg itt most a stílus.
Az a stílus, amely ellen szinte minden, a bajnokságban részt vevő csapat tiltakozik a szervezőnél, Rózsa Norbert ennek ellenére még mindig vezethet meccseket. (Természetesen erről megkérdeztük a bajnokságot szervezőt is, amint érkezik válasz, azonnal közöljük!

Rózsa Norbert hétről-hétre úgy vonul végig a sportpályán, mintha ő lenne ott a király, mintha őérte játszanának a csapatok.

Előfordul, hogy szándékosan provokálja a játékosokat, hogy aztán kiállíthasson. Sőt, van, hogy meccs közben telefonál, kutyát simogat, a korlátnak dőlve szotyizik. Arra még nem jött rá, hogy ezzel nem csak magát, de a szervezőt és az összes többi játékvezetőt is lejáratja!

Múlt héten aztán ezeket is tudta überelni: egy szemeteskukán ülve, sms-ezve vezette a meccset.


Megy a meccs!

Tegnap egészen odáig ment, hogy szó szerint azt mondta „Az a csapat, amelyik nem tud viselkedni, az elveszíti ezt a meccset!” Hogy ezzel a mondatával mire célzott, azt nem is szeretném tudni.


Az pedig a sportszerűtlenség csúcsa volt, hogy a mérkőzés után egyetlen, hozzá odalépő, neki a kezét nyújtó játékossal sem volt hajlandó kezet fogni!




Egy sima egy fordított? Nem, két sima! Bravúrra várva!