mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Orbán Viktor olyan játékossal példálózott, akit nem is a Puskás Akadémia nevelt ki

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor szerint a Videoton szégyenteljes és kiábrándító játékkal kivívott BL-továbbjutása a Puskás Akadémia eddigi legnagyobb sikerre, célozva ezzel arra, hogy a Felcsútról a Videotonhoz kerülő Gyurcsó Ádám lőtte a Vidi mindkét gólját a párosításban. Csakhogy Gyurcsót még véletlenül sem a Puskás Akadémia nevelte ki a magyar futballnak, sőt, lényegében semmi köze a játékoshoz.

Gyurcsó Ádám nélkül szinte biztos kiesett volna a Vidi, de ehhez a Puskás Akadémiának semmi köze (fotó:mti)

- A Vidi továbbjutása a Puskás Akadémia eddigi legnagyobb sikere is egyben, mert mindkét góljukat a mi növendékünk, Gyurcsó Ádám szerezte – mondta Orbán Viktor, a Puskás Akadémia alapítója a pfla.hu-nak adott interjújában.

Tény és való, Gyurcsó Ádám nélkül minden bizonnyal kiesett volna a BL-ből a Vidi. A Burcsa Győző áldásos tevékenységének köszönhetően nagyjából romokban lévő bajnokcsapatban – a BL mellett vereség a Szuperkupa mérkőzésen és két zakó a bajnokságban – ugyanis bizonyosan nem lett volna meg egy játékos, aki betalált volna a walesi csapat kapujába.

Már az idegenbeli meccset is az ő góljával nyerte meg a Vidi – ez a fehérváriak egyetlen, rendes játékidőben szerzett gólja az idényben – és a visszavágó hosszabbításában is az ő találata kellett a továbbjutáshoz.

Ha ezt nézzük, akkor talán jogos is lenne Orbán Viktor felvetése, aki mint a Puskás Akadémia alapítója példálózott Gyurcsó Ádámmal.

Csakhogy Gyurcsó Ádámot nem a Puskás Akadémia nevelte ki, sőt, ha nagyon szigorúan vesszük, soha nem is játszott Puskás Akadémia nevű csapatban.

Gyurcsó ugyanis 18 éves koráig a Tatabánya játékosa volt.
Tatabányán tanították meg neki a futball alapjait, kis túlzással Tatabányán neveltek belőle futballistát.

18 évesen került „Felcsútra”, de nem a Puskás Akadémiához, hiszen akkoriban ilyen nevű felnőtt csapat nem is létezett. 2008-ban ugyanis Felcsúton még csak korosztályos csapatok versenyeztek Puskás Akadémia néven, a felnőtt csapat Videoton II néven játszott. Sőt, a szakmai irányítás is fehérvári kezekben volt.

Gyurcsó Ádám a Videoton II csapatában 2009. augusztus 22-én mutatkozott be, a Gyirmót ellen. Első szezonjában hat bajnokin szerepelt, gólt nem szerzett. A 2010–11-es szezonban a másodosztályban az összes bajnokin pályára lépett a Vidi második számú csapatában. Harminc mérkőzésén tíz gólt ért el, ezzel pedig a góllövőlista kilencedik helyén végzett. A tavaszi szezon elején számításba vették az első csapatnál is, azonban 2011. márciusában elmulasztott egy edzést, ezért Mezey György, a csapat vezetőedzőjének döntése alapján kikerült a keretből. Két hétre rá visszatérhetett az első csapathoz. Májusban debütált az NB I-ben, az Újpest elleni zárófordulóban. Nem a Puskás Akadémiában, hanem a Videotonban.

Ráadásul a játékos a 2011–12-es szezon előtt a Kecskeméthez került kölcsönbe, és bár az őszi szezon után a Kecskemét szerette volna megtartani a játékost, de a Videoton visszarendelte.

Valami nagy baj lehet Felcsúton, ha a Puskás Ferenc Akadémia alapítójának fogalma sincs arról, mely játékosokat nevelte ki a klub az évek során.

Gyurcsó Ádám hivatalosan sosem tartozott a Puskás Akadémiához, sőt, amikor Felcsúton edzett, mint a Vidi második csapatának játékosa, akkor sem kapott semmilyen képzést az akadémiától.

 



Bravó Honvéd, bravó MTK Az újságíró szakma védelmében - írja egy olyan sajtófőnök, aki semmilyen kérdésre nem válaszol!