mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Elkezdődött - de minek

Ma elkezdődött. A Budapest Honvéd volt a leggyorsabb, így délelőtt 10 órakor kezdetét vette a 2015-ös futballév – egyelőre a felkészülési szakasszal. Én meg azon gondolkozom, vajon mire készülnek a magyar csapatok ennyit.


Százszor, ezerszer leírták már, hogy a magyar futball egyik gyengéje a hosszú téli szünet. Nos, ma január 5-ét írunk, a Honvéd már „felkészül”, és a héten az összes NB I-es csapat követi a példát.

Tudják, mikor kezdődik a bajnokság?
Február 28-án.
55 nap múlva.
És tudják, meddig tart?
Május 31-ig.
93 napig.

Mi magyarok, 55 napot készülünk egy 93 napos idényre.
Őrület.

Mi még el sem kezdjük a bajnokságot, amikor Európa legjobbjai már a Bajnokok Ligájában játszanak.
Pedig nálunk többet ők biztosan nem edzenek. Ilyen felkészüléssel végig kellene vernünk egész Európát – legalábbis erőnlétben biztos.

Mert mit csinálnak addig a spanyolok, angolok, franciák vagy ép a németek, amíg mi felkészülünk?
Fociznak. Bajnoki vagy kupameccseket játszanak.
Vajon ők mikor készülnek fel az idényre?

Tudom, hallom, hazánkban nem olyanok a pályaviszonyok, hogy korábban lehessen játszani. Eközben nézem a tv-t, és azt látom, hogy az angol ötödosztályú csapat tökéletes körülmények között, jól előkészített pályán fogadja az első osztályú ellenfelét az FA Kupában. Arról már nem is beszélek, hogy 30-40-50 évvel ezelőtt még ennyire sem volt jó a helyzet itthon, mégis rendeztek meccseket. Tétmeccseket – például a Téli Kupa keretében. Pedig akkor Európa, sőt világviszonylatban is sztárok szaladgáltak a pályákon.

Miközben mi készülünk, komoly edzésterv alapján futatjuk a játékosokat, taktikát gyakorolunk, tolódunk, addig ott, ahova igyekszünk – azaz Európa fejlettebb felében – fociznak a csapatok. Nyáron egyébként majdnem ugyanez a helyzet: mi már javában készülünk a bajnokságra – sőt, az európai kupákban szereplő csapataink már ki is esnek a kupákból – amikor a legjobbak még a tengerparton nyaralnak.

Szóval, valahogy nagyon nem jó ez így.
Mert mondhatnak bármit is a magyar futball vezetői, egy biztos.
55 napot készülni és 93 napos idényre – örültség.
És akkor még finoman fogalmaztam.

 



Ilyen lesz a mifocink 2015-ben Este gyertyagyújtás Zavadszkyért