mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kű Lajos: Gyönyörű karácsonyi ajándékot kaptunk a csapattól

Az Európa-bajnokságon sem kell megijedni egyetlen csapattól sem – üzeni Kű Lajos, az utolsó magyar Eb-gól szerzője a magyar labdarúgó-válogatott tagjainak.

1972-ben a magyar csapat Norvégiát, Bulgáriát, Franciaországot és Romániát legyőzve jutott el az Eb négyes döntőéig, ahol végül a negyedik helyen végzett. Utolsó gólunkat Kű Lajos szerezte a Belgium ellen 2–1-re elveszített bronzmérkőzésen.

– Én már a norvégok elleni első mérkőzés előtt is azt hangsúlyoztam, hogy nyernünk kell – mondta a Lokálnak Kű Lajos. – Tiszteljük Norvégiát mint Európa leggazdagabb országát. Tiszteljük, mert rendkívüli téli sportolóik vannak, de a futballt hagyják meg nekünk. Emlékszem, amikor kiderült, hogy velünk játszanak, az asztalt csapkodták örömükben. Remélem, ugyanezek az emberek elbujdosnak.

Kű Lajos kiemelte, hogy a csapategység mellett a győzelmet Bernd Storck edzői húzásai hozták meg. – Az az edző, aki be mer tenni a csapatba egy olyan játékost, aki öt hónapja nem játszott bajnokit, minden dicséretet megérdemel. Persze, rosszul is elsülhetett volna, de a bizalom szárnyakat adott Kleinheislernek. Ezt láttuk Norvégiában, amikor gólja után gyorsabban rohant a „bizalom irányába”, azaz Storck felé, mint tette azt Usain Bolt. A hazai meccsen aztán ismét jött a váratlan húzás: a mindenki által csapatba követelt Böde helyett Priskint állította a kezdőbe, ő pedig egy szenzációs találattal lényegében eldöntötte a továbbjutást.

Alig telt el két év azóta, hogy Hollandiától 8–1-es vereséget szenvedtünk, most pedig készülhetünk az Európa-bajnokságra. Mi változott az elmúlt két évben? – Nem tanultunk meg jobban futballozni, de az látszott, hogy megtanultunk jobban küzdeni egymásért. Nagyszerű pszichológiai felkészítésen vettek részt a csapattagok, és ez látszott a csapatjátékon, látszott azon, ahogy a fiúk egymásért küzdöttek. Nagyszerű karácsonyi és újévi ajándékot kaptunk a csapattól. Olyat, amire több mint negyven éve várunk.

És hogy mit hozhat a jövő? – Azt üzenem a srácoknak: nem kell megijedni senkitől az Európa-bajnokságon. Király élete formájában véd, a védelem összeállt, a középpályára a nagy öregek mellé találtunk néhány igazán tehetséges fiatalt, a csatársorban pedig olyan játékosaink vannak, akik meccseket tudnak eldönteni. Önbizalommal telve, de az ellenfélt tisztelve kell pályára lépni, és így nagyszerű eredményt érhet el a csapat. Azt gondolom, a csoportból például simán továbbjuthatunk.

 

 



Storck stábja is marad Limperger Zsolt: Nem a mostani az elmúlt 30 év legjobb válogatottja, de...