mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Szemfényvesztés volt a Puskás-stadion terve - megint jól átvertek mindenkit

Azért ez tényleg vicces. Pontosabban úgy érzem, totális hülyének néznek mindenkit. Már megint! Nem oly rég nagy durranásként mutatták be az új Puskás Ferenc Stadion terveit. Ma kiderült, az egészből nem lesz semmi. Pontosabban futballstadion lesz, de semmi más.

Így nézett volna ki a tervek szerint az új Puskás-stadion

Az egész országban tombol a stadionépítési láz, lassan már megye I-es csapatoknak is milliárdokat ad a kormány. Ám ma robbant a bomba: a legfontosabbra nincs pénz.

A Puskás Ferenc Stadion úgy sosem fog felépülni, ahogy azt legutóbb beharangozták

Olyan világszínvonalú infrastruktúrát építünk, amely új lendületet adhat a magyar sportnak, és alkalmassá teszi Budapestet arra, hogy még nagyobb sportrendezvényeknek adjon otthont, ráadásul sportdiplomáciában is előbbre tudunk lépni a beruházással – közölte Seszták Miklós akkori nemzeti fejlesztési miniszter a tervek bemutatása előtt a stadionban alig egy évvel ezelőtt. Kiemelte: a beruházás a foglalkoztatottság növelését eredményezi, és széles magyar vállalkozói körnek ad munkát. Az új stadion a remények szerint hozzá fog járulni az újabb magyar sportsikerekhez, még több kiváló magyar sportoló tud ott edzeni és versenyezni, és példájukon keresztül még több fiatal kezd sportolni.

Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője akkori véleménye szerint olyan létesítmény jön létre, "amilyen nincs a világon", hiszen a régiben épül meg az új stadion, a két szerkezet közötti tereket is hasznosítva.

A komplexum közepén álló futballstadion mintegy kétszázezer négyzetméter alapterületű lesz, a legmodernebb pályatechnikával és lelátórendszerrel, 68 ezer néző foglalhat helyet benne, de koncertek esetén a létesítmény akár 80 ezres közönséget is fogadhat. A régi és az új szerkezet közötti térbe illesztik a további húsz sportágat kiszolgáló funkciókat, egy száznyolcvan ágyas szállodát, irodákat és diagnosztikai központot. A tetőn egy hatsávos panoráma-futópálya kap helyet, amely az utánpótlás- és szabadidősportot is kiszolgálja majd.

Bocsánat rosszul fogalmaztam.
Mindent lehet múlt időbe tenni – még mielőtt elkészült volna.

Ma ugyanis kiderült, az egész egy szép nagy ámítás volt – minden bizonnyal az Európa-bajnoki rendezés elnyerése érdekében.




Méretében, tömegében, műszaki megoldásaiban és funkcióiban egyaránt nehezen megvalósítható épülettervvel találkoztam, amelynél az átadási határidő és a költségkeret betartása rendkívül kockázatosnak tűnt, így az épület ésszerűsítése mellett döntöttünk – mondta a nol.hu-nak ma Fürjes Balázs kormánybiztos, aki szerint a korábbi, nélküle készült számításokban szereplő 100 milliárd forint legfeljebb a létesítmény kétharmadára lett volna elegendő.

Az új tervek szerint egy új épület épül a régi köré, megőrizve az előző karakteres építészeti elemeit. Az arculat tehát nem változik, a funkciókból viszont jelentősen lecsíptek.

Valószínűleg nem lesz 180 szobás szálloda, konferenciaközpont, irodaház, sportmúzeum, diagnosztikai labor, üzletek, éttermek, mélygarázs, panoráma futópálya, konditerem és még egy kisebb sportcsarnok sem.

Mondjuk azt nem tudom, hogy az UEFA mit szól ahhoz, hogy odaadott egy Eb-rendezést – pontosabban négy meccset – egy stadionnak, amely soha nem fog elkészülni.

Ennél sokkal jobban érdekelne, hogy ki és mennyi pénzt rakott el az eredeti, már bemutatott de soha meg nem valósuló tervekért, ki a felelős és milyen büntetést kap az, aki az egész országot – és az EUFA-t is átverte?



Az MLSZ már azt is megmondja, miben mehetsz az MK-döntőre Botrány a budapesti fociban: A SZAC nem áll ki többet a Pestszentimre ellen