mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A 2-es szektoros Kubatov Gábor mit szólt volna ahhoz, hogy az MTK-szurkolók túlkiabálták a Fradi-tábort?

Biztonsági okokból csak elővételben lehet jegyet venni! Nem, nem a tegnap Real-Barca, még csak nem is a Schalke-Bayern meccs előtt hangzott el ez a felkiáltás, hanem az MTK-Fradi előtt. Ki is mentek vagy kétezren a meccsre – ami ezzel a nézőszámmal a leginkább látogatott mérkőzés volt az NB I-ben.

Elől a csapat - háttérben az üres lelátó (fotó:fradi.hu)

Egy héttel a válogatott óriási sikere után visszazuhantuk a nagy magyar valóságba.
Egy hét ünneplés után rádöbbentünk, hogy bár a szurkolók a válogatott mellé odaállnak és buzdítják a magyar csapatot, az NB I-es meccsekre kutya sem kíváncsi.

Egy hét eufórikus ünneplés után rájöttünk, hogy a válogatott norvégiai meccsére több magyar szurkoló ment el, mint egy-két NB I-es meccsre.

És akkor elérkeztünk az Örökrangadóhoz.
Tudom, hogy a párizsi terrortámadás óta fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, de azt gondolom, hogy volt jó pár, kiemeltebb kockázatú mérkőzés Európában, mint az MTK-FTC (Belgiumban például nem is rendeztek meccseket).

A mérkőzést nézve azon gondolkoztam, vajon mit szól Kubatov Gábor ahhoz, hogy az MTK-szurkolók túlkiabálták a Fradi-tábort. No nem a Fradi-elnök Kubatov Gáborra gondolok, hanem a 2-es szektoros Kubatov Gáborra.

Arra a Kubatov Gáborra gondolok, aki az egykor már-már retteget Hypós Ferivel járt meccsre. Persze, Hypós Feri és Kubatov Gábor között van egy óriási különbség - egyikük, bár nem volt szent ember, és bár sok balhéban benne volt, úgy rajongott a Ferencvárosért, hogy közben az élet és a "betyárbecsület" írtatlan szabályait sosem lépte át.

Arra a Kubatov Gáborra gondolok, aki egy olyan szurkolói csoportba tartozott, amelynek tagjaitól nem csak az ellenfél, de talán a saját társaik is féltek egy kicsit, de amelynek tagjai sosem engedték volna, hogy a klub vezetése bármilyen eszközzel szurkolókat tartson távol egy Fradi-meccstől. Talán a 20 évvel ezelőtti Kubatov Gábor sem engedte volna.

És miközben ezen elmélkedem, eszembe jut, hogy mi lenne most a Fradival, ha nem Kubatov, hanem mondjuk – az azóta már elhunyt – Hypos Feri emelkedett volna ki a 2-es szektorból, és valami csoda folytán most ő lenne a Fradi elnöke.


Hirdetne cikkekben? Kapcsolatfelvétel: info@mifocink.com

Persze, vétek lenne Kubatov nyakába varrni az érdektelenséget. Az MTK-Fradi meccsre kilátogató  2114 néző, és az a tény, hogy erre a meccsre mentek a legtöbben a fordulóban, világosan rávilágít arra, hogy nem szabad elbújni a válogatott sikere mögé, és nem szabad azt kiabálni, hogy „na ugye megmondtam, hogy ott leszünk az Eb-n”, azt meg főleg nem szabad hinni, hogy minden rendben van a magyar futballban.

Hogy mást ne mondjunk, az MTK-Fradi mellett rendeztek egy keleti rangadót is. A Debrecen-Diósgyőr meccsre korábban tömött sorokban érkeztek az emberek – tegnap bántó volt nézni, ahogy a több mint 10 milliárd „állami forintból” felépített,  és azóta több tízmillió „ állami forintból” üzemeltetett, 20 ezres Nagyerdei Stadionban kétezer ember lézengett.

A másik, ősi budapesti rangadóra, a Honvéd-Újpestre is kimentek vagy 1500-an, a Vidi-Vasast 1600-an, a Paks-Haladást (ahol a második játszott a harmadikkal) alig ezren látták, míg az újonc Békéscsaba és az állami kedvenc Puskás Akadémia meccsére hatszázan mentek ki.

Mindez azt jelenti, hogy az NB I meccseit nem kevesebben, mint (a hivatalos adatok szerint) 8940-en látták.

Az a nagy baj, ha ez tőlünk nyugatra bármelyik bajnokságban előfordulna, az a futball végét jelentené, és talán be is szüntetnék a bajnokságot, míg nálunk még mindig milliókat kereső játékosok és befolyásukat és politikai kapcsolataikat fitogtató klubvezetők szépen megélnek ebből.



Limperger Zsolt: Nem a mostani az elmúlt 30 év legjobb válogatottja, de... Csányi Sándor: Hibáztam a szurkolói kártya bevezetésénél, de...