mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kiegyezés után: így csinálunk királyt egy ismeretlenből

Az MLSZ ismét királyt csinált egy ismeretlenből. Pintér Attila ámokfutása után most Bernd Storck kamikáze akciójához asszisztálnak a „hozzáértők”. Igaz, ne legyünk igazságtalanok, lehet, hogy ez a helyes irány, de ennek az egésznek olyan „kiegyezés” szaga van, hogy az messziről bűzlik. Eközben a derék német szépen sorban kirúg minden edző, helyükre pedig honfitársait szeretné ültetni.

Isten a tanúm, hogy amikor megtudtam, a számunkra teljesen ismeretlen Bernd Storck lesz az MLSZ sportigazgatója, aki ráadásul épp Dárdai Pált fedezte fel, azonnal kiegyezést kiáltottam. Semmilyen előjele nem volt ugyanis annak, hogy az MLSZ új sportigazgatót nevez ki, egészen addig, amíg Dárdai Herthája egymás után kétszer nem szenvedett vereséget. Egészen pontosan addig, amíg Berlinben el nem kezdtek hisztizni azon, hogy Dárdainak két állása van.

Amint a németek megpedzették, hogy a Hertha jobban járna, ha felbontatná Dárdai MLSZ-el kötött szerződését, rögtön kineveztek egy német sportigazgatót a magyar szövetségben. Ráadásul egy olyan sportigazgatót, aki véletlenül épp berlini, aki épp Dárdaival dolgozott együtt, sőt, aki állítólag felfedezte Dárdait. Ennyi véletletlent egycsapásra.

Én már akkor azt mondtam, Bernd Storck kinevezése nem más, mint kiegyezés a németekkel.
Dárdai ára.

Persze, gyorsan kiderült véletlenek nincsenek, így Bernd Storck sem véletlenül került az MLSZ látókörébe.

A kinevezés utáni első nap már mindenki tudta, hogy Storck Dárdai ajánlására került az MLSZ alkalmazásába. Ami a legfurcsább, a szövetség „hozzáértő” döntéshozói átléptek a saját maguk által létrehozott Utánpótlás Tanácsadó Testületen. Ezt a tagságot - melynek tagjai  Dárdai Pál, Kovács Ferenc, Garami József, Herczeg András és Tamási Zsolt - a tavaly nyári, kudarcként értékelt  U19-es Eb után azért hozta létre a szövetség, hogy az utánpótlást érintő minden kérdésben állást foglaljanak és segítsék a szövetség vezetésének munkáját.

Nos, a szövetség annyira volt kíváncsi a tagok véleményére az ügyben, hogy ugyan Dárdai Pált megkérdezte – pont véletlenül őt -, ám Kovács Ferenc, Garami József, Herczeg András és Tamási Zsolt állítólag csak a sajtóból értesült a német szakember kinevezéséről.

A csakfoci.hu mai beszámolója szerint Bernd Storck nem finomkodik, sőt, amolyan Pintér-felé ámokfutásba kezdett.

"A Telkiben edzőtáborozó U21-es válogatott edzését nézve civilben besétált a gyepre, és Szalai László meglepetésére instrukciókat kezdett osztogatni, majd az edzés végén a játékosok előtt közölte véleményét a tréningről, és jelezte, hogy legközelebb már ő állítja össze a programot. Ugyanígy járt az U17-es csapatot a finnek ellen felkészítő Belvon Attila is, akinek edzését megszakította a pálya széléről besétáló német sportigazgató.

A következő napokban a német szakember sorra kezdte látogatni a hazai akadémiákat, feltűnt utánpótlás-bajnoki mérkőzéseken is, a szövetségen belül pedig egyértelművé tette, hogy az utánpótlás válogatottaknál az U15 és U21 között mindenben ő dönt, minden apró részletbe bele kíván szólni, és mindenben az ő akarata fog érvényesülni. Edzésgyakorlatokat tartott a játékosoknak, eligazította a kapusedzőket, véleményezte az összeállítást, a cseréket, és folyamatosan instruálta a szövetségi edzőket.

Mindez oda vezetett, hogy most, a hét elején Szalai László jelezte, hogy ebben a formában nem kívánja vezetni sem az U21-es, sem az U20-as válogatottat – írja a csakfoci.hu.

A folytatás már ismert: a német nem rettent meg Szalai lemondásán, sőt, nem is kezdett el új edző után kutatni, hanem saját magát nevezte ki a csapat élére.

Persze, gondol állás nélküli honfitársaira is.
A csakfoci.hu cikke szerint miután Mihalecz István is jelezte, nem egyezik szakmai elképzelése Strock elképzeléseivel, edzők kellenek, így a sportigazgató már szólt az MLSZ-vezetésnek, hogy további német szakemberek szerződtetését tartja időszerűnek, akik közül ketten már meg is érkeztek Magyarországra.

Forradalom zajlik tehát az MLSZ-ben, ami talán nem is baj, hiszen látjuk, hogy nemhogy egy helyben toporgunk, de talán visszafelé lépdelünk, de lehet, hogy ezt a forradalmat lehetne ésszerűen is csinálni.

Mondjuk azok közül a döntéshozók közül is leváltani néhányat, akik napról-napra bizonyítják „hozzáértésüket”.

(Fotók forrása: mlsz.hu)



Kovács Zoltán: Nem vagyok sem megsértődve, sem megbántva, de nagyon féltem a klubot Csányi úr! Na ezért nem járnak a családok a meccsekre! - Újpest polgármestere üzent az MLSZ elnöknek