mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vági Mártoné a hét nyilatkozata

Mostantól minden hétfőn, megválasztjuk az elmúlt hét legfrappánsabb nyilatkozatát. Nos, bár azt nem tudjuk, mennyire frappáns, de tény, az MLSZ ismét bizonyította, hogy első számú vezetője lényegében "nem is ebben az országban él". Vági Márton MLSZ-főtitkár múlt heti nyilatkozatából pontosan kitűnik, miért tart ott a magyar foci, ahol.

- Szakmailag mi amellett érvelünk, hogy kevesebb magyar meccs legyen a tévében. Aki ugyanis meg akarja nézni a mérkőzést, és választhat a tévé és a közözött, hogy kimegy-e, az inkább otthon marad. Az élő mérkőzéseknek sokkal nagyobb a varázsa, amelyhez 2017-re az összes stadionba kulturált körülményeket fogunk teremteni. Teltházas meccseket akarunk teremteni, ehhez pedig az kell, hogy csökkenjen az élőben közvetített mérkőzések száma – mondta Vági Márton. Hozzá kell tenni, ugyanennek az MLSZ-nek ugyanez a vezetése négy évvel ezelőtt előre prognosztizálta, hogy mostanra 5-6 ezres nézőszám lesz egy-egy NB I-es bajnoki mérkőzésen. Most ugyanezt ígérik 2017-2018-ra. Vági Márton úgy gondolja, a sok tévés közvetítés miatt nem mennek ki az emberek a stadionba - mondta Vági, aki ezzel a nyilatkozattal elérte, hogy ismét sokan figyelnek rá, de tán nincs ember ebben az országban, aki egyetértene vele.

Igazából azt gondolom, teljesen mind egy mennyi élő meccset ad a tv, akkor sem mennek ki többen. Valljuk be őszintén, ki a fene fizeti ki rendszeresen 1000-2000-3000 forintos jegyárakat mikor a játék silány. Miért gondolják az MLSZ-ben, hogyha kevesebb lesz a tv-s közvetítés, többen mennek majd ki tapsolni a nevenincs albán, bosnyák, román és ki tudja még milyen másodosztályú bajnokságból idehozott embereket. És a legszomorúbb az, hogy a klubvezetők elmondják, azért van ennyi légiós, mert ők olcsóbbak, mint a magukat sztároknak képzelő magyar játékosok, akik egyes helyeken 10 ezer euró közeli fizetéseket visznek haza havonta.
Ezért a produkcióért.

Fordulóról-fordulóra üres a debreceni stadion. Erről a tv-közvetítés tehet?

Elméletben profi futballról beszélünk, de ha csak a környékünkön nézünk körül láthatjuk, hogy mindegyik ország bajnoksága előrébb tart, mint a magyar. 

Azt, hogy Vági Márton mennyire nem ebben az országban él mutatja, hogy 5-6 ezer emberről beszél, de ma a Diósgyőr és az Fradi meccseire mennek ki ennyien, a teljes magyar fordulóra alig mennek 15 ezren. Ráadásul úgy gondolják, amiről nem beszélnek, az nincs is, pedig a magyar futballban ma 100 százalékosan kéz kezet mos alapon megy a pénzszórás, a támogatás, a stadionépítés, miközben az akadémiai rendszerünk hatalmas egyest kapott a világ egyik legjobb, akadémiákat viszgáló cégétől – persze az eredményt nem fogadtuk el, sőt, meg is magyaráztuk azt.

Az "új Albert-stadionban" sem sokkal jobb a helyzet, mint Debrecenben

Nem mellesleg két mondattal később azokat a szurkolókat nézte le, akiket a stadionokban akar látni.

– Az átigazolási díj a klubokra tartozó dolog, a játékosokra és a játékosügynökökre. Lehet, hogy eljutunk majd egyszer arra a szintre, amikor ezek nyilvánosak lesznek. Magyarországon azonban ma, ha elhangzik egy szám, legyen az kicsi vagy nagy, az valamilyen szempontból nevetség, irigység, bírálat tárgyává válik. Az emberek nem tudják a számokat korrekten és érzelemmentesen kezelni. A játékosok félnek, fél attól, hogy azt mondják, te ilyen olcsó vagy, vagy hogy nem érsz ennek a tizedét sem. Őszintébben kellene kezelni az adatokat, de cserébe kevesebb kritikát kéne megfogalmazni.

Amit Vági úr elmondott, az a világon mindenhol így van. A szurkoló kritizál Angliában, Németország vagy épp Spanyolországban is. Ott mégis tudjuk, mely játékos mennyiért váltott klubot. De a legnagyobb különbség, hogy ott a milliókat kereső játékosok szórakoztatnak, és stadionokat töltenek meg, a nálunk milliókat keresők pedig szinte semmit - legalábbis nemzetközi szinten - nem produkálnak.

És emellett futballunk vezetői ilyen nyilatkozatokat adnak.

 



Megkezdődött a magyar futballtavasz Bohócverseny: A C-liszenszes edzői felvételin jártunk