mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Amit a szurkolóknak tudniuk kell a mai Diósgyőr meccs kapcsán

A Ferencváros után ma a Diósgyőr is megkezdi európai menetelését. Ráadásul a csapat a Ferencvároshoz hasonlóan szintén máltai ellenfelet kapott, és mivel a stadionja nem alkalmas nemzetközi kupamérkőzés lejátszására, Debrecenben fogadja a Birkirkatát. Most néhány beléptetéssel kapcsolatos fontos információt osztunk meg a szurkolókkal.

A Nagyerdei Stadion Debrecenben a Nagyerdei Park 12. szám alatt található. Északi és észak-keleti oldalról a Nagyerdei körút déli és dél-keleti oldalról az Ady Endre út, nyugati oldalról a Pallagi út határolja.

Tömegközlekedéssel, az 1-es villamossal az Aquaticum megállóig, a 16-os autóbusszal a Szociális otthon megállóig, illetve a 10-es, 12-es, 13-as, 22-es és 24-es autóbuszokkal a Klinikák megállóig utazva közelíthető meg. A stadion kapuit 18:30 órakor nyitjuk meg.

A mérkőzés, zavartalan lebonyolítása érdekében a rendőrség ideiglenes forgalomkorlátozást rendel el. A meccsnapon 17 órától előreláthatólag 24 óráig Debrecen városában az alábbi helyeken és módokon:
A Nagyerdei körút Pallagi út - Hadházi út közötti szakaszán, valamint az Ady Endre út Nagyerdei körút - Benczúr Gyula utca közötti szakaszán minden jármű forgalom tilos. A lezárt területekre csak a külön engedéllyel rendelkező, illetve a diósgyőri szurkolók gépjárművei hajthatnak be. A Martinovics utcán mindkét oldalon megállni és várakozni tilos.

A 35. számú főút irányából érkező diósgyőri szurkolók a Böszörményi út - Doberdó utca - Kartács utca - Móricz Zsigmond út - Pallagi út - Nagyerdei körút útvonalon tudják megközelíteni a Nagyerdei Stadiont.



A 33-as főút irányából érkező diósgyőri szurkolók a Balmazújvárosi út - Böszörményi út - Doberdó utca - Kartács utca - Móricz Zsigmond út - Pallagi út - Nagyerdei körút útvonalon tudják megközelíteni a Nagyerdei Stadiont.








A szurkolói gépjárművek parkolására a Pallagi úton található Klinikák parkolóiban, a Nagyerdei körút Pallagi út - Hadházi út közötti szakaszán, illetve az Ady Endre út Nagyerdei körút - Benczúr Gyula utca közötti szakaszán kerülhet sor.








 

A DVTK szervezésében a Nagyerdei Stadion tőszomszédságában, 16 órától a mérkőzés kezdő sípszójáig egy szurkolói zónát állít fel a klub, ahol Borsodi sört árulunk majd, valamint a Diósgyőri Stadionban megszokott melegkonyhával is várják a szurkolókat. Az eligazodást táblák segítik majd.

A Nagyerdei Stadionban a mérkőzés ideje alatt a zárt VIP szektorok kivételével nem lehet alkoholt fogyasztani. Azonban alkoholt a VIP zárt területéről sem lehet az ülőhelyekre kivinni.

Dohányozni a stadionon belül szigorúan tilos, erre a lelátók alatt sem lesz lehetőség, hiszen a Nagyerdei Stadionban nincs dohányzásra kijelölt hely.

A szurkolói drapériákat a beléptetés során ellenőrzik majd a DVTK biztonsági emberei.

A találkozó során klubra, és ezáltal szurkolókra is a hatályos magyar jogszabályok mellett UEFA előírásai érvényesek, melyek a következők:

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a politikai akciók, a provokáció és a rasszizmus tiltása mellett előírja, hogy a klubok és szövetségek kötelesek figyelembe venni és alkalmazni az UEFA tízpontos tervét a rasszizmus ellen. E szabályok szerint a szurkolók által megvalósított helytelen viselkedésért a saját hibájától függetlenül a házigazda szövetség/sportszervezet felel.

Az UEFA előírásai miatt klubunk szigorú beléptetést alkalmaz, mivel bárminemű rendbontás esetén az Európai Labdarúgó-szövetség súlyos pénzbüntetést ró egyesületünkre, vagy nagyobb lelátói szabálysértés esetén, akár ki is zárhatja a csapatot a nemzetközi küzdelmekből. A mérkőzésen alkalmazott szigorú beléptetés célja, hogy az esetleges jogosulatlan személyeket és tiltott tárgyakat/anyagokat kiszűrjék a szakemberek.

A rendelkezés célja nem az érintett szövetség/sportszervezet megbüntetése, hanem annak biztosítása, hogy a szövetség/sportszervezet felelősséget vállaljon a szurkolók által elkövetett szabálysértésekért. A FIFA Fegyelmi Bizottságának ítélkezési gyakorlata nem hagy teret semmilyen fajta mérlegelhető magyarázatnak, szigorú szankciókat alkalmaz.

Éppen ezért a diósgyőri klub vezetői arra kérik a drukkereket, hogy tartózkodjanak bárminemű rendbontástól, és sportszerűen biztassák a DVTK-t az Európa Liga küzdelmei során is. Az idegenbeli és hazai mérkőzéseken egyaránt a stadion területén belül nem lehet alkoholt árusítani és fogyasztani. A drukkerek a mérkőzés során, és azt követően sem léphetnek be (és nem is dobhatnak be semmit) a nézőktől elzárt területre (játéktérre), valamint a mérkőzés alatt abban a szektorban kell tartózkodniuk, ahová szól a belépőjük.

A beléptetéskor a belépőjegy birtokosának személyazonosságát a sportszervezet legalább szúrópróbaszerűen, a rendezők útján ellenőrzi.

A személyazonosság egybevetése érdekében a rendező bemutatásra kérheti a belépő személyazonossága megállapításához szükséges dokumentum (pl.: személy igazolvány, lakcímkártya, útlevél, jogosítvány) bemutatását. Amennyiben a rendező kérését a belépésre jelentkező nem teljesíti, vagy a belépésre jelentkező és a jegyen szereplő adatok nem egyeznek, a résztvevő eltávolítására intézkedni kell, továbbá részére a jegyértékesítést meg kell tagadni.

A jegyeken szereplő adatok ellenőrzésére a biztonsági személyzet és a rendőrség figyelmet fog fordítani a fiktív adatok kiszűrésére. A beléptetéskor a biztonsági személyzet különös gondot fog fordítani a ruházat és csomagátvizsgálásra, valamint körültekintően fog eljárni a tiltott eszközök stadionba való bejutásának megakadályozás érdekében.

A klubnak tiltania kell:

  • a FARE kiadványában szereplő jelképek megjelenítését,

  • az önkényuralmi rendszerekhez kapcsolódó jelképek használatát,

  • a politikai vélemény megjelenítését,

  • a diszkriminatív, lealacsonyító megnyilvánulások közzétételét,

  • a diszkriminatív kórusok elhangzását,

  • az egyes csapatok szimbólumait, jellegzetességeit sértő, színben történő megjelenítését,

  • a hivatalos és történelmi magyar jelképek diszkriminatív kontextusba helyezett használatát

  • a pirotechnika használatát


A sportszervezetnek gondoskodnia kell:

  • a FIFA zéró toleranciával kapcsolatos előírásainak, valamint az UEFA tízpontos rasszizmus elleni tervének megvalósulásáról

  • a sportról szóló 2004. évi I. törvény 71. § (1) bekezdés c), d) pontjainak, valamint a (2)-(3) bekezdéseinek érvényesítéséről,

  • az MLSZ Biztonsági Szabályzat 30.§ és 34.§-ainak betartásáról, az MLSZ Fegyelmi Szabályzat 10.§-ának figyelembe vételéről


(forrás:dvtk-eu)



Beárazták Albert Flóriánt Szivics: Győzni kell!