mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vajon a játékosok szerint kellenek a külföldi edzők?

Thomas Dollal szárnyal a Ferencváros, Bernd Storck segítségével a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra. De vajon a magyar játékosok szerint szükség van itthon a külföldi edzőkre?

A mifocink.com az elmúlt hetekben reprezentatív felmérést készített, 100 magyar labdarúgó megkérdezésével. A futballisták között volt NB I-es, NB II-es játékos, de volt olyan is, aki a megyei bajnokság III. osztályában játszik.

Azoknak, akik vállalták a részvételt 20 kérdésre kellett válaszolniuk. Mivel néhány, társadalmi témát is érintő kérdést is feltettünk nekik, ezért ígéretünkhöz híven egyetlen futballista nevét sem hozzuk nyilvánosságra.

A feltett kérdésekre a megkérdezettek öt válasz közül választhattak:
1. Abszolút
2. Nagyon
3. Félig-meddig
4. Nem nagyon
5. Egyáltalán nem

Az elkövetkezendő napokban mindig egy-egy kérdéskör eredményét hozzuk nyilvánosságra. A tizenegyedik kérdésünk a játékosokhoz az volt, szükség van-e itthon a külföldi edzőkre?


Hirdetne cikkekben? Kapcsolatfelvétel: info@mifocink.com 



A feltett kérdésre felemás válaszok érkeztek, sőt a hozzászólások is érdekes véleményt takarnak.

A megkérdezettek közül 34-en az „abszolút”, 33-an a „nagyon”, 22-en a „félig-meddig” választ adták, és csupán 11-en jelölték meg a „nem nagyon” lehetőséget.

Az egyik NB I-ben szereplő játékos igen érdekesen magyarázta, hogy szerinte miért van szükség a külföldi edzőkre.

- Szalai Ádám kirohanására mindenki emlékszik, és bár sok mindenben nem értettem egyet vele, egy érdekes dolog volt a mondanivalójában. "Ha végignézünk a magyar edzői karon, akkor azt látjuk, hogy a mai edzők játékosként lényegében semmit nem értek el. Most pedig ők akarják elmagyarázni, mit is kellene csinálnom, úgy, hogy egyébként néhány évvel ezelőtt ők sem tudtál megcsinálni, amit most kér. Ez azért érdekes.

Egy másik, szintén az NB I-ben szereplő játékos szerint a külföldi edzők kérdését pont úgy kellene kezelni, mint a külföldi játékosok kérdését.
- A válasz egyszerű: a jó edző, aki eredményeket ér el, kell, aki tucatmunkát végez egy tucatcsapatnál, az nem kell. Thomas Doll a Ferencvárost nagy valószínűséggel bajnoki címig vezeti, és ez az elmúlt években nem sikerült egyetlen magyar edzőnek sem. Senki nem vonja kétségbe, a Fradinak pont egy olyan edző kellett, mint Thomas Doll. De kérdem én, a játékosként valóban zseniális, de edzőként semmilyen eredmény felmutatni nem tudó Robert Jarni mit keres a Puskás Akadémiánál. Már bocsánat, de az az egyesület elméletileg utánpótlásnevelő klub, ám mára már sok légiós mellett az edző is külföldi. Nem mellesleg bármelyik magyar edző elérné azt, amit Jarni elért eddig, hiszen a jelenlegi 10. helyet nem teheti ki a kirakatba. Se ugyanezt gondolom a Békéscsabáról is: Zoran Spisljak helyén nyugodtan ülhetne magyar edző is, ezt az eredményt vele is hozná a csapat.

Holnap arra keressük a választ, mennyire van jelen a magyar futballban a bunda…

 



Egyértelmű válasz: szurkolókat a lelátóra! Szabó Gergő lett Sztancsik Tamás utódja a válogatottnál