mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Csányi Sándor: Hibáztam a szurkolói kártya bevezetésénél, de...

Csányi Sándor a tarcali Andrássy Rezidenciában vett részt azon a tanácskozáson, amelyen az országos labdarúgó szövetség megyei igazgatóságainak társadalmi elnökei jelentek meg és beszéltek a legnépszerűbb sportág aktuális kérdéseiről, továbbá a vidéki labdarúgóélet előtt álló feladatokról. Az MLSZ elnöke mindeközben interjút adott a boon.hu-nak, melyben értékelte a válogatott teljesítményét, és belátta, hiba volt a szurkolói kártya bevezetése.

A szövetség elnöke elmondta, rengeteg mérkőzést néz meg Orbán Viktor miniszterelnök társaságában, de ilyenkor csak és kizárólag a futballról beszélgetnek.

"Egyenesen szentségtörés lenne, ha a focin kívül másról is diskurálnánk" – mondta Csányi, aki hozzátette, a norvégok legyőzése után ő is belátogatott a válogatott öltözőjébe, és természetesen ő is „kapott” a kilocsolt pezsgőből. "Károm nem keletkezett, mellesleg bevallom, hogy a diadal oltárára szívesen feláldoztam volna az öltönyö­met, hiszen évtizedeket – az Európa-bajnokságot illetően egészen pontosan negyvennégy esztendőt – vártunk a mostanihoz hasonló eufóriára."

Az MLSZ elnöke kifejtette, a siker után szinte egyfolytában csöngött a telefona, a világ minden részéről gratuláltak a sikerhez. És szóba került az is, Csányi szerint miben lépett előre a magyar futball.
"Óriási volt az infrastrukturális lemaradásunk, folyamatosan csökkent a pályák száma, nagy ütemben romlott a tárgyi színvonal. A rekonstruk­ció révén ezerháromszáz pályát építettünk fel vagy át, több százat TAO-forrásból újítottunk meg. Volt olyan konstrukció, hogy a költségek hetven százalékát az MLSZ vállalta magára, az önerő pedig harminc – egyes esetekben viszont csak tíz – százalékra rúgott. A másik ugrásunk: az amatőr csapatok száma hétezer-kétszázról tizenegyezer-kétszázra nőtt. Ezek örvendetes tények. A kirakatban lévő válogatott sikere pedig tovább szélesíti majd az alapokat. Azt is az eredmények közé sorolom, hogy a versenyeztetés költségeinek kilencven százalékát az MLSZ vállalta magára, ezzel pedig a szövetség sokat segített az amatőr szférának, amely a profi közeg bázisa. Nem kérdőjelezhető meg az akadémiai képzéssel kapcsolatos tevékenységünk sem: a műhelyekben nagyon komoly munka folyik, ezért nem félek a jövőtől és nem fél a szövetségi kapitány, Bernd Storck sem. Az NB I-es bajnokság nívója javult, a tizenkettes mezőny ezt segítette elő. A csapatok megérdemelnék, hogy több néző legyen a lelátókon. Az elmaradás okait keressük: vizsgáljuk a televíziós közvetítések gyakorlatát, a klubok és a szövetség ezzel kapcsolatos tevékenységét. Megjegyzem, hogy a sokat szidott szurkolói kártya már nem akadálya annak, hogy a nézők meccsre járjanak. Bevezetése előtt hibáztunk, hibáztam, hiszen én ragaszkodtam a kötelezővé tételéhez."


Hirdetne cikkekben? Kapcsolatfelvétel: info@mifocink.com


A sportvezető hozzátette, az NB I-es mezőny bővítése nem, az NB II-esé viszont napirenden van.
„Az NB II létszámát növeljük húszra, éppen azért, hogy mindenhol legyen profi labdarúgás, és a régiek mellett új fellegvárak jöjjenek létre.”

És hogy mit vár Csányi Sándor az Eb-től?
"Leégni egészen biztosan nem fogunk."

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.



A 2-es szektoros Kubatov Gábor mit szólt volna ahhoz, hogy az MTK-szurkolók túlkiabálták a Fradi-tábort? Marcinak szólt a taps Albionban (videó)