mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nem diszkriminatív a vénaszkenner, költözik a Fradi Sas!

Egy nappal azután, hogy kiderült, a szurkolók és Kubatov Gábor nem jutott egyezségre, így a fanatikusok továbbra is távol maradnak a meccsektől, az Egyenlő Bánásmód Hatósága kimondta, hogy az egyébként a drukkerek által kifogásolt vénaszkenner nem diszkriminatív. Az is kiderült, hogy hiába építették fel az impozáns Fradi Sast a stadion elé, azt most el kell bontani onnan.

„Elutasította az Egyenlő Bánásmód Hatósága az FTC-vel szemben álló egyik csoport hatósághoz intézett panaszát. A határozat szerint a hatóság – amellett, hogy megállapította, hogy a Fradi szurkolók, mint csoport nem tartozik a vonatkozó törvény által védett csoportok közé – kimondta, hogy a vonatkozó szabályozások szerint a labdarúgó sportszervezet és szurkolói között speciális kapcsolat áll fenn, a sportszervezet a saját szurkolói által elkövetett cselekményekért maga tartozik fokozott felelősséggel, ez akár pontlevonás is lehet. A csapatoknak tehát érdekükben áll, hogy a saját szurkolóikat rávegyék a szabályok betartására. A sportág szabályai megkülönböztetik és eltérően szabályozzák a hazai és vendégszurkolók státuszát. A mérkőzések rendező klubjának gondoskodnia kell a szurkolótáborok fizikai elkülönítéséről is. Fentiek miatt a hazai szurkolók nincsenek összehasonlítható helyzetben a vendégszurkolókkal, tehát a diszkrimináció a beléptetés tekintetében nem merülhet fel. Ugyanígy nem diszkriminatív hogy a kiemelt szolgáltatást nyújtó, magasabb árfekvésű szektorok más szabályokat alkalmaznak, hiszen a jegyek előre tudottan eleve meghatározott szektorra szólnak. A saját nézők számára fenntartott (nem VIP) szektorok esetében a klub egyébként mindenkire nézve azonos szabályokat alkalmaz."- olvasható a fradi.hu-n.

Mindez egyértelművé teszi, hogy a szkennert a szurkolók „erővel” nem fogják tudni megyszüntetni. Az más kérdés, hogy maga Kubatov Gábor ajánlotta fel az eltörlését – igaz, mindezt csak két év múlva vezette volna be, és csak akkor, ha addig semmilyen rendbontás nem történik.

Hozzá kell tenni, hogy bár a Fradi-elnök és a szurkolók között nem született megállapodás, Kubatov Gábor közölte: a tárgyalások pillanatnyi sikertelensége ellenére a 2016/2017-es bajnoki szezonra érvényes bérletárusítások megkezdéséig fenntartja az alábbi ajánlatát:

- Amennyiben az ajánlat elfogadásától számított két bajnoki éven belül nem történik botrány, nem tapasztalható elfogadhatatlan viselkedés sorozat a lelátón, a stadionban és annak környékén, akkor a klub megszünteti a kötelező szkennelést, opcionálissá teszi a vénalenyomat megadásához kötött beléptetést.
- a B1, B2, B3 szektorokban 50 százalékkal csökkenti az árakat.

A klub a beszkennelt szurkolók részére teljesíti az alábbiakat:
- Rendszeresen tart szurkolói ankétot.
- Visszavonja a kabala sast.
- Összefésüli a meglévő Szurkolói Kódexet a beszkennelt szurkolói csoportok vezetőinek javaslataival.
- A beszkennelt szurkolói csoportok képviselőt delegálhatnak a Baráti Kör elnökségi és az FTC közgyűlés üléseire.
- A klub rendszeres egyeztetéseket tart a beszkennelt szurkolói csoportok vezetőivel.
- Érvényesnek ismeri el a korábbi kitiltások március végi felfüggesztését.
- Haladéktalanul megvizsgálja a biztonsági szolgálat működését, mindent megtesz a panaszok megszüntetéséért.

A klubhoz kapcsolódó hír, hogy a nagyszerű látványt mutató Fradi Sast el kell bontani. A magyar állam ugyanis értékesítette a stadion szomszédságában található telket. Az ott kezdődő építkezés miatt nemsokára szükségessé válik a sasszobor áthelyezése. A klub weblapja szerint az áthelyezés érinti a stadion előtti téren található hatalmas sasszobrot és nagy méretű Ferencvárosi Torna Club feliratot, sőt, a téglajegyekből álló emlékfalat. Míg a sasszobor a Groupama Aréna főbejáratához kerül, az emlékfalat az FTC Népligeti Edzőközpont főbejáratánál építik fel ismét. A Ferencvárosi Torna Club felirat a stadion mellett kiemelt helyen lesz felállítva.

Nos, ehhez kapcsolodósan csak annyit: attól, aki a terveket készítette, megkérdezném, miért olyan helyre tette a Fradi-sast, a díszfeliratot és az emlékfalat, ahonnan most el kell bontani, mert az állam eladta a területet!

Sőt, a klub helyében az áthelyezés költségeit simán kifizettetném vele!

 



Ezért mondtak nemet a Fradi-szurkolók Kubatovnak! A szurkolók szerint Kubatov problémaként, potenciális veszélyforrásként tekint rájuk!