mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Focival emlékeznek Fehér Mikire - és közben jótékonykodnak is

December 27-én ismét megrendezi az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány a Fehér Miklós Emlékgálát.


 


Az öregfiúk mérkőzéseken ezúttal is hat csapat vesz részt - a házigazda Győri ETO FC mellett az állandó indulónak számító MTK és Újpest, a tavalyi győztes Lázár Lovaspark Team, a Dunaszerdahely és a Videoton.

A hat együttes két hármas csoportban méri össze előbb erejét, majd keresztbejátszással elődöntőket rendeznek, ezután jönnek a helyosztók. Az öregfiúk mellett egy másik csoportban öt meghívott együttes - a Parlament válogatottja, az Olimpikonok, Győr Közéleti válogatottja valamint a Sport Televízió együttese valamint Stark Péter szervezésében a torna során először összeállító Fehér Miki barátai - körmérkőzést játszik egymással. 

Ezúttal sem lesz belépőjegy, nézőink ingyenesen jöhetnek be jövő szombaton a Fehér Miklós Emlékgálára - tudtuk meg Peczár Lászlótól, az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány elnökétől. Az egykori sportvezető azt mondta: az a cél, hogy minél többen kilátogassanak a Magvassy Mihály Sportcsarnokba. A koraszülöttek megmentésénél persze minden forint számít, ezért a szponzori támogatás mellett a nézők közül bárki segíthet, ha pénzt helyez el az alapítvány gyűjtő urnájába, de mindez nem feltétele annak, hogy valaki megnézze a mérkőzéseket. A december 27-i labdarúgó emlékgála délután 1 órakor kezdődik Győrben.


A CSOPORT: GYŐRI ETO FC, ÚJPEST, VIDEOTON

Az A csoport egyik favoritja a házigazda Győri ETO FC. Az ETO öregfiúk alapítói az emlékgálának, így most is természetesen itt lesznek. A csapat Verebes József irányításával az elmúlt négy évben már félszáz hírverő mérkőzésen van túl, és többször szerepelt a salgótarjáni Gabora gálán is. A 90-es évek kiválóságai mellett már a 2000-es évek meghatározói játékosai is húzóembereknek számítanak. Az elmúlt években nem sikerült döntőbe jutni, de most újra eljöhet a zöld-fehérek ideje.

A Budapest bajnokság egyik favoritja évek óta az Újpest – ők nyerték a legtöbbször az elmúlt tíz évben a korosztály számára rendezett megmérettetést. Nagyon fontos számukra, hogy azok a játékosok, akik abbahagyták az akítv futballt és kötődnek az Újpesthez, azok továbbra is pályára léphessenek. jellemzően a már 35 évnél idősebb, de még 45 évnél fiatalabb játékosaik révén érik el a sikereket. Visszatérő vendégek, már nyertek Győrben, és a legutóbbi két alkalommal is döntősök voltak.

Másodszor érkezik a gálára a Videoton csapata, amely a klubnál ma edzőként dolgozó egykori játékosokra épül. Néhányan még a mai napig aktívak és játszanak a megyei bajnokságban. Elsősorban ők is tavasztól őszig hírverő mérkőzéseket játszanak.

B CSOPORT: LÁZÁR LOVASPARK TEAM, MTK, DAC 1904

A legutóbbi két alkalommal egyaránt a Lázár Lovaspark Team nyerte meg az emlékgálát, Szanyó Károlyék most is erre készülnek. A Mező FC néven huszonöt tornát nyert, és ott volt 1990-ben Madridban Európa legjobbjai között is, ma pedig a 13-szoros fogathajtó világbajnok Lázár-testvérek segítségével éri el sikereit. Nemcsak labdarúgó, futsal válogatottak is erősítik őket, így nem lesz könnyű dolga mindazoknak, akik le akarja őket győzni.

Visszatérő vendég az MTK is, akik szintén remek lehetőségnek tartják, hogy a régi játékosok újra szerelést húzhatnak nemes cél érdekében. A fővárosi kék-fehérek esélyét növelheti, ha el tudják hívni Győrbe azt a csapatot, amelyik a 90-es években sikert sikerre halmozott. Illés Béla, Kuttor Attila és Halmai Gábor volt már, hogy részt tudott venni a tornán, ha itt lesznek nagyobb eséllyel pályázhatnak a végső sikerre.

Egyre szorosabb a kapcsolat a győriek és a dunaszerdahelyiek között, így idén is elfogadta a meghívást az ETO-hoz hasonlóan 110 éves DAC 1904 csapata. Gőgh Árpád egykoron Fehér Miklóssal együtt focizott zöld-fehérben.

VIP TORNA: FEHÉR MIKI BARÁTAI, OLIMPIKONOK, SPORT TV, GYŐRI KÖZÉLET, PARLAMENT

Stark Péter szervezésében első alkalommal húznak szerelést Fehér Miki barátai. Annak idején a Narancs Kupára igyekeztek ide a Magvassyba, azóta eltelt majd negyed század. Sokak számára nem a futball jelentette a napi elfoglaltságot, de egymásra azóta is figyelnek, így jó lesz látni őket újra a pályán. 

"A Sport TV focicsapata rendszeresen bizonyítja, hogy nem csak beszélni tudnak a futballisták hibáiról. El is tudják követni azokat..." – mondta az egyik korábbi gálán Szél Tamás, a Sport TV kommentátora. A riporterek, operatőrök és kommentátorok eddig sem vallottak szégyent.

Három és fél éve az ETO napon több ezren láthatták, hogy a Győri Közéleti válogatott 5-1-re nyert a Sport TV csapata ellen. A meccs annyira jól sikerült, hogy azóta csak egyszer léptek pályára az ismert helyi embere: tavaly, a Fehér Miklós Emléktornán. Veretlenek maradtak, így megnyerték a VIP tornát.

Tavaly első alkalommal állnak össze a sztársportolók Győrben olimpiai-, világ- és Európa-bajnok sportolók érkeztek - Martinek János, Kálnoki Kis Attila vagy Deák Bárdos Mihály. Bárki is érkezik egyben biztosak lehetünk: az olimpikonok között igazi példaképeket találunk majd ismét.

A Parlamenti Sportegyesület az 1990-es évek eleje óta működik, amelynek a képviselőkön kívül az Országgyűlés dolgozói, parlamenti őrök is tagjai lehetnek. Az egyesületen belül, foci, tenisz, horgász tagozat működik, a leghangsúlyosabb azonban a futball.


 
A TERVEZETT PROGRAM:
13.00 Fehér Miki barátai - Győri közélet
13.15 Olimpikonok  - Sport TV
13.30 Fehér Miki barátai - Parlament
13.45 Győri közélet - Sport TV
14.00 Parlament - Olimpikonok
14.15 Megnyitó
14.30 Győri ETO FC - Videoton
14.55 Lázár Lovaspark - Dunaszerdahely
15.20 Olimpikonok - Győri közélet
15.35 Videoton - Újpest
16.00 MTK - Dunaszerdahely
16.25 Parlament - Sport TV
16.40 Győri ETO FC - Újpest
17.05 Lázár Lovaspark - MTK
17.30 Fehér Miki barátai - Olimpikonok 
17.45 Parlament - Győri Közélet 
18.00 Sport TV - Fehér Miki barátai
18.15 Eredményhirdetés és köszöntő ünnepség
18.45 A csoport 1. helyezett - B csoport 2. helyezett 
19.10 B csoport 1. helyezett - A csoport 2. helyezett 
19.35 5. helyért: A csoport 3. helyezett - B csoport 3. helyezett 
20.00 3. helyért: a két elődöntő vesztesének a mérkőzése

20.25 Döntő: a két elődöntő győztesének a mérkőzése
20.50 Eredményhirdetés és záróünnepség

A korábbi gálákon 1 millió Ft körüli összegekkel sikerült évről évre támogatni az alapítványt.

A koraszülések száma Magyarországon az összes szülés 8-12 %-át teszi ki (  hasonlóak az adatok világszerte). A koraszülöttség azt jelenti, hogy a megszületés a 40. terhességi hét helyett, a 37. terhességi hétnél hamarább bekövetkezik, akár a 24-25. terhességi héten ( az életképesség határát a 24. terhességi hétnél állapították meg). Az éretlen koraszülöttek nagyon esendőek. Testsúlyuk gyakran csak 500-1000 g közötti - tudjuk meg Dr. Gál Veronikától, aki Petz Aladár Megyei Oktató Kórház  Koraszülött Osztályának főorvosa.

A megszületés után az adaptáció, a külvilághoz való hozzászokás azonnali problémát jelent. Legtöbbször már a szülőszobán lélegeztetést igényelnek – az orron vagy szájon át a légcsőbe vezetett kis csövön át lélegeztetőgéppel - és ezt követően hetekig-hónapokig intenzív ellátás szükséges számukra. A légzészavaron kívül meg kell birkózniuk vércukor- és vérnyomás ingadozással, fertőzésekkel, az emésztés és táplálkozás beindulásával. Ezen életfunkciók segítése, biztosítása a koraszülött ellátás feladata, mely a kis testméretek miatt nem könnyű feladat. Hetekig infúziót kapnak folyadék és táplálék bevitel céljából, szinte folyamatosan igényelnek különböző gyógyszeres kezeléseket.

Az egyre jobb technikai lehetőségek és gyógyszerek ellenére a csecsemőkori halálozás kétharmada az újszülött, -koraszülött gyermekeket érinti, főleg a 28. terhességi hétnél korábban születetteket és 1000 g-nál kisebb súlyúakat. A későbbi gyermekkorban szövődmények maradhatnak fenn vagy jelentkezhetnek a volt koraszülötteknél.

Az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Perinatális Intenzív Centruma ( PIC ) vagy magyarul Koraszülött Intenzív Osztálya azon dolgozik, hogy a koraszülött babák minél nagyobb számban gyógyuljanak és élhessenek teljes életet. Az Alapítvány egyik fő feladata az újszülött-, koraszülött szállítás biztosítása. Egyik részről azon kórházakból szállítják Győrbe a koraszülötteket, beteg újszülötteket, ahol nem áll rendelkezésre lélegeztetőgép, folyamatos monitorozás, másik részről Győrből szállítják speciális intézménybe – pl. Országos Kardiológiai Intézet, Fejlődésneurológiai Intézet – az ilyen ellátásra szoruló kis betegeket. Évente 100-120 esetben lépnek akcióba.

A Koraszülött osztályon évente 230-250 babát kezelünk. Az Alapítvány igyekszik biztosítani a korszerű diagnosztikus és terápiás eszközöket, melyek ára több milliós nagyságrendű, segíti az ott dolgozók szakmai továbbképzését.

 



A hatalom szava Buzánszky Jenőt szerdán ismét megműtötték