mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Átverés

Bevallom, állva tapsoltam, amikor az MLSZ-ben bejelentették a változásokat. Úgy hittem, a szövetség végre megpróbál rendet tenni. Az első pofon „akkor ért”, amikor kiderült, a licencfeltételek nem mindenkire vonatkoznak, azt pedig egyesen átverésnek érzem, hogy kiderült, a fiatalok szerepeltetésére vonatkozó szabály, és a hozzá tartozó pénzmegvonás egyáltalán nem úgy van, mint ahogy azt a szövetség kommunikálta.


Még az eredetileg utánptólás-nevelési céllal létrejött Puskás Akadémiában is külföldi játékos játszik a magyar helyett (fotó:mti)

Nyíregyházán, Kecskeméten és Pécsett saját bőrükön érzik a vezetők, játékosok és szurkolók, milyen nagy szigorra váltott – egyébként teljes joggal – az MLSZ. Ám érdekes módon Siófokra már nem ért le az MLSZ szigora, hiszen a Balaton parti csapatot úgy kérték fel az NB II-es szereplésre, hogy ott lényegében se klub,  se tulajdonos, se játékos, se edző nem volt a felkérés pillanatában, viszont bizonyíthatóan 40 milliós tartozás az volt.  Ez is csak annyit változott, hogy azóta megtörtént a tulajdonosváltás, de erre most sok szót nem szeretnék fecsérelni, erről szóló bejegyzést ide kattintva tudod elolvasni.

Ennél is nagyobb megdöbbenést váltott ki belőlem, amikor kiderült, a fiatalokra vonatkozó szabály, és a hozzá tartozó pénzmegvonás köszönő viszonyban sincs azzal, ahogy azt az MLSZ kommunikálta.

„A szövetség korábbi intézkedéseivel elindított egy folyamatot, amely elsősorban a hazai nevelésű fiatal játékosok szélesebb körű szerepeltetését célozta. Ilyen intézkedés volt a legfelső utánpótlás-korosztály felső korhatárának több lépcsőben történt csökkentése, a 19-18 éves korosztály összevonásával az önálló 18 éves korosztály megszüntetése, az NB I-es televíziós pénzek elosztásában az U23-as, majd az U21-es játékpercek figyelembe vétele, az NB II-ben 22 év alatti játékosok (1+1) kötelező szerepeltetése, az NB II-ben a külföldi játékosok szerepeltetésének pénzügyi diszkriminációja, a TAO rendszerben a „tehetség-feladás” premizálása.

Az intézkedésektől a szövetség azt várta, hogy emelkedik a magyar játékosok, azon belül a fiatal játékosok száma, hamarabb kerülnek a tehetségek a felnőtt csapatokba, emelkednek a követelmények a kiválasztás során, nagyobb lesz a verseny a csapatba és az NB I-be kerülésért, a nemzetközi kupaindulásért, illetve csökken a játékosok száma, ezáltal hatékonyabbá válnak a bér-teljesítmény arányok.

A 2015-2016-os idénytől a támogatások jelentős részét, közel egyharmadát csak azok a csapatok kaphatják meg, amelyek legfeljebb hét nem hazai nevelésű játékost alkalmaznak a keretükben. A központi források elosztásánál további előnyt élveznek, akik legfeljebb három nem hazai nevelésű labdarúgót, illetve legalább egy (a következő idénytől kettő) 20 éven aluli hazai nevelésű futballistát szerepeltetnek a kezdőcsapatukban a bajnoki mérkőzéseken. A nemzetközi kupákban induló csapataink 7 helyett 10 nem hazai nevelésű labdarúgót szerződtethetnek, és 3 helyett 5 nem hazai nevelésű futballistát szerepeltethetnek a kezdőcsapatban.„

Ez áll az MLSZ májusban kiadott közleményében, és ezt mondta az akkor megtartott sajtótájékoztatón Dr. Csányi Sándor.

Lehet, hogy én vagyok túl naiv, és az is lehet, én értelmeztem rosszul Csányi Sándor szavait, de nekem ekkor – egészen péntekig – azt jelentette, hogy amelyik csapatban több külföldi lép pályára, az bukta a központi támogatást.

Ám ez nincs így.

Az MLSZ ugyanis elfelejtette kommunikálni azt, hogyan is szabályozta a szankciókat. És ahogy szabályozta, az felháborító.

Mivel egy csapata 33 meccsen játszik a bajnokságban, a központi támogatást 33 részre osztotta a szövetség. Amelyik meccsen az adott csapat betartja az új szabályokat, arra a meccsre járó pénzt megkapja, amelyiken nem, tehát több légióst szerepeltet, arra a csapatra nem kapja meg.

Több klubvezető felemelte a szavát már azért, mert a nemzetközi kupákban induló csapatokban több külföldi lehet. Valljuk be, semmi értelme annak, hogy abban az MTK-ban, amelyik még a bajnokság előtt kiesett a nemzetközi kupából, vagy annak a Ferencvárosnak, amelyiknek óriási bravúr kell ahhoz, hogy a második forduló előtt még szerepeljen az Európa-ligában, több légiós játszhasson mondjuk az ötödik fordulóban, mint a többi csapatban.

Ám a pénzek ilyen mérvű szabályozása, a fair play ilyen mérvű felrúgása azt hiszem, túlmutat mindenen. Ráadásul mindez nem egy MLSZ közleményből, hanem egy Orosz Pállal készített interjúból derült ki, ahogy a Ferencváros ügyvezetője elmondta, ha úgy érzik, nyugodtan játszathatnak 6-7-8 légióst is, legfeljebb arra a meccsre nem kapják meg a pénzt.

Azt hiszem, az, ahogy ezt a szabályt az MLSZ közölte, a szurkolók teljes fokú félrevezetése volt.
De ennél csúnyább szóval is tudnám ezt jellemezni.
De ezt most az olvasóra bízom.



159 néző, no meg az elsők! Volt élvonalbeli labdarúgó nyerte a footgolf bajnokság ötödik fordulóját