mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hogy milyen a fanatikus magyar szurkoló? Ilyen!

Szokták mondani, hogy magyarok mindenhol vannak, és nem is nehéz megtalálni őket. Az azonban mégiscsak meglepő, ha Osló főutcáján magyar sálba burkolózó, Malmőben lakó szurkolókkal találkozik az ember. Vagy mégsem annyira meglepő:


A mifocink.com, Norvégia-Magyarország Európa-bajnoki pótselejtezőről való tudosítását a Steel Prod Com KFT (2740 Abony, Dr. Hirn Márton út 9.) támogatja.

- Én Malmőben születtem – mondta tökéletes magyarsággal Peti. Persze, ez nem is csoda, mert az elmúlt években amolyan kétlaki életet élt.

- 1988 óta nagyjából tízszer költöztem oda-vissza Malmő és Budapest között. Most megint Svédországban lakom.  Mindkét országban van jó dolog. Svédországban szakmát szereztem, eltartom a családom. Lehet, hogy Magyarországon ez nem sikerült volna.  Otthon ugyanis volt, hogy rossz társaságba keveredtem. Most van egy csodálatos feleségem, egy gyönyörű gyerekem, vizí-gáz szerelőként dolgozom, de megélünk. Jól élünk.

Péter szerint Magyarországon viszont az a jó, hogy már fiatal korban megtanítják a gyerekeket arra, hogy a másikat tisztelni kell.

- Svédországban másként élnek, mint ami nekem természetesen, a gyerekeknek mindent szabad.

Péter vezetékneve egyébként Benkő, és ez most csak annyiban érdekes, hogy egy ilyen vezetéknevű, Krisztián keresztnévre hallgató játékos tavaly a Szigetszentmiklós játékosaként még a Ferencváros ellen is gólt szerzett.

- Ő az öcsém. Otthon az NB II mellett az élvonalban is szerepelt, a Pápa játékosa volt. Azért annyira nem jött be neki a magyar kaland, ami nem csoda, hiszen több olyan hely volt, ahol nem kapta meg időben a fizetését, mint olyan, ahol megkapta. Ma már ismét Malmőben él, és focizik.

Peti egyébként  nem egyedül érkezett Oslóba. Barátja, Márk a malmői magyaroknak szervezendő programok mozgatórúgója. 


- Én is futballoztam korábban otthon, az NB III-ban, és Svédországba is focizni mentem. Aztán a MC. Donald’s lett belőle, de hozzá kell tenni, az ottani fizetésemből Thaiföldön nyaraltam. Azt hiszem, ezt Magyarországon nem nagyon tehettem volna meg. Azért játszom egy svéd negyedosztályú csapatban. Hihetetlen mentalitásbeli különbséget tapasztaltam már az első edzésen. Mondták, vegyem fel a sípcsontvédőt, de csak nevettem. Három perc múlva felvettem. Svédországban még a negyedik ligában sem lehet alibizni, mert kimaradsz a csapatból. És amíg otthon valami pénzt kaptam azért, mert fociztam, Malmőben fizetek azért, hogy edzésre megessek.

Már szinte magyar futball fanatikus.
- Egy hónapban kétszer biztos, hogy hazamegyek. Egy Fradi-Újpest például elképzelhetetlen nélkülem, de voltam az athéni válogatott meccsen is. Lényegében minden fontosabb Ferencváros és válogatott meccsen is otthon vagyok. Lassan többet repülők, mint egy vándormadár, de szerencsére megtehetem.  

 



Lesz-e Storckos-csütörtök? Emberek! Nyertünk! Értitek? Nyertünk!