mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az ezüstcipős

Tán nem nagy bátorság kijelenteni, hogy Mervó Bence ezüstcipős lesz az U20-as világbajnokságon. Mert bár nála több gólt senki nem szerzett, mégsem lehet gólkirály.

Kis szerencsével akár mi is játszhatnánk az U20-as vb döntőjében, hiszen oda két, a magyar csapatot legyőző válogatott jutott. Két percen múlt, hogy továbbjussunk Szerbia ellen, de ezen most már kár keseregni. Meg aztán ne felejtsük el, hogy a szerbek utánunk az USA-t és Malit is búcsúztatták, ráadásul mindkét csapatot hosszabbítás után.

Így nekünk megmarad az a büszkeség, hogy egy erős csoportból továbbjutottunk, és hogy két, minket legyőző csapat játszza a finálét. Na meg az, hogy Mervó Bence – csakúgy, mint 2009-ben Koman Vladimir – ezüstcipős lett.

Mert bár Mervó ugyanúgy öt gólos - Észak-Koreának hármat lőtt, a braziloknak és szerbeknek egyet -, mint az ukrán Kovalenko, de mivel neki nincs gólpassza, míg az ukránnak kettő is, holtversenynél pedig a gólpasszok döntenek.


 


Persze, a csoda még megtörténhet, a bronzmeccsen és a döntőben is pályára lép olyan játékos, akinek két gólja van, így ha valamelyikük hármat, vagy többet lő, akkor okafogyott az egész örömködés, de valljuk be, ennek nem sok esélye van.

Ám meg kell állni egy pillanatra, mert valóban elismerésre méltó Mervó teljesítménye, de…
Azt most csak fél szóval említsük meg, hogy hármat Észak Koreának lőtt, a brazilok ellen szerzett gólját az ellenfél kapusának, a szerbeknek lőtt gólját pedig leginkább Kalmár Zsoltnak köszönheti, mert ez lényegtelen.

Sokkal fontosabb, hogy valakinek rendet kellene tenni a fejekben – talán nem csak Mervóéban – mert a játékos szerint a magyar csapat a világ legjobb négy csapata között van.

Mert azt hagyjuk, hogy ha szigorúan a sorrendet nézzük, akkor nemhogy a legjobb négyben, de a legjobb nyolcban sincs, ennél sokkal fontosabb, hogy nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy azt mondjuk, ha nem mi rendezzük az U19-es Eb-t, és selejtezőt kellett volna játszanunk, akkor bizony el sem jutunk oda, és így a vb-re sem.

Hangsúlyozom, elismerésre méltó Mervó teljesítménye, sőt, nagyon kell az önbizalom is, de talán egy kis szerénység és alázat sem ártana.

Csak azért, hogy a jövőben az ezüstcipőből aranycipő legyen.    



Gyászol a magyar futball: Elhunyt Eisemann László Jenner: Viszlát Jégember, kedves barátom, nyugodj békében!