mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Szabadság? Szeretem!

Egy hét önkéntes száműzetés – pontosabban számítógép, internet és telefon nélküli szabadság – után rá kellett jönnöm, minden szép és jó a magyar futballban.

Komolyan mondom, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ebből a világból szakadjon ki egy kicsit, és menjen el úgy nyaralni, pihenni, hogy nem visz magával számítógépet, nem böngészi az internetet, nem telefonálgat munkaügyben.

Én megtettem, és bár nem a világ végére, csak a Balatonhoz mentem, egy hét alatt teljesen feltöltődtem, ráadásul már én is értem, miért szép és jó a magyar futball.

Hiszen valakinek furcsa, hogy az elmúlt egy hétben Pálinkás András és Véber György majdnem összeverekedett a bajnoki meccsen? Ugyan már, ez természetes.

Valakinek furcsa, hogy úgy elszaladt mellettünk Európa futballja, hogy ma már nem örülünk annak, ha a magyar bajnok a svájci csapatot kap ellenfélnek az európai kupában? Ugyan már, ez természetes.

Valakinek furcsa, hogy miután véget ért a Puskás Akadémia „fantasztikus kedvezménye” - mely szerint, aki megvette a belépőjét a stadionavatóra, az ingyen mehetett be az utolsó bajnokikra -, már szinte senki nem megy ki a Pancho Arénába? Hogy mást ne mondjunk, hétvégén, két meccsen nehezen jött össze az ezer fizető néző. Ugyan már, ez természetes.

Valakinek furcsa, hogy a Ferencváros szerződtettet egy olyan német játékost, aki az eddigi három NB I-es meccsen, 129 percet játszott, és ez alatt háromszor lőtt kapura? Ugyan már, ez természetes.

Valakinek furcsa, hogy a Ferencváros már lassan egy olyan csapatot is a pályára küldhetne, amelyben olyan külföldiek kapnak szerepet, akik milliókat keresnek, és nem, vagy csak alig játszanak? Ugyan már, ez természetes.

Valakinek furcsa, hogy a Honvéd szerződtetett egy kétségkívül nagy játékost edzőnek, aki utoljára 10 évvel ezelőtt dolgozott trénerként a nagynevű Triestina csapatánál – előtte olyan világverő alakulatoknál dolgozott, mint a Catania és a Florentia Viola – és aki szerint a Honvéd gödörbe került, ezért nem tud nyerni? Ugyan már, ez természetes, hiszen olyan rég megy már az NB I, hogy egyszer minden csapat gödörbe kerül. Ja, hogy még csak most kezdődött a bajnokság, ami azt jelenti, hogy a derék olasz nyári munkája ahhoz volt elég, hogy a gödör mélyéről induljon a csapat? Nem számít!

Egy hét önkéntes száműzetés után ez mind szép és jó.
Vagy mégsem?
Úgy látszik, nagyon megsütött a nap.

Fehér György


MEGJELENT A MI FOCINK CÍMŰ KÖNYV
Három évvel ezelőtt indult a mifocink.blog.hu, melyből szeptemberben mifocink.com lett. Az oldal azért jött létre, hogy olyan dolgokat írjon meg a magyar futballról, amelyet mások nem mernek, vagy nem akarnak megírni. Az oldal általam legjobbnak vélt cikkeiből – azért sok olyan cikk kimaradt helyhiány miatt, amit betettem volna – aztán megszületett ez a könyv. Azt gondolom, hogy a könyvből pontosan kiderül, az elmúlt években szinte semmi nem változott a magyar futballban. Sőt!


Mondanám, hogy amolyan görbe tükör lenne ez a magyar futballra, de szerintem az a görbe tükör, amit naponta olvashatunk. Azt vallom, rózsaszín szemüvegen keresztül szemléljük futballunkat, és ez az egyik legnagyobb hibánk. Sajnos, aki itthon le meri írni a rossz dolgokat, aki rá mer kérdezni a kényes dolgokra, az maga az ördög.


Rendelnél a könyvből?
Klikk a információkért: http://www.mifocink.com/?p=4533



Sajtószabadság 2014, Magyarország Reklámadó teheti tönkre a futballklubokat