mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hogyan mondott le Egervári az Inter csodagyerekéről

George Puscas, a román nagyválogatott keret 18 éves újonca, aki az idei idénnyitón egymaga öt gólt lőtt az Internazionale juniorcsapatában (amire tényleg csak világhírű névrokona és még egy-két extraklasszis volt képes a futballtörténetben) lehetne akár magyar válogatott is. Egervári Sándor azonban egy kézlegyintéssel lemondott róla két és fél évvel ezelőtt. Emlékszünk, neki olyan kiváló csatárai voltak, mint az öt gólig általában egy teljes idényben sem eljutó Németh Krisztián vagy az ugyancsak a szurkolók élcelődéseinek kereszttüzébe került, hónapokig gólképtelen Rudolf Gergely. A képtelen történetnek a fourfourtwo.hu  újságírója járt utána.


 

Amikor Bordás Tibor, a romániai magyar játékosügynök már másodszor kommentálta a Facebookon indulatosan a Puscasról érkező jobbnál jobb híreket, mondván, a még mindig csak 18 esztendős csodagyerek akár magyar válogatott is lehetne, felhívtuk, hogy mesélje el, mit ért ezen és mit is tud az ügy hátteréről. És már jegyzetelhettünk is döbbenten…


Vizer úr, a nagyváradi Liberty FC tulajdonosa már két és fél éve jelezte barátjának, Csányi Sándornak, akivel együtt ülnek a cselgáncs világszövetség elnökségében, hogy játszik a nagyváradi csapatában, a Libertyben a felnőttek között egy tizenhat éves, száznyolcvan centis srác, igazi középcsatár, aki ráadásul a Puscas névre hallgat – vágott bele a történetbe Bordás Tibor. – Vizer László Marius úgy vélte, ezekkel a tulajdonságokkal talán érdemes megpróbálni honosítani a Margittáról származó, igaz, magyarul már nemigen beszélő, s a nevét is románosan író fiatalembert”.

Csányi Sándor érdeklődését is felkeltették a hallottak, s annak rendje és módja szerint azonnal megbízta a szövetségi kapitányt, mint az MLSZ első számú szakmai felelősét, Egervári Sándort, hogy győződjön meg maga is a kis Puscas tehetségéről. Egervári Sándor (segítőjével, Csábi Józseffel, a Budapest Honvéd jelenlegi vezetőedzőjével) el is utazott Nagyváradra, ahol Puscas immár a román másodosztályban szerepelt, az FC Bihor kölcsönjátékosaként, s ez alkalommal is fejelt egy gólt. Egervári azonban, akit Vizer kérésére Bodnár Tibor fogadott és kalauzolt Nagyváradon, nem akart színt vallani, se igent, se nemet nem mondott, hanem kijelentette, hogy egy mérkőzésből nem lehet semmilyen következtetést levonni, még máskor is látnia kell játszani az alig tizenhét éves középcsatárt, aki közben már a román U19-es válogatottban is szerepelt és ontotta a gólokat.

Miután Egervári még egyszer megnézte Nagyváradon Puscast, aki amúgy azon a meccsen is gólt lőtt, végleg kijelentette, hogy »ilyen játékos Magyarországon is akad«, s az esetleges honosítás ügye úgy került le a napirendről, hogy az említetteteken túl érdemi lépést nem tett a magyar szövetség a manapság már az egyik legnagyobb európai tehetségként emlegetett játékos megszerzéséért. Azóta ugyanis a srácot szerződtette az olasz Internazionale, ahol az első hat meccsén tizennégy gólt szerzett a Primavera-bajnokságban, jobbára idősebb játékosok között. Ennek eredményeként szerződést kapott a nagycsapattól, s kupameccsen már ott is lőtt gólt.”

Azzal, hogy a román válogatottban akár már ma este bemutatkozhat a tehetséges gólvágó, végleg lemondhatunk annak a lehetőségéről, hogy ő legyen a magyar futball új „Puscas”-a.

Amihez pedig közelebb álltunk, mint bárki gondolná. A kedves olvasókat pedig arra kérjük, egy pillanatig se gondolják, hogy egyedi esetről van szó: a határon túli és az emigráns magyar családokban napjainkban is számos nagy tehetség nevelkedik, Venezuelától Svédországig, Romániától Kanadán át Ausztráliáig, akiknek egy részét kis odafigyeléssel, törődéssel, szakmai perspektíva felvázolásával meg lehetne nyerni a minden tehetség híján vergődő magyar labdarúgásnak még akkor is, ha másutt sikeresebb válogatott, erősebb, kulturáltabb futballstruktúra vár rájuk. Egyszerűen azért, mert érzelmileg még mindig jelent nekik valamit, még mindig vonzza őket a magyar foci, amit fordítva már sajnos régóta nem lehet elmondani a belterjes, irigy, szűk látókörű hazai futballközegről.

Forrás: fourfourtwo.hu

 



Puskás a bekerült a világ öt legjobb futballistája közé Az MLSZ rájött, hogy amit bevezetett, az hülyeség! Hihetetlen, de meg is változtatta a döntést