mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Sajtószabadság 2014, Magyarország

Tombol a sajtószabadság Magyarországon. Mindenki azt mondhat, azt írhat, amit akar. Kis túlzással. Vagy nagy túlzással. Egészen pontosan ha nem azt írod, amit a „nagyok” olvasni akarnak, akkor lesz nemulass. Azt hagyjuk, hogy engem lényegében kitiltottak a Ferencvárostól, mert án egy kis porszem vagyok, de az mégiscsak kemény, hogy az ország legnagyobb kereskedelmei televízióját nem engedik be a Ferencváros stadionjának avató ünnepségére. A döntés persze nem véletlen.


Kezdjük onnan, hogy a holnapi rendezvényre nem volt egyszerű akkreditálni, hiszen a Ferencváros weblapján lévő akkreditációs felületén nem volt olyan opció, hogy avató ünnepség. Az mondjuk egy másik kérdés, hogy én meg sem próbáltam, hiszen nem oly rég a tudtomra hozták, hogy a „felső vezetésnek” nem tetszenek az írásaim, így mivel a klub magánügye, hogy ép kinek ad akkreditációt, így fogadjam el, hogy én nem kapok.
Elfogadtam – mást úgysem tehetek.

Az viszont már nagyon kemény, hogy az ország legnagyobb kereskedelmi televíziója, az RTL Klub nem kapott akkreditációt, mondván, olyan sok médiamunkás jelentkezett a holnapi eseményre, hogy az RTL-esek már nem férnek be.

Nem vagyok idióta, tudom, hogy amíg a reklámadót nem fogadtál el, addig az RTL Klub Híradójában a gagyibbnál gagyibb hírekről adtak hírt, ám amint a reklámadó kemény csapást mért a televízióra, rögtön jöttek kormányunkkal kapcsolatos hírek. Hozzá kell tenni, jelenleg az RTL Klub az egyetlen olyan híradó gazdája, ahol a kényes dolgokra rá mernek kérdezni. Hogy mely félnek van igaza, azt mindenki döntse el maga.

A csatorna az új ferencvárosi stadionnal talán egyszer foglalkozott, amikor megemlítették, hogy a végső költség potom egymilliárddal több lett, mint a beharangozott összeg.

Most viszont eljött a visszavágás ideje.
Persze, nem ezért a riportért, hanem a sok-sok kényes kérdésért. Persze hivatalosan ezeknek semmi köze nincs a Fradihoz, de azért nem kell részletezni, vajon milyen kapcsolat van a klub – és vezetősége – na és a Nagy Vezér között.

Szóval, mint írtam, eljött a visszavágás, a piti bosszúállás ideje.
Holnap ugyanis igazi „népünnepélyt” tartanak fehér galambokkal – emlékszünk meg, hány és hány, ma már diktatúrának nevezett ország állami ünnepségén eregettek fehér galambokat – és grippenekel, na meg a Chelsea vendégjátékával. Erről beszámolt volna az RTL klub is, de a Fradinál ismét a piti kis bosszú fegyveréhez nyúltak. Nem adtak akkreditációt a legnagyobb kereskedelmi csatornának, mert olyan sok sajtómunkás jelentkezett, hogy ők már nem férnek be. A megnyitón egyébként beszédet mond Orbán Viktor is, akinek sajtósa Havasi Bertalan különösen rosszban van az RTL-lel.

Ma a Ferencváros egy időre visszatalált a helyes útra, és egy nagyszerű egész napos rendezvénnyel kedveskedett a szurkolóknak. Azt írtam, így kell ezt csinálni, mert ezt jelenti a Ferencváros – mint fogalom.
De mindez csak fellángolás volt.

Szoktam mondani, hogy ahol olyan kinevezett káderek irányítanak valamit (a megnevezés nem véletlen, hiszen a fontos posztokra való kinevezés terén most pont az a helyzet, mint abban a bizonyos 50 évben, amit szeretettel nevezünk kommunista diktatúrának), akiknek semmilyen szakmaiság nincs a kezükben, azok nem is tudnak szakmai elven rendet tartani.

Az ilyen helyeken erőből, diktatórikus eszközökkel tartanak rendet – mert mint mondtam, szakmailag nem tudnak.
Most pont egy ilyen „rendnek” lehetünk ismét tanúi.


MEGJELENT A MI FOCINK CÍMŰ KÖNYV
Három évvel ezelőtt indult a mifocink.blog.hu, melyből szeptemberben mifocink.com lett. Az oldal azért jött létre, hogy olyan dolgokat írjon meg a magyar futballról, amelyet mások nem mernek, vagy nem akarnak megírni. Az oldal általam legjobbnak vélt cikkeiből – azért sok olyan cikk kimaradt helyhiány miatt, amit betettem volna – aztán megszületett ez a könyv. Azt gondolom, hogy a könyvből pontosan kiderül, az elmúlt években szinte semmi nem változott a magyar futballban. Sőt!


Mondanám, hogy amolyan görbe tükör lenne ez a magyar futballra, de szerintem az a görbe tükör, amit naponta olvashatunk. Azt vallom, rózsaszín szemüvegen keresztül szemléljük futballunkat, és ez az egyik legnagyobb hibánk. Sajnos, aki itthon le meri írni a rossz dolgokat, aki rá mer kérdezni a kényes dolgokra, az maga az ördög.


Rendelnél a könyvből?
Klikk a információkért: http://www.mifocink.com/?p=4533



Ez az igazi Ferencváros Szabadság? Szeretem!