mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az MLSZ csak hallgat – de ki fizeti majd a számlát?

Érdekes dolog történt. A Bíróság szerint az MLSZ jogtalanul zárta ki a Nyíregyházát. Hogy ez pontosan mit jelent, és mivel jár, bevallom, nem tudom, azt viszont tudom, hogy az MLSZ a legrosszabb stratégiát választja. Hallgat. Tippem szerint azért, mert nem nagyon tudnak mit mondani. És ha ez így van, az óriási probléma.

Most kellene valami okosat mondani – mármint az MLSZ-nek.
De a szövetségben hallgatnak.
Sőt, még közleményben is kifejtik, hogy hallgatnak.

Pedig ez a legrosszabb.

Merthogy mint ismeretes, a 2015/2016 klublicenc eljárás során az MLSZ nem adta meg a licencet a Nyíregyháza Spartacus KC Kft számára és az MLSZ határozata alapján kizárta a csapatot az NB I-ben történő szereplésből. A Spartacus az MLSZ határozatát hatályos jogszabályokba és az MLSZ saját érvényes szabályzatai előírásaiba ütközőnek tartotta, ezért az MLSZ határozatának hatályon kívül helyezése érdekében pert indított. A keddi tárgyalási napon a bíróság elfogadta a Nyíregyháza Spartacus érveit, és első fokon a klubnak adott igazat. Az indoklás szerint az MLSZ saját eljárási szabályait szegte meg, ezért a bíróság az I. és II. fokú licencadó bizottság és az MLSZ elnökségének döntését is hatályon kívül helyezte.

Mondom, hogy ez pontosan mit jelent, fogalmam sincs.
A Nyíregyháza nyílván nem lesz a jövő héttől NB I-es (már csak azért sem, mert az MLSZ fellebezett), gondolom, ha másodfokon is a klub nyer, komoly összegbe kerül majd a döntés az MLSZ-nek.

Bevallom, én jogosnak véltem az MLSZ döntését, szerintem a Nyíregyháza addig igyekezett megúszni egy 30 milliós kifizetést, amíg aztán késő lett. Persze, azt is láttam, hogy a Szpari kizárása után az MLSZ engedett indulni egy fél év alatt a tönk szélére került Dunaújvárost, és egy olyan Siófokot, amely akkor, amikor az NB II-es felkérést kapta, még nem is létezett.

Úgyhogy mondhatjuk, hogy nem igazán egyenlő mércével mérték a klubokat.

És el is érkeztük a sarkalatos ponthoz: a licencadó testület munkájához.

Az elmúlt éveket nézve bizony az egy nagy sz….
Már bocsánat, de nehéz másként jellemezni annak a testületnek a munkáját, amely azért felel, hogy csak normálisan működő klubokat engedjen indulni, aztán minden évre jut valami gazdasági botrány.

Leginkább az a problémám, hogy a magyar futballból évek óta jól megélő, többségükben „íróasztal mögött ülő” emberkék próbálják irányítani a magyar futballt, de szemmel láthatóan nem csinálják valami jól.

Most például mondani kellene valami okosat az ügyben, de csak annyit tudunk, hogy „miután az MLSZ jogi álláspontja a kérdésben továbbra is változatlan, így a szövetség fellebbez a nem jogerős döntéssel szemben. Ugyanakkor a jogerős döntés megszületéséig nem kívánja kommentálni az ügy részleteit”

Nos az, hogy az „MLSZ jogi álláspontja a kérdésben továbbra is változatlan” édeskevés, tekintve, hogy a Bíróságon sem ért eddig sokat. Mondjuk, ahhoz kell egy magas fokú hozzá nem értés, hogy az MLSZ döntéshozója a saját maga által hozott szabályokat ne tartsa be…

Nagyon úgy néz ki, ebből komoly, akár több 100 milliós anyagi kártérítés lesz, igaz, ez a nyíregyházi vezetőket, játékosokat és drukkereket biztosan nem teszi olyan boldoggá.

Már csak az a kérdés, hogy ezt ki fizeti majd meg?
A döntéshozó, a saját zsebéből, vagy esetleg az, aki kimondta az áment?

Vagy – legalábbis áttéttelesen - a szurkolók?

 



Kubatov Gábor miért gondolja, hogy egy elnöknek meg kell mondania, „merre menjenek” a szurkolók? Ez igazán jó ötletnek tűnik a Fraditól!