mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen...

Megint óriási szakmai döntést hozott az MLSZ. Ehhez csak gratulálni lehet. Az utánpótlásért felelős sportigazgató például a nyolcvanéves Kovács Ferenc lett, ám ami ennél is felháborítóbb, hogy a korosztályos válogatottak mellett dolgozó szövetségi edzők munkájának összehangolásáért az a Róth Antal lett felelős, akit az MLSZ néhány hónappal ezelőtt azért küldött el, mert az U21-es válogatott edzőjeként évek óra nem ért el semmit.



Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen.
Az új, utánpótlásért felelős sportigazgató az a Kovács Ferenc lett, aki igazi szaktekintély. Mondjuk januárban volt 80 éves, kispadon utoljára 1993-ban, azaz 20 évvel ezelőtt ült. Viszont az UEFA Kupa döntőjébe vezette a Videotont – 1985-ben.

Nem Feri bácsit akarom bántani, mert ő az, aki minden elismerést megérdemel.
Azt bántanám, aki ezt a mérhetetlen baromságot kitalálta.

Persze, az MLSZ-ben bármi megtörténhet, mint ahogy meg is történik. Mert arra senki nem gondolt, hogy a néhány hónappal ezelőtt, az eredménytelenség miatt az U21-es válogatott éléről kirúgott Róth Antal lesz a korosztályos edzők főnöke.

Köszönjük szépen.

Azzal most nem foglalkoznék, hogy Róth Antal jó edző vagy sem.
A kérdés az, hogy mit ért el eddig trénerként?

Valamikor 2000-ben feljutott a Sopronnal az élvonalba – aztán ennyi. Előtte Pécsen és Mohácson dolgozott. Hol a felnőttekért, hol az utánpótlásért volt felelős. Aztán 2001-ben, majd 2008-ben is visszatért Pécsre – de a világot nem váltotta meg, még az is előfordult, hogy a csapat rossz szereplése miatt elküldték. Na és Szombathelyen sem az ő keze alatt lett olyan csapat, mint mostanában – merthogy a Haladásnál is dolgozott egy kicsit még 2009-ben.

Emellett nekem az jut róla eszembe, hogy egy ideig ő volt az örökös U21-es szövetségi edző. Komolyan mondom, nem tudnék még egy nevet mondani az elmúlt sok-sok évből, aki a csapatot irányította volna. Aztán amikor utána néztem, kiderült, azért nem tudok mondani, mert 2002 óta két év kihagyással ugyan, de ő a szövetségi edző a korosztálynál. (Abban a két évben Várhidi Péter, Egervári Sándor, na meg a megváltónak érkező Wilco van Buuren is ült a csapat kispadján.)

Közben minden, valamire való magyar játékos megfordult a keze alatt. Játszott a csapatban – a teljesség igénye nélkül - Torghelle Sándor, Németh Norbert, Vanczák Vilmos, Bodor Boldizsár, Szabics Imre, Fülöp Márton, Czvitkovics Péter, Vadócz Krisztián, Tőzsér Dániel, Huszti Szabolcs, Pollák Zoltán, Sándor György, Priskin Tamás, Feczesin Róbert, Hrepka Ádám, Szalai Ádám, Bogdán Ádám, Laczkó Zsolt, Guzmics Richárd, Koman Vladimir, Németh Krisztián, Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt, az utolsó időben pedig a magyar futball „csúcstermékei”, a futballakadémiákról kikerülő játékosok, többek között Szolnoki Roland, Kleinheisler László, Kovács István, Radó András, Ugrai Roland, vagy épp a holland élvonalban hétről hétre szerephez jutó Adorján Krisztián és Kenneth Otigba.

Tudják, mit ért el Róth Antal ezekkel a fiúkkal?
Semmit.
Pontosabban egyszer, 2006-ban pótselejtezőt játszhattunk az olaszok ellen, de a Pazzini, Montolivo, Pepe vagy épp Chiellini fémjelezte olasz csapat összesítésben egy góllal jobbnak bizonyult.

Összesen hét selejtezősorozatot vezényelt végig a korosztályos csapatnál, és a már említett 2006-os második hely mellett négy harmadik, egy negyedik helyet tudunk felmutatni, sőt, egy alkalommal még az előselejtezőből sem jutottunk tovább. A kínos kudarcok közül csupán egy rigai vereség tette be a kaput az MLSZ-nél, így 2008-ben elköszöntek Róthtól – majd 2010-ben visszahívták, de eredmények azóta sincsenek. (Hacsak azt nem vesszük eredménynek, hogy Róth szerint mindig adtak játékost a nagyválogatottnak.) Legutóbb hazai pályán tudtunk vereséget szenvedni a két éve nyeretlen Albániától.

Mint a cikk elején említettem, azt, hogy Róth Antal jó edző, vagy sem, nem nekem kell eldönteni, de tény, hogy a játékosként elismert szakember eddig sem klubcsapattal, sem korosztályos válogatottal nem ért el egyetlen sikert sem.
Mégis majd tíz évig vezethette az U21-es válogatottat.

Aztán az MLSZ ősszel megunta az eredménytelenséget, és kirúgta Róth Antalt.
Most pedig visszahívta, sőt, az edzők födőkének nevezte ki.
A már említett eredménysor után biztos nagy respektje lesz.

De mint mondtam, sem Kovács Ferencet, sem Róth Antalt nem szeretném bántani.
Azt viszont igen, aki ezt kitalálta.


MEGJELENT A MI FOCINK CÍMŰ KÖNYV
Azt gondolom, hogy a könyvből pontosan kiderül, az elmúlt években szinte semmi nem változott a magyar futballban. Sőt! Biztos, sokak érdekeit sérti majd a könyv, de biztos lesz, akiknek nagyon tetszik majd. Remélem, ők lesznek többségben.

Rendelnél a könyvből?
Klikk a információkért: http://www.mifocink.com/?p=4533



Fehér György

 
 



Ez kinek és miért éri meg? Kubatov állitólag a héten lemondott - de az elnökség ezt nem fogadta el