mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Fradi bajnoki cím 11 év után 1992-ben: 30 ezer néző Diósgyőrben, majd 30 ezres fieszta az Üllői úton. És ma?

Az emberek még a vonatablakból is lógtak. A vidéki város utcáin végeláthatatlan sorokban hömpölyögtek a zöld-fehér sálakba burkolózott szurkolók. A Fradi sok-sok év után lett magyar bajnok, a drukkerek a hosszú vonatút után meg sem álltak az Üllői útig, ahol több mint 20 ezren gyűltek össze, hogy köszöntség a bajnokcsapatot. – Ez akár ma is történhetett volna, de ez a történet már 24 éves. A Fradi, mai, 12 év után elnyert bajnoki címét szinte üres lelátók előtt ünnepelte Debrecenben.

A játékosok öröme jogos - az más kérdés, hogy az elmúlt húsz év Fradi bajnokavatásain mindenhonnan lógtak az emberek, ma meg negyedház előtt játszottak a zöld-fehérek

A Ferencváros 1992-ben szoros küzdelemben, az utolsó fordulóban, a Diósgyőr elleni idegenbeli győzelemmel nyerte meg a bajnokságot. A fanatikus szurkolók 11 évet vártak a diadalra, és annak-rendje és módja szerint ki is tettek magukért.

Diósgyőrbe ezrével érkeztek a drukkerek, a stadion betonkatlanaiban egy gombostűt sem lehetett leejteni. A győzelem után mámoros ünnepség vette kezdetét, ami hajnalig tartott. Merthogy a fanatikusok a Diósgyőrből Pestre érkező vonatról leszállva meg sem álltak az Üllői útig, ahol már várták őket a játékosok.

Igazi fieszta volt.
Sokak számára felejthetetlen élmény.

Ilyen volt 1992-ben, amikor 11 évet vártak a Fradisták a bajnoki címre:

A Fradi-szurkolók a mai sikerre 12 évet vártak – de a fieszta, az 1992-es hangulathoz csak apró árnyalatban hasonlító ünneplés elmaradt.

Érdekes, az utolsó bajnoki cím megszerzésekor, 12 évvel ezelőtt, 2004-ben már napokkal a Debrecen (akkor is a Loki elleni meccs jelentette a végső diadalt) elleni meccs előtt nem lehetett jegyhez jutni az Üllői útra, ahol aztán a 3-1-es hazai siker és bajnoki címet érő győzelem során hegyekben álltak a zöld-fehérek a stadiont övező lelátón, és 22 ezer néző ünnepelt.

A Debrecen elleni mai meccsre a Loki által kiadott adatok szerint 5658 néző volt kíváncsi.
Az Üllői út csendes, kihalt.
Fiesztának, ünneplésnek nyoma sincs.
Sőt, még arról sincs sehol hír, hogy mikor lehet ilyen ünneplés.

Kubatov Gábor hatalmas állami támogatásból felépített egy stadiont, évek alatt összehozott egy magyar bajnokcsapatot.

De közben elvesztette azokat, akikről ez a sport, ez a játék szól.

A szurkolókat!



Németh Krisztiánnak magyar csapattársa lehet – a BLSZ II-ből Kubatov elérte, a Fradi szurkolók inkább a DAC-meccsre mentek, mint a Fradi-bajnokavatásra