mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Casoni megbukott, de vele bukott Burcsa Győző is!

Tegnap végképp bebizonyosodott, hogy a regnáló bajnokcsapatot rossz klubvezetéssel sikerült teljesen szétzilálni. Hogy mi jellemzi a Videotont? Elképzelés nélküli játék, belső feszültség, okoskodó klubvezetés, szabályokat nem is ismerő edző. Mindez egyenes út a bukáshoz.


Nagyon érdekes a Videoton helyzete.
A kivülálló, a külső szemlélő számára egyértelmű, Bernard Casoni megbukott. Lehet ezt még halogatni, meg letagadni, de felesleges.

A francia edző egy mentálisan már szétzilált csapatot vett át, amit még tovább züllesztett – legalábbis szakmailag ,- hiszen nincs ember a földön, aki bármilyen taktikát fel tud fedezni a Vidi játékában.

Ám ha Casoni megbukott, akkor megbukott Burcsa Győző is.
A klubigazgató elküldte a sikeredző Carillót, és nem adta meg azokat az fizetési igényeket, melyeket a csapat meghatározó játékosai kértek. Lehet erre azt mondani, hogy ne már a játékos diktáljon, de egyrészről mikor kérjen egy játékos több fizetést, mint amikor vezérletével a csapat megnyeri a bajnokságot, másrészről ha a Viditől időben elzavarják azokat a játékosokat, akiket Burcsa az edző megkérdezése nélkül hozott a klubhoz, akkor azokból a felszabaduló összegekből simán ki lehetett volna fizetni a bérigényt.

Nem mellesleg az simán látszik, hogy a Videoton két-három épkézláb játékossal, és egy normális edzővel lazán túljutott volna a BATE-n, ami kapásból nagyjából egymilliárd forint bevételt jelentetett volna, és bizony ebben az esetben ezerszeresen megtérült volna a meghatározó játékosok bérigénye.

Burcsa ehelyett csak azért, hogy bebizonyítsa, neki van igaza, elküldte a sikeredzőt, elküldte a játékosokat, és míg Carillo helyett hozott egy franciát, aki edzőként még nem igazán volt sikeres, ukázba adta: bizony játszatni kell azokat a játékosokat, akiket ő hozott.

Ez akár jól is elsülhetett volna, ha ezek a játékosok megütnék az NB I szintjét, de a Burcsa-bébik egyike sem Videoton, de talán még csak nem is NB I-es szintű játékos.



Mindez ahhoz vezetett, hogy a Vidi nagyjából egy erősen bundaszagú mérkőzésen kívül nem tudott nyerni egy meccset sem az NB I-ben, tegnap pedig Vinícius kiállítása után a játékosok majdnem összeverekedtek a  pályán.

Mindenki látja, hogy teljes a káosz a Vidinél, amit csak tetéz, hogy az edző ország-világ előtt bizonyítja, még a szabályokat sem ismeri.

"Nagyon szigorú volt Vinícius kiállítása. Csapatkapitányként joga van szólni a játékvezetőhöz. Szólt is, de kiállították" – mondta Casoni a TV kamerája előtt, ami óriási baromság.

Nagyjából elejétől a végéig ismerem a szabálykönyvet, és mindenki elhiheti, egyetlen mondat sincs arról benne, hogy a csapatkapitány reklamálhat. A csapatkapitány egyetlen esetben szólhat a játékvezetőhöz, az pedig a térfélválasztás. Neki nem az a feladata, hogy reklamáljon, a játékvezetővel beszélgessen.

Ilyenkor egyébként mindig Franz Beckenbauer szavai jutnak eszembe, aki egy interjúban megjegyezte, ha ő játékvezető lenne, és azt látná, megy felé egy játékos és szólni akar valamit, azonnal kiállítaná, hiszen a játékosnak az a dolga, hogy futballozzon, és nem az, hogy beszélgessen a sporival.

Persze, én is jártam már futballpályán, ismerem az íratlan szabályokat. Tudom, hogy a csapatkapitányok mindenhol jogot formálnak – talán az épp ilyen edzői nyilatkozatok miatt is – arra, hogy reklamáljanak, sőt, a játékvezetők nagyrészt egész jól kezelik ezt, engedik, ameddig engedhető.

A csapatkapitány példakép a többi játékos előtt, neki kell vezérnek lennie, csakhogy Vinícius tegnap minden volt csak példakép nem. Casoni szerint, mint csapatkapitány, neki joga van szólni a játékvezetőnek, csakhogy Vinícius nem szólt, hanem egy teljesen nyilvánvaló sárgalapos szabálytalanság után fél méterről, eltorzult ábrázattal beleordított a játékvezető arcába.

Kíváncsi lennék, mit tett volna Casoni, ha vele így viselkedik egy játékos! Biztos nem azon a véleményen lenne, mint most!

Igazából a Videotonnál már csak egyetlen kérdés van…
Az, hogy a Videoton tulajdonosa meddig tűri Burcsa „áldásos” tevékenységet.



Köteles-parádé. És ezt a kapust még egy edzésre sem hívják meg a válogatotthoz! Gyanúsabbnál gyanúsabb meccsek...