mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Bravó Honvéd, bravó MTK

Nagyjából szerdától olvastam azt, milyen nehéz lesz játszania a Honvédnak az MTK ellen, mert a tv-közvetítés miatt délután fél négyre tették a meccset. Nos, az összecsapás a meleg ellenére magyar szinten nem volt rossz, de van egy sokkal fontosabb dolog, ami miatt mind a két csapat „hangos tapsot” érdemel.

A Honvéd győztes gólját is saját nevelésű játékos szerezte

Az elmúlt időszakban lényegében vicc és gúny tárgya volt a Honvéd különböző légiós kontingense. Az ismeretlennél ismeretlenebb külföldi játékosok egymásnak adták át a kilincset, de közben George Hemingway nem győzte hangsúlyozni: Kispesten az egyik cél, hogy idővel minél több saját nevelésű játékos kerüljön a csapat közelébe.

Erre mi történt tegnap?

A Honvéd kezdő csapatában lényegében hat saját nevelésű játékos volt, sőt, mind Marco Rossi mind a három becserélt játékosa szintén saját nevelésű futballista.

De dicséret illeti az MTK-t is.
Igaz, a kék-fehérek voltak azok, akiket az elmúlt években ezen a téren példaképnek lehetett állítani a többi csapat elé, ám most nyáron az új edző érkezésével légiósokat is igazolt a klub. Igaz, ez nem azt jelenti, hogy külföldiek alkotnák a csapat gerincét – a kezdőben négy légiós kapott helyett, csereként egy állt be, de légiós helyett. Emellett az MTK most is bártan nyúl a saját nevelésű játékosokhoz, László Csaba, folytatva az MTK-s hagyományokat, beteszi a fiatalokat a kezdőbe, és csereként is ad játéklehetőséget nekik.

Mint említtettem, volt egy kis hiszti a mérkőzés időpontja miatt, ám ennek ellenére egészen nézhető és emészthető mérkőzést játszott egymással a két csapat.

És bevallom, nekem így, ennyi saját nevelésű fiatallal jobban is tetszett.
Nem azért, mert a légiósok ellen lennék, hanem azért, mert azt gondolom, ha valamelyik klub nem tud olyan külföldit igazolni, amelyik mondjuk nemzetközi kupainduláshoz, vagy ott továbbjutáshoz segíti a csapatot, akkor nem kell erőltetni.

Akkor játszanak inkább a saját nevelésű játékosok.

A Honvéd és az MTK tegnap példát mutatott ebből a többi csapatnak.

Remélem, megtartják ezt a szokásukat.  



Súlyos betegséget követően elhunyt Botos Antal Orbán Viktor olyan játékossal példálózott, akit nem is a Puskás Akadémia nevelt ki