mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Dárdai kinevezésének története első kézből

Huszonhét évvel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy magyar edző ült egy Bundesliga csapat kispadján. Akkor Csernai Pál egy rövid ideig az Eintracht Frankfurtot irányíthatta, sőt, később volt a Hertha edzője is, igaz, a berlini csapat akkor a másodosztályban szerepelt. Hihetetlen történet, de a FourFourTwo és a fourfourtwo.hu főszerkszetője, Szöllősi György ott állt Dárdai Pál mellett Berlinben a történelmi pillanatban, amikor felkérték a Hertha edzőjének.


Szöllősi György ezt a képet posztolta szerdán saját facebook-oldalára

A FourFourTwo főszerkesztője, Szöllősi György épp Dárdai Pál mellett állt a szerdai, Leverkusen elleni bajnoki mérkőzésen, amikor szóltak a magyar szakembernek, hogy – ahogy Dárdai fogalmazott – ne kapcsolja ki a telefonját. Főszerkesztőnk a magyar szövetségi kapitány meghívására együtt nézte meg a Bundesliga-meccset Dárdaival és édesapjával. Így most elsőkézből tudhatjuk meg, hogy történt Dárdai kinevezése.

- Szerdán utaztam Berlinbe, hogy a Playboy magazin felkérésére elkészítsek egy régóta egyeztetett interjút Dárdai Pállal. Együtt mentünk ki a Leverkusen elleni mérkőzésre, meghívott az Olimpiai Stadion VIP-páholyába, így ott állhattam mellette abban a történelmi pillanatban, amikor a klub egyik vezetője a Hertha újabb veresége után odalépett hozzánk és szólt Palinak, ne kapcsolja ki a telefonját, mert még este hívni fogják. A mérkőzés után Dárdai elvitt a szállodámba, és megbeszéltük, hogy csütörtök délelőtt felvesszük az interjút. Aztán reggel hat órakor felhívott, hogy hétre menjek le a szálloda halljába, mert most van csak szabad másfél órája, ki tudja, azután hogy alakul a napja, hiszen érdekes fejlemények vannak… Az interjú és a reggeli közben elmondta, hajnali négyig tárgyalt a klub vezetőivel, akik edzőváltást szeretnének, őt akarják szakvezetőnek, ami számára egy megint váratlan, sokkal későbbre tervezett fordulat a mostanában elég gyorsan felívelő karrierjében. Hozzátette, ő azt szerette volna, hogy hétvégén még Jos Luhukay üljön a kispadon, s csak akkor kerüljön sor váltásra, ha megint nem nyer a csapat, vagyis, hogy adjanak még egy esélyt az eddig a csapattal sikertelen szakembernek, neki pedig legyen ideje felkészülni, és ne csak két napot töltsön a játékosokkal az első tétmeccs előtt, ha mégis úgy alakul, hogy el kell vállalnia a feladatot. Aztán az események felgyorsulhattak, mert mire leszálltam Budapesten, már azt olvastam az FFT honlapján, hogy Dárdai Pál a Hertha edzője. A szövetségi kapitány egyébként már a kiutazásom előtt jelezte, hogy létezik egy ilyen forgatókönyv, és a régi ismeretségre való tekintettel szerda este és csütörtök reggel is beavatott a részletekbe, ám kérte a diszkréciómat, amíg nem válik hivatalossá a felkérése. Újságíróként nehéz volt magamban tartanom az információt, hiszen történelmi pillanat, hogy magyar szakember vezetőedző lehet a Budesligában, de most már nem köt az ígéretem, megtörtént a hivatalos bejelentés - mondta Szöllősi György.



Hogy milyen volt Dárdai első berlini edzése? Ilyen Csábi Józsefet megszívatták, ismét Marco Rossi a Honvéd edzője