mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Akár a Vasas, akár a Puskás esik ki, ez nem csak az utolsó meccsen múlt!

Hogy mit várok az utolsó fordulótól? Tisztaságot, küzdelmet. Nem foglalkozom az összeesküvés-elméletekkel, mert bár magam is „szoktam ilyeneket gyártani”, azt gondolom, essen ki a Vasas vagy épp a Puskás Akadémia, egyik csapat másodosztályú tagsága sem ezen az egy meccsen múlik.


  HIRDETÉS


Kis túlzással nagyobb figyelem hárul a bajnokság utolsó fordulójára, mint az egész bajnokságra. Magam azt gondolom, pont attól lett jó a 12 csapatos bajnokság, mert bár a Fradi kiemelkedve a mezőnyből már rég megnyerte a bajnokságot, az utolsó meccsnap előtt még nem tudni, ki esik ki és melyik csapat indulhat az Európa-ligában.

Az már más kérdés, hogy a közvéleményt jobban érdekli az, mely csapat zuhan vissza az NB II-be. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy ez egy meccsen múlik.  Mondhatjuk, hogy ezen a meccsen dől el, de nem ezen múlt.

Hanem az egész éves teljesítményen.

Hogy mást ne mondjunk, a Puskás Akadémia számtalan pontot hullajtott el a meccsek utolsó 15 percében. Ha ezeken az összecsapásokon jobban koncentráltak a játékosok, nemhogy a kieséstől nem kellene félni most, hanem a középmezőny elején lenne a csapat.

A Puskás játékosainak öröméhez a győzelmen kívül a Vasas veresége is kell

No és megnézhetjük a Vasast is, amely csapat a téli edzőcsere után fordulókig nem tudott gólt szerezni. Az első akciógólját a Ferencváros elleni hazai vereség során lőtte, addig csupán Ferenczi István büntetőből szerzett találatával büszkélkedhetnek az angyalföldiek. Én magam is írtam ezen az oldalon olyan cikket, mely szerint érthetetlen, ami a Vasasnál folyt, bevallom, számomra az is meglepő, hogy a téli össze-visszaság után idáig, ilyen lehetőségik eljutott a csapat.

Persze, ezen a héten mindenki arról beszél, hogy az MLSZ engedélyezte az MTK-nak, hogy a Vasas elleni utolsó meccset elvigye Dunaújvárosba, pedig nagyon úgy néz ki, erre talán semmilyen szabály nem ad lehetőséget. A helyszínváltoztatásba ugyanis a vendégcsapatnak is bele kell egyeznie, ez pedig nem történt meg, ráadásul az a versenysemlegesség elve, amire az MLSZ hivatkozik, ebben a bajnokságban sosem volt meg, hiszen miután ugyanis két csapat háromszor játszott egymással, az egyikük kétszer szerepelt hazai pályán, a másik pedig csak egyszer, azaz "indokolatlanul élvezte a hazai környezet előnyeit".

A Vasas az előző fordulóban legyőzte a Puskást, de már korábban is volt esélye, hogy kihasználja az ellenfele gyengélkedését. Nem tette...

Én azonban nem gondolom, hogy ez a helyszínváltoztatás „központi utasításra” történt volna, és bár kétség kívül sportszerűtlennek gondolom, azt is látom, hogy az MTK a saját érdekeit nézte. A kék-fehérek egészen egyszerűen nem akartak úgy játszani az Európa-ligáért (hiszen ne feledjük, nekik ez a tét), hogy közben a Vasas stadionjában több ezer Vasas fanatikus szurkol ellenük.

Persze, hozzá kell tenni, ezen akkor kellett volna elgondolkozni, amikor az MTK a Vasas stadiont jelölte meg hazai pályának addig, amíg építik az új Hidegkuti Stadiont.

És hogy mit várok az utolsó fordulótól?
Tisztaságot, és szerintem ezzel most nem lesz baj!
Az MTK-nak és a Vasasnak is kell a győzelem, mindkét csapat hajtani fog, miként a Puskás Akadémia – Honvéd meccsen sem ezzel hiba. A felcsúti csapat ugyanis csak győzelemmel maradhat NB I-es (és még akkor sem biztos), míg a Honvéd játékosok, tudván, hogy a vendégszektor megtelt, nem fognak lazsálni.

Mint mondtam, bármelyik csapat esik ki, azt az egész éves teljesítménynek köszönheti, ám tény, hogy ezen az egy meccsen mindkét csapatnak sok múlik.

Nekik most ez a BL-döntő!



Holnaptól vehetsz jegyet a Magyarország-Elefántcsontpart meccsre Ésszerű döntés után nyert a futball!