mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vágyak és valóság a vb-selejtezők előtt - jelentős a lemaradásunk riválisaink mögött

A világbajnoki selejtezők során Portugália és Svájc lehet a két legnagyobb riválisunk az első két helyért zajló küzdelemben, de a tények azt mutatják: nemzetközi tapasztalatban mindkét válogatotthoz képest jelentős a lemaradásunk. A Feröer elleni vb-selejtezőt megelőző sajtótájékoztatóján Bernd Storck szövetségi kapitány feltette a kérdést: jogosak-e a válogatottra nehezedő elvárások?



– Felvetődik a kérdés: miért várja el mindenki a nemzetközi sikereket a válogatottól, miközben a klubok nincsenek jelen a nemzetközi sorozatokban? A játékosaink közül csak Nikolics Nemanja és Korhut Mihály lesz ott csapatával a BL, illetve az EL főtábláján. Csoportriválisaink, a portugálok és a svájciak jóval előrébb járnak nálunk ezen a téren – hangsúlyozta Bernd Storck.

Ha megnézzük a konkrétumokat, azt látjuk, hogy a vb-selejtezők B csoportjában szereplő hat válogatott közül négy: Andorra, Feröer-szigetek, Lettország és Magyarország nem tud főtáblás csapatot felmutatni, Portugália és Svájc viszont hetet is. A portugálokat a Benfica, a Porto és a Sporting Lisszabon a Bajnokok Ligájábanm a Braga  az Európa Ligában képviseli. A svájciakat a Basel a Bajnokok Ligájában, a Young Boys és az FC Zürich az Európa Ligában képviseli.


De a játékosokat tekintve sem állunk túl jól.

Amíg nálunk csak Nemanja Nikolics és a napokban Izraelbe szerződő Korhut Mihály futballozhat Európában, addig a svájci válogatott Eb-keretéből Denis Zakaria és Steve von Bergen (Young Boys), Granit Xhaka (Arsenal), Michael Lang (Basel), Breel Embolo (Schalke), Yann Sommer és Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Admir Mehmedi (Leverkusen), valamint Roman Bürki (Borussia Dortmund) is részt vesz az európai kupasorozatban.

A portugál keret még erősebb: Cristiano Ronaldo és Pepe (Real Madrid), André Gomes (Barcelona), Renato Sanches (Bayern München), Joao Mario (Inter), Rui Patricio, Willaim Carvalho, Adrien Silva (Sporting), Joao Moutinho (Monaco), Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dinamo Zagreb), Danilo (Porto), Eliseu és Rafa Silva (Benfica), Ricardo Quaresma (Besiktas), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund) és Eduardo Carvalho (Chelsea) van ott a legjobbak között – ám ez a névsor csak az Eb-keret tagjaiból áll, az újoncok tovább erősíthetik a listát.

A letteknél is akad európai kupaporondon szereplő játékos, mégpedig Andris Vanins (FC Zürich) és Vitalijs Jagodinskis (Dinamo Kijev).



Kovács Zoltán: A Videotonból van továbblépési lehetőség Hogy lehet, hogy egy akadémia egyetlen kapust sem tudott eddig kinevelni?