mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vége a SportKlubnak?

Mindig rossz, amikor arról kell írni, hogy megszűnik egy sportújság, sportoldal, sportcsatorna. Most ez történik, mert bár még hivatalosan senki nem jelentette be, az ott dolgozók Facebook-posztjaiból az derül ki, hogy nem lesz sokáig SportKlub.

Az M4 indulásánál márt írtam: nagyszerű, hogy elindul egy új, ráadásul közszolgálati, mindenhol fogható sportcsatorna. Ám azt is írtam, hogy ez a sportcsatorna semelyik másik rendszerben nem indult volna el, ugyanis az M4 nem üzleti alapon működik.

Itt bizony az „erősebb kutya b…..szik” alapon megy minden.
Mint úgy általában a közmédiában, és egyébként az egész országban (de ezt hagyjuk).

A M4 egy nagyszerűen vezetett, nagyszerűen szervezett sportmédia, de egy ilyen csatárna bevezetésére semmi esély nem lett volna, ha ezt üzleti alapon akarták csinálni.
Itt azonban erről szó sincs.
Itt közpénzből történő bevezetésről van szó, amivel senkinek és semminek nincs esélye versenyezni. (Gyorsan teszem hozzá, erről nem az ott dolgozók tehetnek).

Emlékezhetünk arra, hogyan került át a közmédiára a magyar labdarúgó bajnokik közvetítési joga  a Sporttelevíziótól úgy, hogy korábban csak és kizárólag a Sport TV állt a magyar futball mellé. Ám nagyszerű nézettségi adatok jöttek, így mindenki számára egyértelmű volt, hogy ezentúl a közmédiában „kell” közvetíteni a magyar meccseket.


 Hirdetne cikkekben? Kapcsolatfelvétel: info@mifocink.com


Nos, az ünnepek előtt csupán egy rövid hír volt, hogy az Alba Volán jégkorong meccseit ezentúl a Sport4 közvetíti majd. Azokat a meccseket, melyeket évekig nem akarta közvetíteni a közmédia, és melyeket évekig csak a SportKlub közvetített.

Arról viszont kevesen tudnak, vagy csak nem gondoltak bele, hogy mivel ez volt az utolsó közvetítési joga a SportKlubnak, a csatornának ezzel befellegzett.

„Tíz év, amelynek minden napját, minden feladatát köszönöm. Az RTL Klubnál tanultam meg a szakmát, és a SportKlubnál élhettem ki magamat, vagy hogy szebben fogalmazzam itt teljesedhettem ki. Tudom bárhová is kerüljek, sosem lesz már olyan jó dolgom, mint ami itt volt – írta Léderer Ákos kommentátor. – Már jó rég óta nem volt meg az a biztonság érzet, amely igazából addig létezett, amíg az RTL Klubnál fogták a kezünket. A sporttévézés máshogy nem megy, mert ez az egyik, ha nem a legköltségesebb műfaj. Ha nem áll mögötted olyan műsorszolgáltató, és tulajdonos, akik dézsaszám öntik bele a sportcsatornába a pénzt, akkor a kedves néző csak álmodozhatna arról, hogy a mostani műsorkínálat egy hatvankilencedét valahogy láthassa. (…) Nyolc éven át úgy karácsonyoztam, hogy nem volt egymás után két teljes szabadnapom. Most lesz, lehet több is, pedig egy sportriporternek ne legyen. Az igen is álljon teljes harckészültségben, bevetésre készen, ha csak nem döntötte le a kórság a lábáról, vagy nem kiabálta használhatatlanra a hangszálait. Ezt a szakmát nem elég szeretni, ezt imádni kell és erre egész életen át tartó hivatásként kell tekinteni. Én így tekintek. Készenlétben állok.”

„Elbúcsúzni sosem könnyű, a »nagy családtól« pedig különösen fájó és felfoghatatlan... Van, akivel éveket, van, akivel hónapokat dolgoztam együtt, de egy valami közös: veletek minden nap egy élmény volt! És nem áll szándékomban lemondani rólatok” – írta Faragó Tamás szerkesztő.

És hogy milyen háttéralkuk, ne adj isten más kényszerítőeszközök álltak a háttérben, azt talán sosem tudjuk meg, ám az biztos, hogy év közben egy meglévő szerződést nem nagyon szokás felmondani.

Az Alba Volán mégis megtette karácsony előtt, pedig a szerződés 2017-ig szólt. A hivatalos álláspont szerint azért, mert a csatorna nem tudta vállalni a szerződésben vállalt kötelezettségeket.
 



Díszes a magyar futball karácsonyfája! Böde Dani a világ ellen!