mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Fel! Készülünk!

Egy biztos: ha a magyar futballcsapatok felkészülésével töltött napjai számát nézzük, rommá kellene vernünk Európa csapatait. Nálunk többet ugyanis talán senki nem készül a bajnokságra. Ma ugyanis elkezdődött a klasszikus téli alapozás.


Százszor, ezerszer leírták már, hogy a magyar futball egyik gyengéje a hosszú téli szünet. Nos, ma január 4-ét írunk, a Diósgyőrön (5-én kezdenek) és a Fradin (6-án kezdenek) kívül már minden csapat „felkészül”.

Én meg jó erősen azon gondolkozom, hogy ennyi felkészüléssel hogyan lehet, hogy klubcsapataink már akkor kiesnek az európai kupákból, amikor azok még jószerivel el sem kezdődnek.

Tudják, mikor kezdődik a bajnokság?
Február 13-án.
40 nap múlva.
És tudják, meddig tart?
Április 31-ig.
79 napig.

Mi magyarok, 40 napot készülünk egy 79 napos idényre.
Őrület.

Igaz, már jobb a helyzet, mint tavaly, hiszen akkor 55 napot készültünk egy 93 napos idényre. És most sem kezdenének később a csapatok attól, ha később kezdődne a bajnokság, csak a nyári Eb miatt időben végezni a bajnoksággal.

Persze, lehetne mondani, hogy nézzük meg a külföldi csapatokat, mennyit edzenek, de az igazság az, hogy nagyjából akkor, amikor mi nekivágunk a pontvadászatnak, Európa legjobbjai már a Bajnokok Ligájában játszanak. Pedig nálunk többet ők biztosan nem edzenek. Ilyen felkészüléssel végig kellene vernünk egész Európát – legalábbis erőnlétben biztos.


 Hirdetne cikkekben? Kapcsolatfelvétel: info@mifocink.com


Mert mit csinálnak addig a spanyolok, angolok, franciák vagy ép a németek, amíg mi felkészülünk?

Fociznak.
Bajnoki vagy kupameccseket játszanak.
Vajon ők mikor készülnek fel az idényre?

Tudom, hallom, hazánkban nem olyanok a pályaviszonyok, hogy korábban lehessen játszani. Ez a megállapítás megállta a helyét (talán) néhány éve, de ma már annyi milliárdot költünk stadionfejlesztésre, hogy azt az összeget ésszerűen felhasználva akár télen is játszhatnánk bajnoki meccseket. Izlandon például fedhető és fűthető, 5000 fős stadionokat építettek. Gondoljanak bele, mennyivel ésszerűbb megoldás, mint hétről-hétre az ürességtől pangó 20 ezres Loki-stadiont nézni.

Arról már nem is beszélek, hogy 30-40-50 évvel ezelőtt még ennyire sem volt jó a helyzet itthon, mégis rendeztek meccseket. Tétmeccseket – például a Téli Kupa keretében. Pedig akkor Európa, sőt világviszonylatban is sztárok szaladgáltak a pályákon.

Persze, amíg Felcsútra az edzőpályák alácsövezésére is jut pénz - hogy a gyerekek 10 pályán tudjanak edzeni - Pakson pedig egy alapos esőzés után elmarad az NB I-es bajnoki, mert használhatatlan a pálya, addig nincs miről beszélni.

Miközben mi készülünk, komoly edzésterv alapján futatjuk a játékosokat, taktikát gyakorolunk, tolódunk, addig ott, ahova igyekszünk – azaz Európa fejlettebb felében – fociznak a csapatok. Nyáron egyébként majdnem ugyanez a helyzet: mi már javában készülünk a bajnokságra – sőt, az európai kupákban szereplő csapataink már ki is esnek a kupákból – amikor a legjobbak még a tengerparton nyaralnak.

Szóval, valahogy nagyon nem jó ez így.
Sokan mondhatják, hogy most okoskodom, sőt, talán így is van, csakhogy azok, akik tehetnének a jelenség ellen, pont ugyanazt mondják mint én.

Már vagy 15 éve.
És még mindig nem tettek semmit.

 

 



Öt éve nem dolgozott sehol a Vasas új edzője Huszti szégyelné magát, ha besétálna az Eb-re!