mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az MLSZ sajtósai minden nap az Eb-re készülnek!

A háttérben dolgoznak, mégis előtérben vannak, amikor valami probléma van, amikor mi, újságírók úgy érezzük, valamiről nem kaptunk információt. Az Európa-bajnokság közeledtével elképzelni sem tudjuk, mennyire megnövekedett a munkájuk, melyet természetesen örömmel csinálnak. Ők az MLSZ kommunikációs osztályának munkatársa. A mifocink.com pedig belesett egy kicsit a kulisszák mögé, megnézte, a szövetség sajtósa hogyan készülnek az Eb-re.

Az újságírók dolgoznak. Az MLSZ sajtósai az ő (mi) munkájukat is segítik...(fotó:mlsz.hu)

Melyek voltak azok a nagyon fontos dolgok, amelyeket a sikeres pótselejtező és a sorsolás után megtett már a sajtóosztály?
A legfontosabb két alapfeltétel biztosítása, egyrészt a csapat nyugodt felkészülésének segítése, másrészt az újságírói igények segítése - mondta a mifocink.com kérdésére Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályának vezetője. - Leírva mindez egyszerű, ugyanakkor a valóságban nem kis feladatot jelent a megnövekedett érdeklődés profi módon, ugyanakkor a csapat számára szinte észrevétlenül történő kielégítése. (Volt olyan nap, hogy egyszerre három nemzetközi stáb forgatott Telkiben, nem is beszélve a számos magyar tévécsatorna kameráiról.) A magyar sajtóban mi elsősorban az érdeklődők, szurkolók meghosszabbított kezét, képviseletét látjuk, és szeretnénk, ha ők minél több információhoz hozzájutnának. A legfontosabb a tervezhetőség, kiszámíthatóság és a folyamatosság biztosítása, azaz olyan ütemezést kell biztosítani, amely a játékosok, a stáb és a sajtó munkatársai számára is kényelmessé teszi az érintkezéseket - mindezt úgy, hogy eközben megfeleljünk az UEFA szigorú előírásainak is. Ezzel kapcsolatban egyébként workshopot szervezett a szövetség az MSÚSZ-szel közösen, az utazó magyar újságírók számára. Ezen mi három szakmai előadással vettünk részt. Egyébként mindez, amit leírtunk teljes mértékben összevág Bernd Storck törekvéseivel is, aki szereti, ha rend és fegyelem van a keret körül, ugyanakkor pontosan tudja, mit értünk egy szövetségi kapitány sajtókötelezettségei alatt. Nyilvánvaló, hogy a labdarúgás hihetetlenül nagy érzelmeket szabadít fel, és az is érezhető, hogy a közvélemény nagy része optimistán, ugyanakkor reálisan értékeli a csapatunk Eb-kijutását, mindenesetre így is kommunikációs feladat az elvárások kezelése.

Milyen feladatok várnak még a "sajtós csapatra"?
Talán a legnehezebb feladat, hogy a kommunikációs osztály már június 7-től száz fő befogadására, munkavégzésére alkalmas sajtóközpontot üzemeltet majd Franciaországban, az itt szükséges mindenfajta technikai, szervezési feltétellel. Itt tartja majd sajtótájékoztatóit a kapitány, itt lehet majd kérdezni a játékosokat. A szövetség áramot, internetet biztosít az akkreditált újságírók számára - ez utóbbi nem is olyan egyszerű feladat Provance ezen körzetében, mint azt az ember gondolná. Biztosítjuk a nyilvános edzések feltételeit, biztosítunk logisztikai segítséget. Meg kell tervezni a kiemelt megszólalásokat is. Fel kell készülnünk a helyszíneken (a stadionokban) történő interjúkra, folyamatosan egyeztetni kell a meccseket közvetítő televíziókkal, kiemelten az M4 Sporttal, amely nagyon komolyan és alaposan készül az eseményre, és annak magyar vonatkozásaira.

Milyen hivatalos Eb-felvezetés van tervben? A netes oldalon kívül lesz-e mondjuk valamilyen kiadvány az Eb-vel kapcsolatban?
Ahogy sokan láthatták, a játékosaink egyre népszerűbbek a sikeres norvég meccsek óta, és ez a jelenség hívta életre a kerettagokat ábrázoló rajzfilmfigurákat. Velük a jövőben is lehet majd egyre több helyen találkozni. Már május elejétől részletes, napra lebontott kommunikációs tervünk van, amelyben számos fotózás, interjú, nyilvános esemény, sajtótájékoztató kap helyet, ezzel együtt az esemény eladja saját magát. Az egyensúly érdekében arra kell figyelnünk, hogy ne legyen mindez „túl sok”, a játékosoknak - ahogy a norvég meccs előtt is - elsősorban a felkészüléssel kelljen foglalkoznia és nem azzal, hogy éppen ki akar velük interjút készíteni. Ugyanakkor készül külön kiadvány az újságíróknak, erősödik az angol nyelvű oldalunk, és egyre több információt közlünk a közösségi média oldalainkon is: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube.

A Dinnyés Márton vezette sajtó csapat mindent megtesz a szurkolók kiszolgálása érdekében (fotó:mlsz.hu)

Milyen olyan feladatokat lát el a sajtós csapat, ami nekünk újságíróknak, és a hátteret egyáltalán nem ismerő szurkolóknak eszébe sem jut, számukra is meglepő?
Tervezzük, hogy egy kollégánk mikrobusszal utazzon az Eb-re, és szállítsa a magyar újságírók azon tagjait, akinek segítséget jelent egy-egy transzfer. A biztonság érdekében folyamatosan, minden magyar sajtóeseményre akkreditálnia kell az újságíróknak, ezeket a helyszínen összesítjük és persze nálunk lesz a mobiltelefonunk is, amelynek köszönhetően tudósítóként is számíthatnak ránk az érdeklődők.

Vannak-e a kommunikációs csapatban személyre szabott feladatok, vannak-e egyes dolgoknak személyi "felelősei"?
Sokat jelent, hogy Szabó Gergő csatlakozott a stábhoz, és folytatta, továbbfejlesztette a válogatott mellett már korábban kialakult sajtókiszolgálási rendet. Természetesen ő a kulcsfigura az Eb médiát érintő kérdéseiben, de külön felelőse van a logisztikának, akkreditációnak és a tartalomszolgáltatásnak is.

Milyen kommunikációs csapattal megy a szövetség az Eb-re?
Még nem végleges a lista pont az olyan kérdések miatt, mint mondjuk Bernd Storck sajtótájékoztatóinak tolmácsolása. Az UEFA biztosítja a fordítást a hivatalos, meccs előtti és meccs utáni sajtótájékoztatókon, de a saját eseményeinken nem. A mostani terv alapján az MLSZ kommunikációs munkatársai közül négy fő dolgozik majd  ott Franciaországban, de az itthon maradókra, a megfelelő hátország biztosítására, azok éberségére talán még nagyobb szükségünk lesz.

 



Szkennereltörlés? Jegyár csökkentés? Ez sem volt elég! De miért nem? Ezért mondtak nemet a Fradi-szurkolók Kubatovnak!