mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Meglepő és mulatságos

Meglepő, már-már vicces kijelentést tett tegnap Zoran Szpisljak. Nevezett szakember a bajnokság utolsó helyén álló Békéscsaba edzője, aki szerint  „Fábio eddig a csapat egyik legjobb játékosa volt, rengeteg gólpassz fűződik a nevéhez, de most nagy hibákat követett el, és a Vasas rendre góllal büntette őket.”




Hogy mi ebben a vicces?
Nos, Fabio nyáron került Békéscsabára, amely csapat koránt sem úgy teljesít, ahogy azt a szurkolók és a vezetők várják. Hogy mást ne mondjunk,  a csapat eddig nyolc pontot szerzett, és bár nem tisztünk minősíteni, azért egy tizenegy pontos csapatban a legjobbnak lenni nem a világ legnagyobb dicsősége.

Emellett nem tudom, pontosan hány gólpasszt adott Fabió, mióta Békéscsabán van, de olyan sokat, hogy azt ki kellene emelni, biztosan nem. Merthogy a csapat eddig összesen 18 gólt szerzett, és mint mondtam, nem tudom, ebből mennyi született a brazil passzából, kötve hiszem, hogy ő lenne a magyar bajnokság gólpassz királya.

A valóság az, hogy bevallom, bár nem vagyok az edzőváltások híve, nem értem, hogyan lehet még Szpisljak a Békéscsaba edzője. Merthogy a csapat az eltelt 17 forduló alatt talán sosem volt nem kieső helyen, a három győzelem melletti két döntetlen és 12 vereség korántsem veretes teljesítmény. A csapat például tegnap attól a Vasastól kapott egy sima négyest, amelyik szintén nem mostanában nyert mostanában a bajnokságban.

Persze, lehet, nem az edzővel, hanem a csapattal van a baj – szerintem jobb, ha úgy mondjuk, a csapattal is – de olyan ritkán történik, hogy egy rossz teljesítmény után a játékosokat küldik el, az edző meg marad.

Valahogy az az érzésem, mint volt két éve Mezőkövesd esetében. Véber Györgyöt jó edzőnek tartottam, de úgy éreztem, valami megszakadt a szakember és a csapat között, a vezetők pedig csak akkor szánták el magukat a cserére, amikor már késő volt. A Kövesd kiesett, és ahogy akkor megjósoltam, nem is sikerült neki a visszajutás a legjobbak közé.

Persze, lehet, hogy Békéscsabán a téli szünet elhozza majd a kánaánt, az állandóság, azaz az, hogy kitartanak az edző mellett, sikerre vezet majd.

 



A legenda nyugdíjba ment! Szenzációs siker: Németh Krisztiáné lett az Év gólja az MLS-ben