mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hogy lehet, hogy egy akadémia egyetlen kapust sem tudott eddig kinevelni?

Hegedűs Lajos az élvonalbeli MTK-tól a Puskás Akadémiához szerződött. A döntés meglepő, bár Hegedűs a tegnapi sportnapilapban próbálja megmagyarázni, miért előrelépés az NB I-ből az NB II-be szerződni. Ám ez az átigazolás több kényes kérdésre is rávilágít.

Ne legyenek illúzióink.
Ebben a döntésben Hegedűs Lajosnál minden bizonnyal a pénz dominált.
Mert a több mint száz első osztályú meccsnek köszönhetően Hegedűs biztosan a legjobban fizetett MTK-játékosok között lehet, azt azért mindenki tudja, hogy a Hungária körúton (szerintem nagyon helyesen) nem osztogatnak több milliós havi fizetést.

Felcsúton viszont a kiesés ellenére is egész jól lehet keresni – és akkor még finoman fogalmaztunk.
És ez az egyik kényes kérdés.
Miért jó, hogy egy utánpótlás-nevelő egyesület milliókat fizet valakinek, akit nem ők neveltek ki?
Miért jó, hogy egy utánpótlás-nevelő egyesület milliókat fizet az átigazolási időszak végén egy kapusért egy másik klubnak?

Mert ugye azt Hegedűs sem tagadta, a Puskás Akadémia fizetett érte az MTK-nak.
Egyébként, ha Hegedűs „pénztárcáját” nézzük, akkor érthető a döntés, ráadásul ha kicsit szakmai szemmel közelítjük meg a kérdést, kis túlzással teljesen mindegy, hogy valaki az MTK-ban a Puskásban játszik.

Ám itt a másik, kényes kérdés.
A Puskás Akadémia több mint tíz éve működik.
Mint tudjuk, a cél az, hogy Európa egyik legjobb utánpótlás-nevelő műhelye legyen.
Persze, ettől még baromi messze van a klub, sőt, nagy valószínűséggel ez egy álomkategória, de az azért nagyon érdekes, hogy a fennállása alatt egyetlen olyan kapust sem sikerült kinevelni, akit bemernének állítani a kapuba.

És még csak nem is az NB I-ben, hanem az NB II-ben.
Ha jól emlékszem, a Puskás Akadémiában az NB I-be jutás óta még sosem védett – vagy csak néhány meccs erejéig – saját nevelésű kapus. Hozzá kell tenni, nyáron arról volt szó, hogy a klub visszatér az eredeti elképzeléshez (azaz a fiatal játékosok neveléshez), ehhez képest érkezett például Vanczák Vilmos és most Hegedűs Lajos.

Nem tartoznak épp a saját nevelés kategóriájába.

De vissza a kapuskérdéshez, ami  akkor is „gáz” lenne, ha egy „sima” klubról beszélnénk, de itt az ország legjobban támogatott, tán a legjobb körülmények között működő utánpótlás-nevelő egyesületéről van szó.

És nem sikerült egyetlen egy megbízható kapust sem kinevelniük.
Vagy pontosabban nem sikerült egy olyan kapust sem kinevelniük, akiben megbíznak az aktuális szakmai stáb.

Lehet, változtatni kellene valamin.

 



Vágyak és valóság a vb-selejtezők előtt - jelentős a lemaradásunk riválisaink mögött Bognar István: Gólpasszt adni a legjobb érzés!