mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Dárdai Pál még lenne magyar kapitány - aztán befejezi az edzősködést

Dárdai Pál hosszú interjút adott a Berliner Morgenpost berlini lapnak, amelyben beszélt távoli jövőt érintő terveiről is, és elárulta egyszer visszatérne a nemzeti csapat élére.



- A legfontosabb tényező, hogy a felnőttcsapat előtt már irányítottam a válogatottat – mondta Dárdai arra a kérdésre, mi volt a legnagyobb ugrás számára az elmúlt egy évben. – Az óriási lépés volt. Az edzésmódszereimben azóta sem változott sok minden. A gyerekekkel is hasonló feladatokat végeztettem, be kell vonnom őket a feladatokba, hogy keményen dolgoztassák a fejüket is. A meccseken is muszáj használni a fejüket, máskülönben nagyon nehéz lenne. Nem értem, miért beszélünk folyamatosan a nyomásról. Nincs rajtam nyomás, egyszerűen utálok veszíteni. Ha hazamegyek, és idegeskedem, a családom sínyli meg, mert nyomom a monológokat.

Dárdai szerint - aki 39 évével a legfiatalabb Bundesliga-edző - nem lényeges, hogy még nincs sok edzői tapasztalata.
- Ez nem fontos. A fontos az, hogy mindig felkészült legyek, és őszinte. Mindig is félig edző, félig játékos leszek. Talán még tapasztalatlan edző vagyok, ugyanakkor játékosként rengeteg meccs van a hátam mögött. Figyelek rá, hogy mentálisan és fizikailag is felkészültek legyünk. Ehhez adjuk hozzá Rainer Widmayer másodedző elemzéseit. Ha jól fel akarsz készülni, az azt jelenti, hogy sok ellenfelet kell megnézned. Sajnos otthon sem tudom szabályozni magam, és sok meccset megnézek az ellenfelekről. Persze, azzal is tisztában vagyok, mi hiányzik a saját csapatomból. A gyorsaság! Gyors játékosokat keresünk. Ha egészében nézem a csapatot, rájövök, hogy ezen a ponton még szükségünk van előrelépésre. Megvan az akarat a futásra, megvan a fej megfelelő használata. Ezekre mind szükség van a Bundesligában. De hogy is volt mindez Robin Hooddal? Bújj ki a fa mögül, tüzelj gyorsan, és rejtőzz el újra. Fejjel sok mindent meg lehet oldani, ha nehezebb időket élünk, akkor is.

És hogy milyen tervei vannak Dárdainak?
- Michael Preetz sportigazgató is kérdezett a terveimről, tudja, hogy nem szerencsejátékozom. Elmondtam neki, hogy a gyerekeim még mindig kicsik, szeretnék jövőre is Berlinben maradni. Ha megbukok a felnőtteknél, visszamegyek a következő generációkhoz. Ez sem lenne probléma számomra, de ha jól szerepelünk, meghosszabbodik a szerződésem. Ha nem vagyok elég jó, visszamegyek a gyerekekhez. A legjobb az lenne, hogy most néhány évet a felnőtteknél töltenék, aztán visszamennék a kicsikhez, és egyszer újra szövetségi kapitány lennék. Aztán befejezem. Hertha és Magyarország. Nincs szükségem többre.

A Dárdai Pállal készített intrjút elmondása szerint Cserháti Zoltán fordította az NSO számára, a sportnapilap online vezetősége nevévben köszönjük neki!



Meccsre mennél? Jegyet vennél? Segítünk! Köszönjük Vasas, hogy visszaadtátok a futballba vetett hitet!